Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Nějaký oranžově červený klackomycet - pavučiník rezavý - Haplotrichum rubiginosum ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 02. října 2006 10:35
  Předmět: Nějaký oranžově červený klackomycet - pavučiník rezavý - Haplotrichum rubiginosum ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je sucho a skoro nic kloudného neroste, proto je třeba se bavit trošku trvanlivějšími houbami. Na trouchnivejících klaccích zřejmě topolů a javorů v poslední době nacházím docela zajímavé svítivě okrově červené, práškovité povlaky a vůbec nevím co to je. Je to tenké a stíratelné. Neví nahodou někdo co by to mohlo být za klackomycet.

246.98 kB    
Paskov, Vrbina, 1.10.06. (c) mat60.
DSCN6509-01.jpg
   DSCN6509-01.jpg

220.19 kB    
Paskov, Vrbina, 1.10.06. (c) mat60.
DSCN6507-01.jpg
   DSCN6507-01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 03. října 2006 9:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

hmmm Smile byl jsem v lese a krom těch klackomycetů jsem také nic nenašel Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
J. Č.

PříspěvekZaslal: út 03. října 2006 23:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Toto by mal byť Hypoxylon, jedem z rozliatych druhov (H. ticinense, H. subticinense, ...???) Bolo by treba urobiť rez a pod červeným povrchom by mali byť peritéciá. Niečo také rastie v lužných lesoch pri Dunaji a to je jasný Hypoxylon.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
J. Č.

PříspěvekZaslal: út 03. října 2006 23:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Predchádzajúci príspevok treba brať vážne len v tom prípade, ak to bol klackomycét ako sa patrí, teda aspoň trochu tvrdý, lebo až teraz čítam, že to bolo stierateľné. Z fotky by som to ani nepovedal.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 04. října 2006 8:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

03. října 06, 22:28 J. Č. napsal:
Predchádzajúci príspevok treba brať vážne len v tom prípade, ak to bol klackomycét ako sa patrí, teda aspoň trochu tvrdý, lebo až teraz čítam, že to bolo stierateľné. Z fotky by som to ani nepovedal.

Hypoxylon to podle mě nemůže být i když jsem si to v prvé chvíli myslel taky. Včera jsem to pozoroval v mikroskopu a našel jsem samé oranžově červená vlákna a zrníčka o velikosti 1-2 um, bez náznaku perithecií. Je to povlak jen tak do 0.5 mm tlustý a opravdu se to dá setřít.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 15. prosince 2006 9:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to, že by to mohl být pavučiník rezavý - Haplotrichum rubiginosum.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru