Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ahoj všem houbařům :-)
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pajina

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 18:03
  Předmět: Ahoj všem houbařům :-)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, od jakživa mám moc ráda houby, ráda je sbírám, ráda je jím, na všechny způsoby. Ale zatím jsem nepřišla na to, jak se nejlépe naučit určovat i ty méně známé druhy (obvykle ty, co nemají naspodu rourky, chi chi..). Moc obdivuji vás tady, když dokážete určit houbu podle obrázku, nebo když jí najdete. Když nějakou seberu, hledám v atlasu, projdu 10x a nenajdu. Ale když mi někdo řekne co to je, v atlasu je to naprosto jasné a já nechápu, jak to, že jsem to neviděla! Smile)
Tak mám na vás otázku: Jak jste se naučili houby určovat? Podle čeho, jak nejlépe? Jak by jste mi poradili - ráda bych to také uměla Smile
Děkuji za trpělivost se mnou, houbovým laikem....

wenca

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 18:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houby se nejlépe naučíš určovat tak, že budeš chodit s někým, kdo houby zná, po lese a ten člověk ti bude říkat co je co a pořád dokola (k tomu třeba zmíní nějaké základní určovací a odlišovací znaky) dokud tu houbu prostě nedostaneš do oka....

Takhle to aspoň funguje u mě. Když jsem přišel na vysokou, neznal jsem lupenaté houby skoro žádné. Abych se je naučil, začal jsem na ně dělat bakalářskou práci...chodil jsem do lesa (i sám) a co jsem nevěděl, jsem nosil na katedru k určení....ze začátku jsem samozřejmě nosil skoro všechno...

ale jakmile mi byla houba určena a příště jsem ji znovu našel, tak už jsem věděl o co jde....a tohle je celý postup podle mě jak se naučit houby...

nikdo se nenaučí houby tak, že jen listuje atlasem a pak vyrazí sám do lesa... Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pajina

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 18:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, tak to se mnou bude těžké, protože nikoho takového neznám, kdo by se mnou chodil a poradil. Když už jednou houbu znám, taky si jí docela dobře pamatuju. No, tak snad nebude vadit, když případné úlovky budu dávat tady do fóra. Rolling Eyes
Nezmar

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 19:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud jde o Pardubice, tak vlakem to je kousek do Chocně, kde je každé pondělí poradna od 16 do 18hodin. Funguje na zámku, (5min od nádraží) od května do konce listopadu. Jinak z Pardubek a okolí je celkem dost lidíWink
Jinak určitě fórum je dobré, ale správně popsat a nafotit!!! Foto: celá plodnice, utržená plodnice s pohledem do lupenů Popis:Kde rostla, Pod čím (dřevina), barva, vůně, vzhled, popřípadě chuť (ne vždy Very Happy )
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 19:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 22. listopadu 2009 17:42 wenca napsal:
ale jakmile mi byla houba určena a příště jsem ji znovu našel, tak už jsem věděl o co jde....a tohle je celý postup podle mě jak se naučit houby...

Přesně tak...

ne 22. listopadu 2009 17:42 wenca napsal:
...nikdo se nenaučí houby tak, že jen listuje atlasem a pak vyrazí sám do lesa... Wink

... i když musím přiznat, že když jsem před dávnými lety s houbami začínal, nezbývalo mi nic jiného, protože jsem žádnýho "machra na houby" neznal... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pajina

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 20:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, protože mimo práci tak můj kůň ( www.centim.unas.cz ) spolkne téměř všechen čas, nezbude mi nic jiného, než se naučit fotit a radit se tady. Děkuji za tip na Choceň, v případě nějakého velkého úlovku by to šlo Smile
Do důchodu daleko, aby měl člověk na houby tolik času, jak by chtěl...
Byli jste v posledních dnech v lese - rostou? Cool

lesánek

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 23:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jistě že rostou, podzim je na houby nejbohatším ročním obdobím. Rostou čirůvky, šťavnatky, strmělky, hlívy místy i nějaké ty hřibovité houby, bedly a spoustu jiných druhů hub. Určitě se vycházka do lesa vyplatí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 23. listopadu 2009 23:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem, maje štěstí na původ i bydliště v Praze, odmalička chodil do České mykologické společnosti na přednášky, semináře, výstavy i exkurze do terénu. Samozřejmě jsem zhltnul spoustu atlasů a dalších knih, ale to není ono. Nejdřív se člověk totiž musí naučit houbu zařadit alespoň do skupiny, ideálně rodu, kde se dá pátrat dále v literatuře.

Dnes máme internet, o to je to jednodušší, ale nemyslím si, že určení podle fotky zanechá na nálezci - tazateli nějakou hlubší stopu. Příště sem zase bez ladu a skladu nacpe všechno, co na výletu nafotil a užitek z hlediska učení se poznávat houby mu to sotva přinese.

Mnohem lepší je vyrazit na vycházku s nějakým znalcem, nejlepší je totiž být upozorněn na důležité znaky, ale i vidět typickou lokalitu. Pokud znalec není dostupný, tak aspoň ty přednášky a výstavy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru