Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 29. října 2007 10:38 |
 |
|
a mikroznaky ...
Roste v listí na plodech habru, zejména těch ponořených v zemi. Po vyjmutí z listí a trav rychle zasychá. Stopka až dva cm dlouhá a do milimetru silná, "klobouček" kolem 3 mm. Výtrusy v melzerovi kompletně průzračné, pouze naprosto nepatrně nažloutlé, septa vidět nejsou, parafýzy ani vřecka či jejich část se nebarví. V Kongočerveni jsem okulárem naměřil výtrusy nejčastěji kolem 15-16 mikronů dlouhých a 2,5-3 mikrony širokých, ale našli se až 4 mikrony široké. Na povrchu hymenia (řekl bych na parafyzach) jsem viděl něco, co by mohlo být asi nějakými incrustacemi. V bavlníkové modři v laktofenolu je u výtrusů vidět zřetelně jedna přepážka. Položku mám.
|
76.07 kB |
 |
40x, 1% vodná Kongočerveň, hymenium a hyfy třeně(?). (c) Bob |
|
 |
|
40xCR-all.jpg |
|
119.88 kB |
 |
100x, 1% vodná Kongočerveň, hymenium - parafýzy. (c) Bob |
|
 |
|
100xCR-Hym.jpg |
|
28.67 kB |
 |
100x, 1% vodná Kongočerveň, výtrusy. (c) Bob |
|
 |
|
100xCR-Spores.jpg |
|
60.5 kB |
 |
40x, Bavlníková modř v laktofenolu, hymenium a výtrusy. (c) Bob |
|
 |
|
100xLPCB.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 29. října 2007 11:32 |
 |
|
Prověř jestli by to nemohla být voskovička plodová - Hymenoscyphus fructigenus. Něco podobného jsem onehdy viděl na bukvicích.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
InKaso
|
Zaslal: po 29. října 2007 11:57 Předmět: Tuhle přenádhernou houbičku jsem našli s Boletusem na Vinařické hoře u Kladna. |
 |
|
Při čtení této věty jsem si vzpoměl na Jindřicha Plachtu v jeho nezapomenutelné roli kandidáta profesora ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše. Mám na mysli scénku kdy se bezmezně obdivuje africkému brouku a divák vidí jen malou čárku uprostřed kazety.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 29. října 2007 12:46 Předmět: Re: Tuhle přenádhernou houbičku jsem našli s Boletusem na Vinařické hoře u Kladna. |
 |
|
po října 29, 2007 10:57 am InKaso napsal: |
Při čtení této věty jsem si vzpoměl na Jindřicha Plachtu v jeho nezapomenutelné roli kandidáta profesora ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše. Mám na mysli scénku kdy se bezmezně obdivuje africkému brouku a divák vidí jen malou čárku uprostřed kazety. |
No jo no Někdo je na hřiby a já zase na tohle
S voskovičkami mám problém ... obvyklee nacházím, že se jim ústí vřecek barví jódem ... jenže já tu nic neviděl ... ani u té minulé viz. Hymenoscyphus scutula - Voskovička štítovitá ... možná mám starého Melzera, ale pazoubky barví dobře! Tak já nevím
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 29. října 2007 12:51 |
 |
|
Koukal jsem Mate na její obrázky mikroznaků na BioLibu ... že by to bylo nějak vzláště dobře viditelné (to barvení v Melzerovi) ... zkusím to doma prohnat fotošopem, třeba to nějak zvýrazním ... ale je to rozhodně přehlédnutelné ... možná by to chtělo něco silnějšího než Melzer ... tuším jsi tu něco někde ukazoval ... jodovou tikturu? prostě jen jód v lihu ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 29. října 2007 13:02 |
 |
|
A ještě k focení ... fotit takhle malé věci vyžaduje vysoké clonové číslo, aby byla hloubka ostrosti alespoň 10 mm ... no a to nastupuje difrakce ... Pokud se fotí velké objekty, pak je to difrakce méně vidět, ale pokud se jedná o malé objekty a udělá se fotka, na které je houba v nadživotní velikosti, pak už je difrakce zřejmá ... posuďte sami ... první fotka je s clonou 16 a druhé dvě s clonou 25.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 29. října 2007 14:33 |
 |
|
29. října 07, 11:51 Bob napsal: |
Koukal jsem Mate na její obrázky mikroznaků na BioLibu ... že by to bylo nějak vzláště dobře viditelné (to barvení v Melzerovi) ... zkusím to doma prohnat fotošopem, třeba to nějak zvýrazním ... ale je to rozhodně přehlédnutelné ... možná by to chtělo něco silnějšího než Melzer ... tuším jsi tu něco někde ukazoval ... jodovou tikturu? prostě jen jód v lihu ? |
Pokud to dobře chápu, tak amyloidní je jenom ten otevírací aparát na vřeckách. Ani na bioimages.org to modrání není moc vidět, skoro vůbec. V tom žlutém nebo oranžovém okolí mohou ty tečky klidně zaniknout. Kdysi jsem tu fakt dával obrázky barvené - Lugolovým roztokem, tj. IKI, jenže to je ještě víc zbarvené do žluta než Melzer.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Olda Čestný člen
|
Zaslal: po 29. října 2007 15:14 |
 |
|
Ahoj, Hymenoscyphům jsou velmi podobné Cudoniella, rozeznají se od sebe podle amyloidity vřecek, tak si to ověř, jestliže ti Melzer barví jiné preparáty, musí ti obarvit i tenro, jestliže ne, je to potom neamyloidní a je třeba z toho vycházet.
zdraví Olda
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 29. října 2007 16:29 |
 |
|
Děkuji mnohokráte za tipy!!! Zkusím pátrat.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 30. října 2007 11:16 |
 |
|
Zdá se tedy, že všechno sedí ... přesouvám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|