Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
dotaz - kačenky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 26. února 2015 8:01
  Předmět: dotaz - kačenky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Neví někdo, zda kačenky tvoří sklerocia, podobně jako smrže?
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 26. února 2015 10:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je dobrá otázka. Literatura na toto téma obvykle mlčí, ale sem-tam se lze setkat se zmínkou, že ano, která bývá někdy spojována s J. Baierem. Mám dojem, že jsem předloni narazil snad v některém čísle Mykologického sborníku na článek, v němž byla zmínka od J. Baiera, že podle nějakého tehdy aktuálního (a snad ještě nepublikovaného tuzemského) výzkumu kačenky sklerocia tvoří.

Nic aktuálnějšího jsem nenašel, ale ani nehledal. Jen si pamatuju, že když jsem tento dotaz položil pár předním českým mykologům, koukali se na mě, jakoby pochybovali o mém duševním zdraví Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 26. února 2015 11:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já pěstuji kačenky na agaru a v poslední době mi začaly tvořit rezavé, dost tvrdé útvary, které silně připomínají sklerocia u smržů. V žádné literatuře ani na netu jsem údaje o tom, že by kačenky sklerocia tvořily, taky nenašla, tak proto se ptám.......
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 26. února 2015 16:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To by bylo zajímavé. Třeba v přirozeném prostředí sklerocia netvoří a pouze za nestandardních podmínek ano? Kdybych měl možnost, tak ten článek dohledám, ale bohužel nemůžu, bylo to v některém ze sborníků, který jsem měl jenom půjčený.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: čt 26. února 2015 20:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zmínka o sklerociích je tady.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 26. února 2015 21:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám to, kupodivu jsem si to tehdy oskenoval (takže stačilo projít 677 naskenovaných dvojstran)...

Mykologický sborník, 2001, LXXVIII, s. 180, příloha "Pěstování hub", článek: "Lze vypěstovat kačenky české?" od C. Kosiny:

"[...] Při ukázce těchto kačenek uvedl ing. Baier poznámku o nové hypotéze vědeckých pracovníků v Akademii věd, že kačenky české na rozdíl od dosavadních představ či stavu znalostí vyrůstají z podzemního sklerocia. To se mně jeví jako nepravděpodobné a rozhodně nebudu rozhrabávat substrát kačenkových lokalit - vlastně by to mohli ověřit oni sběrači, kteří tuto nesnadno viditelnou houbu hledají hlubokým rozhrnováním. [...]"

Pro tazatelku: Bylo by možné ta sklerocia vyfotit a fotku sem pověsit?
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá 27. února 2015 10:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zde jsou Smile .

83.27 kB    
Sklerocia kačenky
Sklerocia Verpa conica.jpg
   Sklerocia Verpa conica.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 27. února 2015 14:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

díky Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru