Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Porovnání
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 19. října 2008 14:06
  Předmět: Porovnání
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak si tu tak nadávám na mizerně nafocené detaily, tak mě napadlo zkusit jednoduchý test a co nejlépe nafotit milimetrovou stupnici úplně obyčejného papírového měřítka a porovnat ho. Zkuste také přidat své "měřítko".
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 19. října 2008 14:08
  Předmět: Panasonic Lumix FZ50

prinscreenem vyfocená zvětšenina rawu

102.31 kB    
Kompenzátor pohybu OFF
Redukce šumu LOW
Ostrost Hi
compOFF_redLO_brightHI.jpg
   compOFF_redLO_brightHI.jpg

Naposledy upravil Lupo dne ne 19. října 2008 18:58, celkově upraveno 1 krát
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 19. října 2008 18:56
  Předmět: Umax Astra 4400

... první porovnání se 7 let starým scannerem, tento i předchozí snímek jsou printscreenem "vyfocené" zvětšeniny, nejde o zvětšení (resamlplování) obrázku, ale pouze o jeho větší zobrazení ve velikosti kdy jsou zřetelně vidět pixely, snímáno do formátu tif (bez komprese)

103.02 kB    
2400 dpi, což je přibližně stejné rozlišení jako na předchozím snímku
scanner.jpg
   scanner.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 8:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo, porovnávat můžem, ale museli bychom srovna ještě mnoho a mnoho parametrů, abychom to mezi sebou mohli nějak porovnat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Šaman

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 9:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V zadání je jediná podmínka - "nafotit co nejlépe". Co z toho může vyplynout je jednoduché. Každá fotka bude jiná a závěr nikdo neudělá.
Nicméně chápu Lupa, že si chce udělat představu o výkonu své kamery. Na webu DPreview je dvacetistránkové pojednání o Lumixu FZ50, včetně porovnávacích fotek.
Zde například srovnávací fotky s Canonem EOS 350D.
A zde porovnání šumu mezi Panasonic DMC-FZ50 vs Canon PowerShot S3 IS vs Panasonic DMC-FZ7
Měl jsem chvíli času, tak jsem také vyfotil jeden detail.
Můj foťák má prakticky stejné parametry (10mega, 3888 x 2592px) jako Lumix FZ50, tak snad může pro porovnání posloužit.
Protože nemám identické měřítko, vybral jsem padesátikorunu, kterou má každý u sebe. Špičková kvalita tisku u bankovek je také dobrá pro porovnávání.
Detail, který přikládám, není printscreen, ale programem "ACDSee" oříznutá fotka z kamery bez dalších úprav (surová data, včetně EXIFu k nahlédnutí).
Tady je původní fotka v rawu ke stažení

115.09 kB    
detail bez úprav, původní velikost, pouze ořez
50_kc_jpg.jpg
   50_kc_jpg.jpg

160.63 kB    
Vzdálenost objektivu od bankovky byla asi 1 cm. Kroužek měří asi 4mm.
50_kc.jpg
   50_kc.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 10:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty srovnávací fotky v odkaze zrovna neukazují to co bych chtěl porovnávat a tím je ostrost detailů, tedy jak který foťák dokáže ostře oddělit dvě růnobarevné plochy a strukturu "rozplizlého" okraje. Navíc bych chtěl vidět jak to vypadá vyfocené s profi nádobíčkem, nebo naopak třeba z mobilu.

Tím nejlépe jsem myslel nastavení při které se dosáhne nejlepšího výsledku v ostrosti, který je s daným foťákem možné dosáhnout. Nejde o zvětšení.

Postup k vytvoření srovnatelného snímku je velice jednoduchý
- vyfotit co nejlépe (pokud možno bez zásahu softwaru či firmwaru)
- zobrazit na obrazovce přibližně ve stejné velikosti jako jsou předchozí snímky (nezvětšovat softwarově)
- printscreen
- uložit, oříznou a poslat

pokud nemáš měřítko, stačí pravítko na bílém papíře
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 10:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

... i když pro srovnání by to asi chtělo fotit něco dokonalejšího, než je jakýkoliv tisk a zároveň by to mělo být běžně dostupné
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 10:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

zvětšil jsem si porovnání s EOS 350D z DPreview, ale to co bych chtěl vidět je zde smazáno kompresí. Je to vidět na okrajích barevných čtverečků, kde první řada pixelů je zesvětlená tak aby s černým rámečkem vytvářela větší kontrast .... přesně podle "hesla" JPEG - smaž co oko nevidí a zvýrazni to co vidí
Šaman

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to co bych chtěl porovnávat.....je ostrost detailů, tedy jak který foťák dokáže ostře oddělit dvě různobarevné plochy a strukturu "rozplizlého" okraje.

Vždyť na DPreview je srovnání, které hledáš (fotka pravítka), hned ze šesti foťáků. strana 18 - Resolution Chart Comparison
Navíc si můžeš u dalších kamer vyhledat neomezeně dalších porovnání. např. Canon EOS 1000D x Sony DSLR-A200 x Olympus E-420 x Nikon D60

88.41 kB    
Pro zkušební fotky (ostré oddělení okrajů, "rozplizlý" okraj) vem do úvahy i chromatickou aberaci objektivů.
Lépe tedy fotit černé na bílém, než modré na bílém.
barevná aberace Panasonic Lumix DMC-FZ50
barevna_aberace.jpg
   barevna_aberace.jpg
Šaman

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 12:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 20. října 2008 10:54 Lupo napsal:
první řada pixelů je zesvětlená tak aby s černým rámečkem vytvářela větší kontrast .... přesně podle "hesla" JPEG - smaž co oko nevidí a zvýrazni to co vidí

V okrajích čtverečků není patrná žádná komprimace. Myslím, že to může být způsobeno interferencí na obrazovém snímači. Zacházíš do detailů, které oko neuvidí ani na monitoru, ani na papírové fotografii.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 14:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při výřezu se velice snadno dostanu až na tuto velikost a je pak veliký rozdíl, jestli lze v reálu ostrý přechod zvládnout na třech pixelech, nebo na šesti.

Na Dpreview jsem obrázky už našel, dík, ale stejně mi neleze do hlavy, kde je vycucali, to co tam je nenafotim ani náhodou Confused . Nevíš jestli se dá někde stáhnout ten zkušební obrazec ? Že bych si to taky zkusil. Rolling Eyes

Aberace se dá alespoň u FZ50 dobře snížit vypnutím stabilizátoru. Nevím přesně proč, ale funguje to.
Šaman

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 19:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tabulka se dá koupit zde jen za 165 USD. Very Happy
Tisknutelné PDF je zde ke stažení ve velikosti 400×240mm. Nedoporučuji měnit velikost dokumentu. Lepší je buď vytisknout jen část, nebo tisknout na dva papíry A4 a slepit.
Více o ISO 12233 Test Chart zde.

Jeden naskenovaný obrazec také zde (5621x3761px, tj. při rozlišení 300dpi asi 47x32cm)

Ještě k metodice: různé prohlížeče a editory zobrazují každý jinak.
Zkusil jsem si otevřít stejný obrázek v různých prohlížečích při zvětšení okolo 500%. Printscreeny přikládám v jednom souboru.

185.45 kB    
různé printscreeny
prohlizece_zvetseni.jpg
   prohlizece_zvetseni.jpg
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. října 2008 13:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak s tiskem je to hóóódně velký problém. Zkoušel jsem to na několika tiskárnách. S inkoustovkou se absolutně nečapete, rozpíjí se. Laserová tiskárna je mnohem lepší, ale domácí, nebo kancelářská mašinka to vytiskne dost zubatě. Nakonec jsem se dotal na velkou laserovou kopírku a při nastavení nejvyšší kvality je to už vcelku slušný, i když se ty nejjemnější sbíhavé linky ke konci trochu motají do sebe.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 22. října 2008 7:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem provedl uvedený ISO test a k mému překvapení dopadl nad očekávání dobře, dávat ho sem nebudu, je prakticky totožný s tím co je na DPreview. Takže pomyslný pes je zakopaný jinde. Obrazec se totiž fotí z větší vzdálenosti (asi 30-40cm) kdy výsledek je dokonale ostrý a opravdu přejdu z černé do bílé na dvou až třech pixelech. Zaměřil jsem se tedy na roh jednoho obrazce a postupně zkracoval vzdálenost předlohy (na obr. v cm). Při té příležitosti jsem rovnou otestoval vliv zoomu (na obr. v mm).

4x zvětšený originál je zde (cca 1,5 MB)

56.75 kB    
test.JPG
   test.JPG
Šaman

PříspěvekZaslal: st 22. října 2008 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výsledky testu mi připadají velice uspokojující (i bez porovnání s jinou kamerou).
Že někomu fotky DaviduseCZ připadají lepší, může být jen subjektivní dojem. Porovnával jsem si vaše fotky pýchavky hruškovité, které jsou dost podobné.
Technicky mi připadá lepší ta tvoje (zmiňované hrany a přechody). Pes možná bude zakopán v následných úpravách v PSP (křivky, saturace, ostření...)
Oko holt nevnímá techniku, ale celkový dojem. Vždyť co s fotkou udělá jen jednoduchý rámeček, nebo ztmavení okolí.

Ještě k testovací tabulce:
Doufal jsem, že obrazec je ve velikosti, z které se dá bez problémů vytisknout. Proto jsem psal, že nedoporučuji měnit velikost (ve smyslu zmenšování). Šlo by ale využít toho, že zkušební obrazec PDF je v křivkách a snese tedy jakékoliv zvětšení, bez ztráty kvality. Tisk na formát A2 by mohl pomoci. Změní se tím ovšem podmínky pro testování.
Metodiku testování popisují podrobně zde v angličtině.
Jeden z mála výrobců těchto tabulek, danes-picta.com, sídlí v Praze. (tabulky pro digifoto jsou pod tl. "DIGITAL IMAGING")
Vyrábí i jednoduché a levné tabulky - zde je ceník v excelu.

24.75 kB    
Zvětšení středu tabulky na 6400%
6400%_iso_printscreen.gif
   6400%_iso_printscreen.gif
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru