Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Mycena rosella - Helmovka růžová
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jarda

PříspěvekZaslal: čt 16. října 2008 17:54
  Předmět: Mycena rosella - Helmovka růžová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostly ve smíšeném lese, v takovém vlhkém dolíku, tráva , mech. Při odklízení té trávy plodničky z mechu vypadávaly, foceno po přemístění na pařezu. Výška do 4 cm.

186.57 kB    
PICT0005-2.JPG
   PICT0005-2.JPG

Nezmar

PříspěvekZaslal: čt 16. října 2008 18:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

helmovka růžová
teda odhaduji před týdnem jsem ji taky našel a určil
krásná potvůrka Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Cori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 16. října 2008 18:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky bych to viděl na helmovku růžovou (Mycena rosella)
jarda

PříspěvekZaslal: pá 17. října 2008 18:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teď jste mě docela rozhodili. M.rosea - h.narůžovělá, růžovou jsem nikde nenašel. Ale ta to podle mne není. Troufnu si říc, že tu znám, nacházím ji docela pravidelně. Tohle jsou daleko jemnější, menší plodničky, s tenoučkým křehkým tmavě hnědým třeněm , prům. klobouku max. do 2,5cm. Na jednom místě přez 40 plodniček, ponořených dost hluboko do mechu (asi rašeliník) s troškou trávy.
Nezmar

PříspěvekZaslal: pá 17. října 2008 20:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Helmovka narůžovělá (Mycena rosea) je hojná a mnohem mohutnější a toto je její dvojník Helmovka růžová (Mycena rosella) je vzácnější a drobná Smile koukal jsem na ní i do Papouška má tam oba druhy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 18. října 2008 20:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zrovna na to v Papouškovi koukám ... asi není pochyb ... helmovka růžová (Mycena rosella)
jarda

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 17:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky pánové, už jsem zase chytřejší. Koukal jsem do Hagary i české encyklopedie a tam není , ale do Velhubu i když ho mám věčně na stole jsem nekouknul.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. října 2008 7:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož gratuluji k zápisu do DAtlasu Exclamation Wink
jarda

PříspěvekZaslal: út 21. října 2008 16:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík Rolling Eyes
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 29. října 2008 1:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá října 17, 2008 8:51 pm Nezmar napsal:
Helmovka narůžovělá (Mycena rosea) je hojná a mnohem mohutnější a toto je její dvojník Helmovka růžová (Mycena rosella) je vzácnější a drobná Smile

Dvojník však pouze jmenný, nikoli morfologický.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 10. listopadu 2009 0:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Odjakživa si pod jménem helmovka růžová představuji M. rosea. Tomuto druhu se říkalo...

- Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, Erhartovi, Svépomoc 1985) rosea = narůžovělá, rosella = růžová
- Houby (Svrček, Vančura, Artia 1987) rosea = růžová (odtud a z přednášek to mám!)
- Encyklopedie hub (Keizer, Rebo Productions 1998 - překlad L. Hauzerová, poradce J. Hlaváček) rosella = růžová
- Houby (Hagara, Antonín, Baier, Aventinum 1999) rosea = narůžovělá
- Československé houby - I. Lupenaté (Veselý, Vědecké nakl. 1951) rosella = růžová
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 01. února 2012 19:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem měl zpočátku taky trošku problémy s přesným určením této houby, jestli je to růžová, narůžovělá nebo kdoví jak se ty dvě dámy jmenují Smile Nakonec mi pomohla evropská monografie rodu Mycena, která uvedla, že jde o druh Mycena rosella a jak se vlastně jmenuje česky to už nechám na Vás Smile

Rostla u starého částečně zetlelého pařezu ve smíšeném lese na zásaditém podloží

181.33 kB    
31.5.2011, Kyjovsko
110531_01_Mycena rosella.jpg
   110531_01_Mycena rosella.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
sadlo

PříspěvekZaslal: st 01. února 2012 21:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 01. února 2012 19:45 ram2007 napsal:
Tak jsem měl zpočátku taky trošku problémy s přesným určením této houby, jestli je to růžová, narůžovělá nebo kdoví jak se ty dvě dámy jmenují Smile Nakonec mi pomohla evropská monografie rodu Mycena, která uvedla, že jde o druh Mycena rosella a jak se vlastně jmenuje česky to už nechám na Vás Smile

Rostla u starého částečně zetlelého pařezu ve smíšeném lese na zásaditém podloží

Mám jenom dotaz, ty jsi měl tuhle plodnici pod mikroskopem? Mně to moc na Mycena rosella nepřipadne, alespoň z téhle fotky, ale nechci se hádat.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 02. února 2012 9:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 01. února 2012 21:55 sadlo napsal:

Mám jenom dotaz, ty jsi měl tuhle plodnici pod mikroskopem? Mně to moc na Mycena rosella nepřipadne, alespoň z téhle fotky, ale nechci se hádat.

Jasně, už jsem měl námitku i jinde, že jde o Mycena purpureofusca. Ale opravdu jsem ji mikroskopoval a mikroskopicky jsou si tyto dva druhy docela vzdálené - výtrusy a hlavně cheilocistydamy (používám monografii Mycena D´Europa). Teď se snažím najít exikát, abych se na ni mrknul znovu. Bohužel,zhruba do poloviny loňského roku když jsem zmikroskopoval houbu a ukázala se, že jde o běžný druh, tak jsem exikát vyhodil. Ale už párkrát jsem zažil situaci, kdy byl potřeba exikát i u takovýchto běžných druhů. A tak od zhruba poloviny loňského roku si uchovávám všechny exikáty. Mám toho už hodně a špatně se v tom orientuje, proto si programuju aplikaci, která by mi v tom umožnila lepší orientaci. Alepředpokládám, že exikát tohoto druhu nenajdu...

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
sadlo

PříspěvekZaslal: čt 02. února 2012 14:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 02. února 2012 9:57 ram2007 napsal:
st 01. února 2012 21:55 sadlo napsal:

Jasně, už jsem měl námitku i jinde, že jde o Mycena purpureofusca. Ale opravdu jsem ji mikroskopoval a mikroskopicky jsou si tyto dva druhy docela vzdálené - výtrusy a hlavně cheilocistydamy (používám monografii Mycena D´Europa). Teď se snažím najít exikát, abych se na ni mrknul znovu. Bohužel,zhruba do poloviny loňského roku když jsem zmikroskopoval houbu a ukázala se, že jde o běžný druh, tak jsem exikát vyhodil. Ale už párkrát jsem zažil situaci, kdy byl potřeba exikát i u takovýchto běžných druhů. A tak od zhruba poloviny loňského roku si uchovávám všechny exikáty. Mám toho už hodně a špatně se v tom orientuje, proto si programuju aplikaci, která by mi v tom umožnila lepší orientaci. Alepředpokládám, že exikát tohoto druhu nenajdu...

No právě ta M. purpureofusca mě hned podle fotky napadla, ale pokud sis jistý tak v poho. Víš já co znám M. rosella tak je většinou nacházím v mladším smrkovém porostu a téměř vždy ve skupinách čítajících mnoho jedinců na poměrně malém prostoru.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru