Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: út 06. června 2006 16:14 |
|
|
druhej snimek je nahodou moc peknej... ikdyz fotim na analog, tj. psychologicky co zmacknuti to prasulky, tak delam vice variant nejen s ruznou clonou (hloubkou ostrosti) ale i korekcemi (nastaveni iso)...
to nejhorsi co se fotografovi muze stat je to, kdyz mu zaber utece kvuli nezvladnute technice foceni...
digitalisti necht nic neresi a delaj snimku hned nekolik, z hledacku ani toho nejlepsiho fotaku nemusi byt poznat, jak to bude vypadat na velke zvetsenine, zda hloubka bude dostatecna a zda v pozadi nevylezou nejake neprijemne svetle body (patrne na prvnim foto)
az praxi obrouseni fotografove dokazi odhadnout jake parametry nastavit a udelat zaber na prvni pokus... presto delaj vice expozicnich variant, protoze muze pri zpracovani filmu dojit k necekane veci, treba slabsi vyvojka a takhle neco maj
my amateri co to nedelame pak mame jen oci pro plac a pesti plne vytrhanych vlasu
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 06. června 2006 18:26 |
|
|
Xmsi, jak si můžeš korektovat ISO, když máš analog?
Pantáto, menší clona na Tvých snímcích jde ruku v ruce s dalšími nedobrými počiny, jakými jsou nedostatečné či žádné podsvícení a ne zcela dobrá kompozice, resp. úprava okolí (hlavně pozor na trčící trávu v popředí dole, nejvíce vadí, když je rovná a světlá, čili rušící...).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: út 06. června 2006 19:23 |
|
|
út 06. června 2006 19:26 Martin Kříž napsal: |
Pantáto, menší clona na Tvých snímcích jde ruku v ruce s dalšími nedobrými počiny, jakými jsou nedostatečné či žádné podsvícení a ne zcela dobrá kompozice, resp. úprava okolí |
Ad1 - nastavení clony - nechávám na automatu - zatím jsem se na tom mým prdítku nenaučil jak to nastavit ručně - moje chyba, já vím. Jenomže já jsem rád, že vůbec vím kde se ten foťák zapíná ...
Ad2 - podsvícení - opět moje lajdáctví (asi to nejhorší, protože je snadné a v mých silách toto napravit) - když si kromě foťáku a stativku nic do lesa nevezmu, pak to takhle dopadá.
Ad3 - úprava okolí - taky bych si mohl dát víc záležet - zejména když to neumím dodatečně vyretušovat (a to ani nevím jestli mám v čem)...
Ještě párkrát se takhle vytrestám fotkama k nepoužití (zejména až třeba najdu houbu, co člověk vidí 1x za život a podělám to) a snad už na to konečně přestanu kašlat ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
umelec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: st 07. června 2006 7:48 |
|
|
06. června 06, 19:26 Martin Kříž napsal: |
Xmsi, jak si můžeš korektovat ISO, když máš analog?
|
slusna zrcadlovka nabizi vse co fotograf potrebuje, a je jedno jestli je to analog nebo digital...
mam film iso 100, na iso 100 je delany vyvolavaci proces, pokud na aparatu nastavim iso 200, aparat si mysli, ze film je citlivejsi a na emulzi dopadne mene svetla -> tj. snimek bude tmavsi, neboli o jednu clonu podexponovany, obdobne kdyz nastavim iso 50 bude snimek svetlejsi, neboli preexponovany...
bezne se tomu rika korekce expozice, muzes delat pomoci fce aparatu nebo prepnutim na manual a upravou casu/clony nebo na analogu zmenou iso, u digitalu to pravda nejde, tam zmenou iso menis citlivost cipu, fotak sice meri k nastavene iso ale pri prevodu z raw do jpeg bere furt co same iso, zatimco analog pri vyvolavani bere iso podle krabicky filmu
spravne mereni je mereni dopadajiciho svetla, zatimco fotak meri svetlo od objektu odrazene, je jasne, ze bila odrazi vice nez cerna, tj. s chybami mereni fotaku je nutne pocitat, proto korekce...
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 07. června 2006 9:03 |
|
|
Sleyi, to přijde na to jak se na to koukne Technická kvalita versus umělecké pojetí Je to dost subjektivní Afrikán je dobrý, ale asi bych chtěl, aby byl ostrý celý květ - o něco větší hloubku ostrosti - kytka neuteče - vyhraj si s nastavením clony a vzdáleností od toťáku. Šnek je pěkný, ale nijak mne neoslovuje ... asi bych volil pohled více z boku a tentokrát výrazně menší hloubku ostrosti, aby byl tak nějak oddělen a okolí.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
|
Zaslal: st 07. června 2006 9:06 |
|
|
Bobe, na mě musíš - pokud jde o focení - mluvit jako na debila
Pojmy "nastavit větší či menší hloubku ostrosti" - mohl bys mi to nějak přeložit do češtiny, please?
Víš, já nechci fotit pro nějaký atlas nebo někam do soutěže - jde mi o to, aby pokud najdu nějakou mně neznámou houbu (což je každou chvíli) a pošlu ji sem, aby to na základě mý fotky vůbec někdo dokázal určit...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 07. června 2006 9:09 |
|
|
Zadej Hloubka ostrosti do vyhledávače ... třeba www.google.com a čti a čti a čti ... na netu je toho strašné kvantum - nemá smysl ti tu dávat lekce ... navíc od amatéra, který toho má víc načteno než nafoceno
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 07. června 2006 9:11 |
|
|
07. června 06, 10:03 Bob napsal: |
Sleyi, to přijde na to jak se na to koukne Technická kvalita versus umělecké pojetí Je to dost subjektivní Afrikán je dobrý, ale asi bych chtěl, aby byl ostrý celý květ - o něco větší hloubku ostrosti - kytka neuteče - vyhraj si s nastavením clony a vzdáleností od toťáku. Šnek je pěkný, ale nijak mne neoslovuje ... asi bych volil pohled více z boku a tentokrát výrazně menší hloubku ostrosti, aby byl tak nějak oddělen a okolí. |
Mi taky obě fotky nic moc neříkají. Ještě bych přidal toto: Obě jsou kompozičně nic moc, tj. středová kompo. se mi nelíbí. U obou je taky asi trochu barevný posun (viz. WB). Pozadí u afrikánu je moc tmavé a rozbité - nasvítit. Šnek leze z obrázku a úhel pohledu zrovna není to pravé. Šneka bych nafotil úplně od země.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
|
Zaslal: st 07. června 2006 9:54 |
|
|
Děkuji
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: st 07. června 2006 9:57 |
|
|
hlavni problem: divak nevi co tim chtel fotograf rici, lidove receno tak fotka je o nicem, neni poznat proc ti toho afrikaci ci sneka fotil, takovyhle pohled zna kazdy, proc to davat na fotku kdyz to neprinasi nic navic, jinymi slovy byl jsi bud moc blizko nebo moc daleko, z fotky nelze poznat ani to jestli jsi fotil sneka na beobvyklem miste treba par cm od dalnice nebo zda ten snek nemel zvlastni ulitu, podobne afrikan, roste na podivnem miste, nebo byl neobvyklych rozmeru ci mel zajimave okvetni listky ci jiny znak...
nic z toho nelze poznat, divaka fotka nezaujme,
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
|
Zaslal: st 07. června 2006 10:03 |
|
|
st 07. června 2006 10:57 xmsi napsal: |
...proc ti toho afrikaci ci sneka fotil... |
Jen tak, poprvé jsem držel v ruce digitál, tak jsem fotil, co mi přišlo pod ruku , nehledej v tom žádnou logiku. Zkoušel jsem, co mi z toho vyleze. Navíc foťák - stařešina.
Šlo mi spíš o to, abych věděl, jestli to nemám příště brát z jiné vzdálenosti, z jiného úhlu, jinak nasvícené apod. Přesně jak napsal mat60: Šnek měl bejt focenej od země - teď už je mi to jasný taky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 07. června 2006 10:18 |
|
|
ono je to Sleyi i o tom co napsal xmsi ... fotka by měla vždy něčím zaujmout či něco říkat ... fotky typu Houba alias dokumentární dokumentační fotografie je OK a obvykle je na super technické kvalitě a už tak moc nezávisí na umělecké ... u fotky, které má ale jiný charakter je potřeba aby měla právě hodně toho zvláštního náboje, který je obvykle dán hlavně kompozicí, hloubkou ostrosti a hrou světel a stínů. Je potřeba si vybrat co má fotka říkat a podle toho fotit ... samo, občas vzniknou super fotky úplnou náhodou ... ty se ukazujou a ostatní nikoli Tím nechci ani maličko naznačit, že by jsi se měl za ty fotky stydět! Naopak! Je super přečíst si co si o tom myslí ostatní. Zkus navštívit i nějaká foto-fóra ... tam se dozvíš mnohem víc než tady
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|