Zaslal: pá 25. srpen 2006 9:14 Předmět: Copak to mám za růžovou babku?
Musím říct, že mi moderní dělení rodu Xerocomus dělá dost problémy . Onehdy jsem našel na jednom místě spoustu (stovku) plodnic, které na první pohled odpovídaly babkám. Když jsem se na ně podíval blíže tak to již tak jasné nebylo. Povrchy klobouků byly světle béžově růžové nebo u mladých hnědočervené, plstnaté a jenom velmi nevýrazně rozpukané. Třeně byly po celé délce dost světlé (bez červenavé zóny), trochu rýhované a podélně vláknité. Rourky byly zelenožluté. Znaky něco mezi X. subtomentosus a X. chrysenteron. Blbnu nebo je to některý vzácnější druh z rodu Xerocomus (armeniacus, spadiceus)???
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: so 26. srpen 2006 12:55
Ani armaniacus, ani spadiceus (=ferrugineus), nejsou vzácné, ale takřka hojné. Podle fotky bych tipnul, ač to nemá červený třeň, že by to mohl být X. armeniacus.
Ani armaniacus, ani spadiceus (=ferrugineus), nejsou vzácné, ale takřka hojné. Podle fotky bych tipnul, ač to nemá červený třeň, že by to mohl být X. armeniacus.
Díky za názor. Přiležitostně ještě nějaké nafotím. K té vzácnosti - myslel jsem si, že je X. armeniacus vzácný když na Slovensku i v Polsku je chráněný .
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory