Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 30. července 2006 18:28 |
 |
|
Podle mě jde o borováka. V bučinách má údajně pěkný fialový odstín. Já jsem ho dosud našel jen v jehličnatých lesích, letos ovšem nic...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: po 31. července 2006 18:12 |
 |
|
S Boletus separans je to veliký problém, jde o to, jestli tento druh u nás vůbec roste. Je pravdou a to mohu potvrdit i já, že Hřiby borové, které jsou nacházeny v list. lesích jsou krásně vínově fialově zbarvené. Pokud si zadáte do google jméno Boletus eparans nebo Xanthoconium separans, obě jména se pro tento druh užívají, najdete mnoho fotografií hřibů a pokud si je lépe prohlédnete zjistíte, že se jedná často o úplně odlišné houby. Zatímco u nás je Boletus separans brán jako hřib ze sekce Edules tedy pravých hřibů, pokud bychom přijali koncepci, že spadá do rodu Xanthoconium, jde pak o zcela jinou skupinu hřibů. Dle mého názoru, všechny tyto fialově zbravené druhy hřibů jsou Hřiby borové a nebo se to dá také otočit že takto fialově zbarvené hřiby rostoucí zejména v bučinách jsou B. separans, já sám jsem je několikrát našel např. na Hostýnských vrších ve vysoko položené bučině a klidně bych je také mohl determinovat jako Boletus separans, podle popisu který je v atlase od Hagary. V našich atlasech se v podstatě stále objevuje jen fotografie od L. Hagary a Z.Turičíka (resp. J. Baiera) - zde jde o stejnou plodnici. Dle ústního sdělení J. Baiera jich tam na stejném místě letos našel desítky. Ale k tomu já se nemohu vyjádřit. Místo se nalézá v Českého Krasu. Viz foto. Vyobrazení také v Engelově atlasu o rodu Boletus z roku 1983 - kresby A.Dermek. No posuďte sami. Také jsem dal do přílohy. Boletusi, ten tvůj nález by se klidně za Boletus separans mohl pokládat vzhledem k té jasně bíle zbarvené síťce, která je prý pro B. separans typická, zatímco u borováka by měla být stejnobarevná s barvou třeně. Jde jen o to přijmout určitou obecnou koncepci, v které se B. separans bude jasně vymezovat v některých aspektech od B. pinophilus. Chtělo by to podrobný průzkum mnoha takových hřibů, aby bylo možné s nějakého reprezentativního vzorku vytvořit nějaký závěr, takto to jsou jen dohady. Bude nutný podrobný makro i mikropopis takových exemplářů, zhotovit exsikáty pro muzeum, sehnat veškerou dostupnou literaturu o tomto hřibu a pak začít pracovat. Jinak se k objektivnímu zhodnocení této problematiky nemůžeme dostat.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 31. července 2006 22:27 |
 |
|
Pravda pravda.
Přidám příspěvek do kotle - jen jednou jsem nalezl něco, co by snad mohl být Boletus separans, ale to bylo v době, kdy jsem ještě neměl žádný foťak, tak zůstaly jen matné vzpomínky. A co je na tom zajímavé - jednalo se o lokalitu zhruba v 1000 m n.m. na Šumavě pod solitérnímy smrky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 01. srpen 2006 21:47 |
 |
|
Díky za odpovědi. Mám na to stejný názor - chtěl jsem znát i Váš
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 01. července 2007 19:02 |
 |
|
Našel jsem dneska ve smrkovém lese u Rudy divné smrkáče - celkem asi 6 kusů ... měly bílý třeň s jasnou bílou síťkou a tmavě hnědý klobouk s fialovým nádechem a značně ojíněným okrajem. Myslel jsem na borováka na návštěvě ve smrkovém lese a nebo na bronzového ve smrkovém lese ... teď listuji VelAHubem ... hřib hnědofialový jak vyšitý!!! Jdu odebrat alespoň kus ... už je v bramboračce ... kousek jsem ale zachránil a usuším a pošlu případnému boletusologovi. Na místě nálezu jsem nechával i nějakou drobotinu ... možná se za pár dní vyklubou znovu.
Ještě dodám, že jsem si ho trouba ani nevyfotil ... hřiby nenacházím moc často a tak jsem rychleji trhal než myslel ... jak jsem teď hledal v tom spleti pokrájených hub kousky tohoto ... normální smrkáč je na řezu pod pokožkou klobouku do hněda. Tento je dozelena! Tuším podobně jako u hřiba hnědého ... ten to není na 1000% Ať je to cokoli, není to smrkáč ... asi.
Byl zejména kloboukem velmi podobný tomu co ukazuje Jirka:
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: ne 01. července 2007 23:16 |
 |
|
Houby na obrázcích jsou v přiliš mladém stádiu, aby se daly identifikovat. U tak problematických druhu je potřeba aby plodnice dorostly minimálně do středního věku, pak se musí řádně nafotit, a ještě v čerstvém stavu donést k někomu, kdo se hřibovitými houbami zabývá. Exsisikát, aby k něčemu byl pak musí být z plodnic vyzrálých až téměř přerostlých. Hřibovité druhy jsou velmi dlouhou dobu sterilní. Já vím, lidi to v lese většinou seberou, ale sebrat to dříve než oni v nedovyvinutém stádiu nemá žádný význam.
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 02. července 2007 8:57 |
 |
|
Mám tři plátky z té největší plodnice ... průměr měla ca. 15 cm, tlouštka dužiny klobouku ca. 1,5 cm a tloušťka vrstvy rourek asi taky tak ... je to k něčemu?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: po 02. července 2007 14:07 |
 |
|
po 02. července 2007 8:57 Bob napsal: |
Mám tři plátky z té největší plodnice ... průměr měla ca. 15 cm, tlouštka dužiny klobouku ca. 1,5 cm a tloušťka vrstvy rourek asi taky tak ... je to k něčemu? |
Jestli nemáš k tomu pořádnou fotku nebo popis, nebo nejlépe obojí, pak je herbářová položka na nic. Podle exsisikátu ti nikdo u hřibovité houby neřekne co to vlastně bylo. Takovou herbářovou položku nemá smysl nikde ukládat. Můžeš jí zkusit doma zmikroskopovat, nebo ji klidně můžeš sníst, ale hlavně si zapamatuj pro příště: Pořádně nafotit, popsat, usušit, poradit se s odborníkem pro danou skupinu hub u čerstvé plodnice, a pokud se z toho něco vyklube tak uložit do nějakého, nejlépe muzejního herbáře.
Na závěr ještě moudré pořekadlo, které jsem slyšel od českého mykologa Mirka Berana "Jedna houba, žádná houba!".
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 02. července 2007 14:44 |
 |
|
Škoda Fotku nemám, ale prakticky neodlišitelné od těch hnědofialových ve velahubu a od té Boletovi ... popis viz. výše ... co chybí? Na lokalitu mohu zajít a hledat nové plodnice ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 29. srpen 2007 10:06 |
 |
|
Vrátil jsem se na místo o víkendu. V místě minulého nálezu byly jen mladé plodnice a všude kolem odřezky. Ty mladé vypadaly jako normální smrkáči všude kolem, a tak jsem se sbalil. Jedna plodnice byla pod pokožkou opět dozelena. Jiná plodnice byla sice docela veliká, ale pod jehličím a tak měla bílou hlavu, která pomačkáním lehce růžověla, ale pod pokožkou byla normálně nahnědočervenalá jako bežný smrkáč a tak asi nebyla tím mým fantomem. Snad příště budou větší, ale pochybuji, že přežijí nájezd houbařů. Stále pátrám po informaci, který ze "smrkáčů" je pod pokožkou dozelena.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |