Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Šupinovka nameko ? Pholiota nameko
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 14:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsem objevil taky jednu šupinovku ? Šupinovka nameko ? Pholiota nameko. Marně ji budete hledat na netu, snad jen v Číně tam je asi vše možné. S tou latinou se fakt moc nemazlili. Neodolal jsem a jak naložené houby nekupuji tak jsem zakoupil, abych nezůstal v neznalosti co se šupinovek týče. No jsem z toho naměkko.

228.95 kB    
Víčko 001.jpg
   Víčko 001.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. března. 2006 14:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem naměkko spíš z týhle fotky Very Happy

To je právě, Pepo, ta Tvoje šupinovka - takhle by se mi to taky líbilo...
Zkusím o ní najít více informací a kdyžtak se o ně s vámi podělím.

30.52 kB    
Pholiota nameko.jpg
   Pholiota nameko.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
miloš
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 07. května 2006 19:47
  Předmět: Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito & S. Imai (1933)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pár obrázků např. zde:
http://www.earthstongue.com/site/388422/product/461-4029020
V Japonsku a Číně po Shi-Take (Lentinula edodes) prý druhá nejpěstovanější houba, se skvělou lehce ořechovou chutí a blíže nespecifikovanými imunostimulačními a protinádorovými účinky.
Copajetotuto

PříspěvekZaslal: út 09. května 2006 13:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pokud po ní toužíte a jste z Prahy, tak je zcela běžně k dostání v obchůdku u zadního vchodu v přízemí OD Kotva Razz
Šťavnatka

PříspěvekZaslal: ne 28. května 2006 18:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, v Kotvě má právě stánek firma samyco...... Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. srpen 2006 8:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Náhodou jsem na to narazil a vzpoměl jsem si, že se tu na ní někdo vyptával Smile ... takže šupinovka naměko ... SmileSmileSmile

?Šupinovka nameko (Pholiota nameko). Houba připomíná naši penízovku sametonohou. Obě houby jsou si podobné i způsobem pěstování. Liší se však rozšířením ? zatímco penízovka sametonohá je druh kosmopolitní, šupinovka nameko byla zatím nalezena pouze v Japonsku, na Tchaj wanu a v Číně, kde se také pěstuje. Její drobné plodnice rostou v přírodě na pařezech některých listnatých stromů. Její jméno pochází z japonštiny, kde ?nameko? znamená slizký. Klobouk dosahuje podle podmínek, vekterých houba vyroste, velikosti 2-15 cm. Povrch plodnice je hladký, lesklý, uprostřed hnědý, na okraji světlejší. V mládí je pokrytý oranžovým slizem, který hustě pokrývá mladá primordia, na dospělých plodnicích slizu ubývá. Lamely mladých plodnic jsou světle žluté a s postupující zralostí hnědnou. Třeň, na kterém je prsten, je dlouhý 3-7 cm (někdy však i několikanásobně delší) a je pokrytý vlákny.? I. Jablonský a V. Šašek, Jedlé a léčivé houby pěstování a využití, Nakladatelství Brázda, s.r.o., Praha 2006, ISBN 80-209-0341-0
adam
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 23. září 2012 0:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

prezimuje v cechach? na webu o ni moc informaci neni Sad
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 20:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mna zaujima to iste. Mam klatiky pred zimou ulozit do pivnice alebo ich postaci nechat na mieste, len poriadne zakryt slamou a cecinou?
krakalek

PříspěvekZaslal: so 03. srpen 2013 17:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

outdoor jsem ji nepestoval, jen doma, vytrusy jsem mel z jedne US mykobanky, je hodne nenarocna na pestovani a z kulinarskeho hlediska pro mne osobne jedna z nejlepsich hub vubec Razz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru