syn. R. livescens Ať hledám, jak hledám, nikde jí tu nenacházím. Jde o holubinku ze skupiny podobně vypadajících druhů:
- h. hřebínkatá (R. pectinatoides)
- h. hřebílkatá = nelibá (R. amoenolens)
- h. sesterská (R. sororia)
Osobně jsem ji našel třikrát a pokaždé v období, kdy v důsledku vlny horka a sucha přestávají houby růst (2× srpen, 1× červen). Jako jediná ze jmenovaných holubinek má vélum, které by u velmi mladých plodnic mělo být pod lupou patrné na okraji klobouku, ale vždy jsem natrefil jen na dospělé kousky, kde jsem ho už nenašel.
Oproti h. sesterské je drobnější, zpravidla i světleji zbarvená, nepálí a především se liší pachem, který není hermelínový / spermatický. Oproti h. nelibé se rovněž liší pachem, který není hermelínový / spermatický. Oproti h. hřebínkaté se pach liší méně - obě mají cosi, co připomíná nějaký technický olej možná s mírnou příměsí pelargonie, ale u h. pruhované je tam té nepříjemné olejovité složky výrazně méně a spíš převažuje nakyslá vůně.
Nejsnazší rozlišení od h. nelibé a hřebílkaté je kapka hydroxidu na spodní část třeně - pruhovaná se barví červeně, jmenované dvě žlutě. Báze třeně nemusí být jen zažloutlá, jak je uváděno v atlasech, nedávno jsem našel plodnici (snímek), která měla bázi začerstva načervenalou. Při zasychání toto zbarvení částečně zmizelo a objevilo se opět po zakápnutí hydroxidem (možná to souvisí s chemizmem půdy?).
Většina publikací uvádí výskyt v lese (listnatém, smíšeném) i mimo les, na humózních a vápnitých půdách, obvykle pod duby. Uvádí se roztroušeně až vzácně, v Červeném seznamu ale není. Osobně jsem jí ve všech 3 případech našel na hrázi rybníků.
Plodnice na obrázku pochází z hráze rybníku z okolí Hluboké nad Vltavou, z oblasti, která je zajímavá výskytem vápnomilných hub (hřib satan, vláknice začervenalá, vláknice Bresadolova, kališník žebernatý, ryzec pásovaný...), aniž by podloží obsahovalo vápenec, hadec, nebo tam byl jakýkoli zjevný zdroj vápníku.