Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
májovka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: čt 03. června 2010 12:13
  Předmět: májovka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle vzhledu a vůně jasná májovka
jen mě zarazilo, že jsem ji našel za domem v trávě, dost daleko od všech trnek, třešní, broskvoní, jabloní atd....
může růst i úplně mimo tyto dřeviny?

49.64 kB    
májovka.jpg
   májovka.jpg

36.56 kB    
májovka2.jpg
   májovka2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. června 2010 12:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Může a taky často roste, protože je to saprotrofní houba (tedy aspoň myslím), která netvoří mykorhizu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Maka01

PříspěvekZaslal: čt 03. června 2010 13:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pod ovocnými stromy rostou podtrnky a ne májovky. Já májovky sbírám pod olšemi, ale nacházela jsem je i na louce.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 03. června 2010 22:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to houba bez vazby na stromy. Možná má nějaký saproparazitický vztah s travinami, proto tvoří čarodějné kruhy s výrazně sytě zelenou trávou vně a s potlačeným růstem trávy uvnitř.
Lenochod

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 8:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za info.Mám akorát dotaz,zda je k mykorrhize nutná přítomnost dřeviny,jestli nestačí bylina ? Když od májovky odbočím k podtrnce,vzpomínám si na obrázek plodnice rostoucí v blízkosti jahod-ty jsou taky růžovité.Jinak myslím spíš obecně,bez konkrétního rodu.
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 11:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jde to i bez dřeviny. Jestli Tě to hodně zajímá, zkus si sehnat knížku Mykorhizní symbióza od pana dr. Gryndlera. Píše, že kolonizace mykorhizními houbami byla zjištěna i u mechorostů a kapraďorostů... Známá je taky třeba mykorhizní symbióza u orchidejí.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru