Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Návod na odstranění klíštěte.
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
InKaso

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 18:20
  Předmět: Návod na odstranění klíštěte.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na stránkách Fakultní nemocnice v Ostravě jsem narazil v jejich odborném časopise na článek o klíšťatech, ve kterém je dosti netradiční způsob odstranění klíštěte. Článek potvrzuje, že klíště musí být odstraněno co nejrychleji a má se zabránit vymáčknutí obsahu klíštěte do rány.

Klíště.pdf
 Komentář:
Návod na odstranění klíštěte.

Stáhnout
 Soubor:  Klíště.pdf
 Velikost:  173.55 kB
 Staženo:  3662 krát

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
umelec

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 19:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je velmi zajímavý a zní to logicky Shocked
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 20:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé - už se vidím jak si v lese nožem zadělaným od hub odřezávám klíště ... Shocked Shocked Shocked Laughing
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 21:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavý je to určitě protože znam jednoho taky houbaře který si klíštata trhá už 40 let a ještě mu nic nebylo... vždycky mu to vyhnije jak stará tříska a tím to končí...tím ovšem nechci navádět k podobným způsobům!!! jen konstatuji...a mezi náma - ten člověk by přežil i AIDS nebo ptačí chřipku - je to nezmar...
Muss

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 22:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle je ideální věc k vyndavání klíšťat právě proto, že ho nevymáčkneš jako pastu na zuby, když se ho snažíš chytit. Funguje to perfektně.

24.48 kB    
Kleštičky.jpg
   Kleštičky.jpg
Jurášek

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 0:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je hodně zajímavé. Ono někde se píše něco jiného a někde zase cosik a nakonec se dozvím, že klíště se má rychle seškrábnout. Logické to je, ale nezůstává kůži celá hlavička ?
InKaso

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 8:23
  Předmět: Tak to je hodně zajímavé. Ono někde se píše něco jiného a někde zase cosik a nakonec se dozvím, že klíště se má rychle s
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hlavička podle všeho v kůži zůstane, ale podle podle autora článku samotná hlavička není nebezpečná a "vyhnije stejně jako tříska". Já osobně tento způsob nebudu praktikovat a zůstanu u osvědčeného vyndávání pomocí krokosvorky. Důležité je včasné odstranění, nevymáčknutí obsahu klíštěte do rány a důkladná desinfekce rány. Pro jistotu doporučuji i desinfekci vnitřní (slivovice, fernet).
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 8:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Léta jsem znám jako zkušenej "vytahovač klíšťat" a chodí za mnou i sousedé. Ale loni jsem si přečetl jeden zajímavý způsob, vyzkoušel, a od té doby to už jinak nedělám:

Kousek hadříku navlhčím, namydlím a krouživými pohyby s ním přejíždím po klíštěti. Po chvilce se pustí samo a zůstane na hadříku. Mechanismus mi není jasný, třeba klíšťata nemají ráda mejdlo Smile , ale funguje to.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 8:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Činím tak stejně Smile
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 8:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 30. května 2006 8:32 Sley napsal:
Kousek hadříku navlhčím, namydlím a krouživými pohyby s ním přejíždím po klíštěti. Po chvilce se pustí samo a zůstane na hadříku. Mechanismus mi není jasný, třeba klíšťata nemají ráda mejdlo Smile , ale funguje to.

To mohu potvrdit, někdy stačí i pár vteřin, asi se nerada mejou.
xmsi

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 9:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nejlepsi je kliste vyriznout i s kusem masa, krom jineho se rana vyborne dezinfikuje, jen nevim, jak pak rozpoznat tu boreliozu...
delam si srandu, normalne chytnu a vytahnu, ze jich letos ale je... pred 14dny v osikovem haji jsem jich na nohavicich kalhot nasbirat pres dvacet!

Naposledy upravil xmsi dne út 30. května 2006 9:37, celkově upraveno 1 krát
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 9:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem magnet na klíšťata a z každé výpravy ať na houby nebo brouky si jich přinesu vždy několik . Vyzkoušel jsem mnoho metod ale nakonec zvítězilo rychlé vytržení velmi ostrou a tvrdou pinzetou. Někdy samozřejmě kusadla zustanou v kůži ale do týdne jsou pryč . Při počtech až cca 100 klíšťat za sezonu jsem za posledních 15 let neměl problém a to se pohybuji v oblastech vysoce zasažených infikovanými klíšťaty lymeskou boreliozou .
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 9:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 30. května 2006 9:33 Jiří Véle napsal:
Já jsem magnet na klíšťata...

Já taky. Jdeme po lese třeba tři, ostatní mají tak maximálně jedno, dvě a já třeba deset. Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Copajetotuto

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 11:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj tip, který již léta praktikuji zní: Mázneš klíště kopičkou mastného krému. Po chvilce použiješ zápalku omotanou vatičkou (nebo takový ty prodávaný tyčky) a boční stranou bambulky, nikoliv špičkou zápalky, klíště jemně šudlám sem tam. Po chvíli se klíště celé včetně kusadýlek (a nezáleží na velikosti, neboť to funguje i na ty mikromalý) pustí a nalepí na umaštěnou vatičku, takže ho netřeba hledat. Jediný problém by mohl nastat u velikých nasáklých, která by zřejmě mohla prasknout, Ale do tohohle stádia se s klíšťaty nedostávám. Jinak vřele doporučuji i prevenci: Ihned po opuštění lesa do slipů (dámy si mohou ponechat i víc), všechno oblečení pečlivě vyklepat a doma okamžitě sprcha nebo koupel. Snížíte tím počet přichycených klíšťat na minimum. Pokud jste někdo totál exhibouš, tak můžete klíďoprďo sundat všechno Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 11:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 30. května 2006 11:47 Copajetotuto napsal:
Pokud jste někdo totál exhibouš, tak můžete klíďoprďo sundat všechno Smile

Totál exhibouš nejsem, ale dělám to přesně tak Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 1 z 7

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru