Rád bych se s vámi poradil o ryzci, kterého jsem nalezl předevčírem v jedné z pražských bučin. Mám podezření, že jde o Lactarius rubrocinctus - r. rudohrdlý. Podle Červeného seznamu se jedná o kategorii CR a píše se tam, že byl naposledy nalezen na našem území v r. 1971 v jižních Čechách. Vytváří takové malé plodnice(klobouk 3-7 cm) s typickým flekatým, jakoby potřísněným zbarvením. Také je to symbiont buku, což odpovídá nálezu. Podobní ryzci jsou v Evropě jen dva, tento a Lactarius britanicus, ten ale u nás nalezen zatím nebyl. Na fotce jsou staré dospělé plodnice, přesto max. tak 5 cm šíře klobouku a 5cm plodnice na výšku. Bohužel už měli minimum mléka a to, co jsem znich vymačkal bylo bílé, možná trochu vodnaté. Po ochutnání jemné, trochu nahořklé. Voněl podobně jako ryzec dubový, ale tak voní vícero druhů ryzců. Doma jsem si pak všiml, že při narušení, či otlaku tmavne ostří lupenů. Vyjma jedné plodnice z těch šesti, jsem ale nepozoroval ono "rudé hrdlo" - tmavě červený pás na třeni u spojení s kloboukem, což je (dle literatury) charakteristický znak pro tento druh. Co vy na to, odborníci?