Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: po 25. června 2007 12:02 |
|
|
Přiklonil bych se k tomu Fechtnerovi
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: po 25. června 2007 12:09 |
|
|
po 25. června 2007 13:02 boletus napsal: |
Přiklonil bych se k tomu Fechtnerovi |
Taky. V okolí h. hlohového by se objevilo i pár klasických satanů
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: ne 02. září 2007 22:05 |
|
|
A TAK JE TO SPÁÁÁVNĚ
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 07. září 2007 9:11 |
|
|
Fotky na papíru vypadají obvykle lépe než na PC. Stává se mi to občas taky. Nejrozumnější je udělat si pak fotky trochu menší, ale pokud máš 8 MPix, tak stačí, když nepůjdeš do zvětšenin nad skutečnou velikost ... A5 formát by měl být v pohodě. Pokud máš RAW ještě lépe. Nejprve je třeba lehce odstranit šum. Pak resamplovat na menší rozměry a pak trochu doostřit, ale opatrně. A pak se spolehnout, že papír fotky lecos skryje. A když né, tak udělat fotku v matu místo lesku ... ale pravda je, že tak trochu teoretizuji
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: po 08. září 2008 20:16 |
|
|
paráda
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 17:28 |
|
|
Věnováno Terince a Honzíkovi "Baba Jaga"!
Sem Vás letos po prvních tropickejch dnech vezmu, Amigos!
Takovejch Fechtneráčků loni vyskočilo na mým plodným fleku u Chumce n.C. několik desítek!)
Nejdřív jsem ho považoval za obyčejnýho medotrpkáče...proto ten kousanec ...kterejch jsou tam doslova stovky a který používám jako hlavní argument pro nesbírání barevnejch/bělohlavejch hřibů u místní populace domorodejch hříbkařů ....oni si, želbohu s chráněností hub těžkou hlavu nedělaj, ale zkažená smaženice, to už je slovo do pranice! Když mi ani po několikaminutovým intenzivním žužlání nezhořknul v ústech, měl jsem z mýho tehdejšího prvonálezu ohromnou radost, raději jsem si ale s jásáním ještě počkal do večera, kdy jsem doma přepadnul Jiříka Burlíka, kterej mi to ještě potvrdil....exikát je u něj!
Jedná se o jižně orientovanej svah o sklonu 15-30 stupňů...hrana erozní lavice...230-240m.n.m.-geologicky jsou to křídový vápnitý pískovce, slínovce a vápnitý jílovce tvořící v celý širší oblasti na jižních, JZ a JV expozicích tzv. "Bílý stráně", místa s patrnejma sesuvy bez půdního pokryvu. Pokud se půdy vytvořily, jedná se o pararendziny a litozemě, ve spodní části svahů na nepropustným podloží o gleje, okrajově se vyskytujou kambizemě nebo hnědozemě. Výrazně teplomilná až xerotermní a částečně i subhalofilní květena.
Na místech , kde nacházím nejvíc hřibovitejch(vyjímku zde tvoří Hřib satan, kterej preferuje otevřený místa s vyšší vrstvou dubový hrabanky), dominuje Kamejka modronachová....je ofšem otázka, nakolik je to důsledek jejího snažení, případně její funkce coby půdního indikátoru a nakolik se jedná o prostej fakt, že v takovým hustým zeleným koberečku houby snáz uniknou pozornosti ostatních hříbkařů! Oproti jinejm lokalitám na čediči nebo na kvartérních stěrkopíscích, kde Fechtneři rostou ve vyvážený dubohabřině, v podstatě bez a křovinnýho bylinnýho patra, tady se jedná o v podstatě čistou světlou doubravu(přes 90 procent) Dub letní a jednotlivě stromová forma Dubu šípáku, s malou příměsí borovice, akátu a co je zajímavý, jilmu(bez grafiózy), je tu výrazný křovinný patro(svídy, brsleny, hlohy, trnky, šípky)...který znesnadňuje pohyb na beztak už špatně prostupný spodní hraně svahu.
Zajímavostí je neskutečně vysoký množství roháčů, samiček obvykle poskrovnu, zato roztouženejch samečků jsem na jednom stromě napočítal i přes 20 imag....přes den spěj v korunách dubů, se západem slunce startujou!
První Fechteři vyrazili, když teploty 3 dny za sebou překročily hranici tropickýho dne, t.j. přes 30 °C a nevadil jin ani mírnej přísušek, kdy to ostatní hříbky zabalily a naopak vyškočily "suchomilný" Křemeňáci krvaví a Kozáci duboví. Ve stejnej moment o cca 500 metrů dál vyskočily taky první letošní Hlívy olivový.
Fšimněte si jakoby semišovýho povrchu klóbrcu plodnice...ne nadarmo mu slováci říkaj "Hríb striebristý"!
|
192.52 kB |
|
7.září 2010, přesazeno z nefotitelnýho místa pod nízkým šípkem |
|
|
|
7.září.jpg |
|
198.15 kB |
|
|