Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Makropředsádky a polar.filtr
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 02. srpen 2009 19:54
  Předmět: Makropředsádky a polar.filtr
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám dotaz. Dostal jsem makropředsádky a polarizační filtr,se kterým jsem hned včera a dnes zkoušel fotit motýly. Mě ty fotky připadají takový plastičtější,skoro až jakoby byly do fotky ti motýli vsazeni dodatečně.Všiml jsem si toho už včera u Babočky co jsem sem dal.U starších fotek mi to tak nepřišlo.Způsobuje to ta makropředsádka,nebo polarizační filtr? Nebo se mi to jen zdá? Díky za příp .odpověď

162.67 kB    
2.8 2009 Blatno
1.jpg
   1.jpg

187.41 kB    
2.8 2009 Blatno
2.jpg
   2.jpg

186.95 kB    
2.8 2009 Blatno
3.jpg
   3.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 02. srpen 2009 23:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Postrádám informace o objektivu, kam jsi nasadil předsádku a o objektivu, se kterým to srovnáváš.

Mám makroobjektiv EF-S 60 a zoom 70-300 s předsádkou D500. Objektivy s krátkou ohniskovou vzdáleností mají jednu vadu - i pozadí bývá příliš ostré. Delší ohnisko umožní mít relativně úzkou rovinu ostrosti, takže pozadí je rozostřené a obrázek tím pádem prostorovější - vynikne focený objekt. Při nasazení předsádky se ztrácí možnost zaostřit na nekonečno, takže pozadí je ještě méně ostré.

Když srovnám fotky z té 60 s fotkou toho samého ze 70-300 s předsádkou, je pozadí u druhé varianty mnohem méně rušivé a prostorově je obrázek plastičtější.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 02. srpen 2009 23:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Polarizační filtr je dobrý na krajinky (dramatické ztmavení oblohy, filtrace oparu, odlesků listů), portréty (nedělám) a ve velmi výjimečných případech i na makro. Dovede odfiltrovat odlesky z vlkhých klobouků, vodní hladiny apod. S hloubkou ostrosti a plasticitou obrázku nemá nic společného, spíše odstraněním přirozených lesků obrázek s polarizákem na prostorovém dojmu ztrácí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 03. srpen 2009 21:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, takhle jak jsi to popsal to vidím i já/plastičnost/ a vysvětlení mi stačíSmile.V tom co po mě chceš/jakou předsádku,na jakej objektiv/ ti neposloužim, páč se v tom nevyznám. Nemám výměnné objektivy,vlastním Panasonic FZ-7 a na ten jsem prostě dal 52 mm makropředsádku a pol. filtr. MP mám 1, 2 a 4. Takže srovnávám pouze fotku s mpředsádkou a bez ní Smile Jinak díky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru