Zaslal: po 18. září 2006 7:55 Předmět: Re: Výtrusy hub
17. září 06, 13:44 latcarf napsal:
Sledujete pod mikroskopem i výtrusy hub? Existují někde obrázky výtrusů jednotlivých hub?
Tvar, barva, rozměry atd. jsou často jedním z rozhodujících identifikačních znaků proto je občas mikroskopuji a když jsou zajímavé, tak obrázek dám i sem. Na síti je možné najít spousty obrázků. Např. na odrese http://www.bioimages.org.uk/html/T74.HTM je jich spousta.
Já mám nějaký celkem dost starý mikroskop ale v pohodě zvládá zvětšení do 1500x i s patřičným rozlišením. Jen sem zatím nevykoumal jak k němu připojit foťák. Mám celkem problémy s ostřením a zorným polem....pokud máte nějaký tip jak na to, rád uvítám.
Já mám nějaký celkem dost starý mikroskop ale v pohodě zvládá zvětšení do 1500x i s patřičným rozlišením. Jen sem zatím nevykoumal jak k němu připojit foťák. Mám celkem problémy s ostřením a zorným polem....pokud máte nějaký tip jak na to, rád uvítám.
U nových mikroskopů je kamera nebo foťák připevněn přes trinokulární hlavu tubusu a nejsou s tím žádné problémy. S připevněním foťáků na starší mikroskopy přes okulár problémy jsou a často i dost velké. Sám mám doma starý binokulár a dosud jsem nevymyslel jak k němu digitál připevnit. Problematická je hlavně malá šířka zorného pole, kdy v záběru je i při maximálním zoomu jenom dost malý kruhový obraz. Snad by to šlo řešit nějakými projekčními čočkami, ale jednak nevím jakými a i kdyby se to povedlo, tak kvalita bude nevalná. Moc to nezkoumám když mám k dispozici špičkový erární mikroskop.
Určitě stojí za to prubnout jak se optika foťáku chová, když se k objektivem přiloží k okuláru mikroskopu. Na foťáku je dobré nastavit maximální zoom a maximální clonu (největší díra, clona při takovém experimentu asi moc nefunguje a jenom omezuje zorné pole).
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory