Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hlíva ústřičná na bukovém špalku venku - poraďte
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
martincz

PříspěvekZaslal: so 18. dubna 2009 8:23
  Předmět: Hlíva ústřičná na bukovém špalku venku - poraďte
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, loni jsem si koupil 250 g naočkované sadby Hlívy ústřičné a úspěšně ji naočkoval do odleželého (nevím jak dlouho -- dny nebo měsíc mohl ležet) bukového špalku cca. 30 cm x 80 cm. Očkování jsem provedl tak, že jsem do špalku navrtal díry a do nich nacpal sadbu a zamazal voskem. Po 2 měsících špalek totálně zbělal. Loni v létě pak šel ven ze 2/3 do země pod ringli (polostín). Bílý je i teď na jaře, ale dosud nezplodil. Udělal jsem chybu, nebo je na hlívu ještě brzo?

Není buk příliš tvrdé dřevo? Jaké mám šance?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 26. května 2009 7:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pusť k tomu včeli, ať to opylují
Mlan

PříspěvekZaslal: út 26. května 2009 19:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mé zkušenosti roste hlíva dobře i na bukovém dřevě, (osvědčil se mi ale ořech, topol bříza a pařezy jasanu) Někdy to ale chce čas, pokud jsi prorostlý špalek zakopal loni v létě, má ještě čas. Já mám zkušenost, že pokud naočkuji špalek, nebo pařez zjara, tak se někdy na podzim, nebo při mírné zimě objeví jedna dvě plodnice. Druhým rokem již bývá růst plodnic větší a to zejména na podzim a v první části zimy. Plodnice mi rostou i později v zimě při oteplení (když se teplota dostane nad 0) Mám ale i zkušenost, že naočkované špalky či pařezy začaly plodit až třetím rokem po osázení. Prostě je to příroda a tu moc neovlivníš (myslím teploty, dobu prorůstání a tak) Radím vydržet, při velkém such zalít zem kolem špalků. Čekat !

144.55 kB    
hlíva.jpg
   hlíva.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 27. května 2009 8:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

parádní špalek !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
f.mamina

PříspěvekZaslal: st 27. května 2009 17:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak ten je opravdu parádní. Cool
Mlan

PříspěvekZaslal: st 27. května 2009 19:56
  Předmět: Úspěšná výsadba hlívy ústřičné

Pro upřesnění, jde o pařez (nejde o zakopaný kmen). Hlívu jsem naočkoval na sousedově zahradě (s jeho souhlasem) a jedná se o červený jeřáb. Velkou úspěšnost jsem měl ale s růstem na pařezech javoru. Po dobu několika let jsem každoročně sklízel, sklízel a sklízel, v současné době jsou pařezy téměř rozložené.

176.68 kB    
září .jpg
   září .jpg
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 27. května 2009 20:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tohle je ještě parádnější... Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mlan

PříspěvekZaslal: st 27. května 2009 21:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chodím sázet i do lesa, někdy se ale nedaří a někdy přijdu téměř pozdě.

185.87 kB    
buk1.jpg
   buk1.jpg

186.19 kB    
hlíva buk.jpg
   hlíva buk.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 28. května 2009 9:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak to sázíš v lese?
f.mamina

PříspěvekZaslal: pá 29. května 2009 16:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já si myslím, že při mé smůle by mi to "moje zasazené" někdo sklidil.Navíc, nemám moc vhodných lokalit na sázení. Embarassed
Mlan

PříspěvekZaslal: pá 29. května 2009 21:29
  Předmět: Chodím sázet i do lesa

Sázím v lese, na zahradách a všude, kde jsou vhodné podmínky. To znamená, čerstvě pokácené listnaté stromy. Konkrétně to vypadá tak, že pokud je to možné a je to v okolí, použiju pilu, přeba i motorovou. Část pařezu odříznu, zasypu sadbou, vrátím zpět a přibiju hřebíkem. Vyřezávám různé zářezy a klíny, nasypu sadbu a vrátím zpět. Nejsnadnější je použít sekyru, okraj pařezu naseknout a do záseku nasypat sadbu. Dobré je osázený pařez zakryt (listím, větvemi, pokud je to na zahradě, třeba i jutovým pytlem a pod.). Mám výhodu, že sadbu si připravuji sám a proto s ní nemusím šetřit. Určitě se stane, že mi někdo chodí na "zahrádku" na houby. Mě ale potěší, když se sadba ujme a ono to funguje a roste.

183.78 kB    
jeřáb.jpg
   jeřáb.jpg

193.99 kB    
na hrázi.jpg
   na hrázi.jpg
lesánek

PříspěvekZaslal: po 01. června 2009 22:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná je to špatnej dotaz, ale není to z příspěvku jasný. To sklízíš teď, v květnu a červnu? Jinak tvá práce je velice záslužná a zajímavá. Kdybych neměl tak bohatý naleziště hlívy, tak bych o tom taky uvažoval. Ale to, co mi poskytují Javořické lesy stejně nestačím sklízet.
Mlan

PříspěvekZaslal: út 02. června 2009 18:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzhledem k tomu, že "sázím" Hlívu ústřičnou, tak sklízím samozřejmě hlavně na podzim a v zimě.
Moje obrázky a popisky byla reakce, která se rozběhla po prvním dotazu ohledně růstu na bukovém dřevě.
lesánek

PříspěvekZaslal: út 02. června 2009 18:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně, ta otázka byla jen tak pro jistotu. Moc dobře vím, že hlíva roste na podzim a v zimě, ale jak jsme se již několikrát přesvědčili, příroda je někdy nevyzpytatelná a tak jsem se chtěl jen ujistit.
f.mamina

PříspěvekZaslal: út 02. června 2009 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Až budu zdravá, tak vyrazím najít ty správné pařezy, pak objednám sadbu a budu sázet. Jen by mě ještě zajímalo, jak si děláte sadbu sám doma.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru