Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
InKaso
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
umelec

|
Zaslal: po 29. května 2006 19:17 |
 |
|
To je velmi zajímavý a zní to logicky
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 29. května 2006 20:00 |
 |
|
Zajímavé - už se vidím jak si v lese nožem zadělaným od hub odřezávám klíště ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: po 29. května 2006 21:58 |
 |
|
Zajímavý je to určitě protože znam jednoho taky houbaře který si klíštata trhá už 40 let a ještě mu nic nebylo... vždycky mu to vyhnije jak stará tříska a tím to končí...tím ovšem nechci navádět k podobným způsobům!!! jen konstatuji...a mezi náma - ten člověk by přežil i AIDS nebo ptačí chřipku - je to nezmar...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Muss
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jurášek

|
Zaslal: út 30. května 2006 0:06 |
 |
|
Tak to je hodně zajímavé. Ono někde se píše něco jiného a někde zase cosik a nakonec se dozvím, že klíště se má rychle seškrábnout. Logické to je, ale nezůstává kůži celá hlavička ?
_________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
 |
InKaso
|
Zaslal: út 30. května 2006 8:23 Předmět: Tak to je hodně zajímavé. Ono někde se píše něco jiného a někde zase cosik a nakonec se dozvím, že klíště se má rychle s |
 |
|
Hlavička podle všeho v kůži zůstane, ale podle podle autora článku samotná hlavička není nebezpečná a "vyhnije stejně jako tříska". Já osobně tento způsob nebudu praktikovat a zůstanu u osvědčeného vyndávání pomocí krokosvorky. Důležité je včasné odstranění, nevymáčknutí obsahu klíštěte do rány a důkladná desinfekce rány. Pro jistotu doporučuji i desinfekci vnitřní (slivovice, fernet).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 30. května 2006 8:32 |
 |
|
Léta jsem znám jako zkušenej "vytahovač klíšťat" a chodí za mnou i sousedé. Ale loni jsem si přečetl jeden zajímavý způsob, vyzkoušel, a od té doby to už jinak nedělám:
Kousek hadříku navlhčím, namydlím a krouživými pohyby s ním přejíždím po klíštěti. Po chvilce se pustí samo a zůstane na hadříku. Mechanismus mi není jasný, třeba klíšťata nemají ráda mejdlo , ale funguje to.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 30. května 2006 8:36 |
 |
|
Činím tak stejně
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: út 30. května 2006 8:37 |
 |
|
út 30. května 2006 8:32 Sley napsal: |
Kousek hadříku navlhčím, namydlím a krouživými pohyby s ním přejíždím po klíštěti. Po chvilce se pustí samo a zůstane na hadříku. Mechanismus mi není jasný, třeba klíšťata nemají ráda mejdlo , ale funguje to. |
To mohu potvrdit, někdy stačí i pár vteřin, asi se nerada mejou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
xmsi
|
Zaslal: út 30. května 2006 9:27 |
 |
|
nejlepsi je kliste vyriznout i s kusem masa, krom jineho se rana vyborne dezinfikuje, jen nevim, jak pak rozpoznat tu boreliozu...
delam si srandu, normalne chytnu a vytahnu, ze jich letos ale je... pred 14dny v osikovem haji jsem jich na nohavicich kalhot nasbirat pres dvacet!
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog
Naposledy upravil xmsi dne út 30. května 2006 9:37, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: út 30. května 2006 9:33 |
 |
|
Já jsem magnet na klíšťata a z každé výpravy ať na houby nebo brouky si jich přinesu vždy několik . Vyzkoušel jsem mnoho metod ale nakonec zvítězilo rychlé vytržení velmi ostrou a tvrdou pinzetou. Někdy samozřejmě kusadla zustanou v kůži ale do týdne jsou pryč . Při počtech až cca 100 klíšťat za sezonu jsem za posledních 15 let neměl problém a to se pohybuji v oblastech vysoce zasažených infikovanými klíšťaty lymeskou boreliozou .
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: út 30. května 2006 9:42 |
 |
|
út 30. května 2006 9:33 Jiří Véle napsal: |
Já jsem magnet na klíšťata... |
Já taky. Jdeme po lese třeba tři, ostatní mají tak maximálně jedno, dvě a já třeba deset.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Copajetotuto

|
Zaslal: út 30. května 2006 11:47 |
 |
|
Můj tip, který již léta praktikuji zní: Mázneš klíště kopičkou mastného krému. Po chvilce použiješ zápalku omotanou vatičkou (nebo takový ty prodávaný tyčky) a boční stranou bambulky, nikoliv špičkou zápalky, klíště jemně šudlám sem tam. Po chvíli se klíště celé včetně kusadýlek (a nezáleží na velikosti, neboť to funguje i na ty mikromalý) pustí a nalepí na umaštěnou vatičku, takže ho netřeba hledat. Jediný problém by mohl nastat u velikých nasáklých, která by zřejmě mohla prasknout, Ale do tohohle stádia se s klíšťaty nedostávám. Jinak vřele doporučuji i prevenci: Ihned po opuštění lesa do slipů (dámy si mohou ponechat i víc), všechno oblečení pečlivě vyklepat a doma okamžitě sprcha nebo koupel. Snížíte tím počet přichycených klíšťat na minimum. Pokud jste někdo totál exhibouš, tak můžete klíďoprďo sundat všechno
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: út 30. května 2006 11:58 |
 |
|
út 30. května 2006 11:47 Copajetotuto napsal: |