Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
Zaslal: po 13. listopadu 2006 11:56
taky jsem koukala na sitkovce.. ten spodek si o to rika, tvar by taky sedel.. ale byl zezhora dost svetly, zda se mi.. na to, ze to byly dospele plodnice, cekala bych je tmavsi.. _________________ witch mish <:3~
To, že má hymenofor labyrintovitý a že je světlá svědčí o tom, že je to postarší plodnice ... koukni na Síťkovec načervenalý versus Síťkovec dubový a na Síťkovec dubový, který mi to připomíná rovněž. Já mám s těmito dvěma "osobní" problém Lze říci, že ten dubový roste výhradně na dubu a má ty "lupeny" výrazně tlustější než načervenalý. Jenže v různých atlasech lze naleznout, že s. načervenalý nemá labyrintovité "lupeny" ... to je asi ten můj "kámen úrazu" ... to co se mi o nich podařilo najít a vypozorovat ... mohou být i labyrintovité, ale právě tak jak ukazuje ta tvoje plodnice - často jen částečně. Nemám to zatím odpozorované (protože jsem je zatím nenašel v blízkosti silnice do práce, abych je mohl bedlivěji sledovat), takže je to jen spekulace, ale myslím, že by to mohlo být tak, že pokud s. načervenalý neuschne ve své dospělosti, kdy nemá labytintovitý hymenofor, tak roste tak nějak dál a postupně předělává hymenofor na labyrintovitý. Samosebou, když uschne v dospělosti, a již tady neroste do pokročilejšího věku, pak se najde uschlý a vyšosovaný s nelabyrintovitým hymenoforem. Přepážky jsou každopádně dost tenké a ani po několika týdnech máchání v sudu s vodou nenabobtnějí do nadmilimetrové tloušťky jako je tomu u s. dubového. Jednou jsem však našel s. načervenalý, který měl ty lupeny vcelku tlustý.
Pokud někdo z odborníků potvrdí, že je to s. načervanalý, spojíme to minimálně s tou diskusí o těch dvou síťkovcích
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory