Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: so 11. září 2010 15:32 Předmět: Pýchavka obecná, kdy začít sbírat? |
|
|
Ahoj, u nás v lese jsem našel spoustu malých pýchavek obecných:
Jejich velikost je jen několik centimetrů. Nikdy jsem tuto houbu nejedl a proto se chci zeptat, jak dlouho mám čekat až vyrostou, respektive do jaké velikosti je mám nechat růst. A je možné je zaměnit za nějakou nejedlou houbu? Také se chci zeptat jakým způsobem je zpracovat. Několik tipů na netu je na polévku, omáčku nebo mozeček s hranolkama (kde se to má dát osmažit - to bych asi bral, ale nevím jestli to mám nakrájet na kostičky nebo snad na plátky?)
Naposledy upravil Igor Hnízdo dne so 11. září 2010 16:14, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
Založen: 30. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: so 11. září 2010 15:51 |
|
|
Ten odkaz mě posílá na nějakou divnou stránku - omezení přístupu,nutnost registrace a přihlášení a navíc se tam objevilo okýnko (přepis z azbuky) : Pozdravljajem ! Vpervyje v Čechii Vy možetě vyigrať Green Card besplatno !
Priňať učastije v Lotereje ? Da/Nět.
Mimoto mi tam cpou,že moje IP adresa byla vybrána ze všech dnešních návštěvníků a možná jsem vyhrál iPhone.Možná bude lepší,když si jej schovají do pozadí. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: so 11. září 2010 16:13 |
|
|
so 11. září 2010 16:51 Lenochod napsal: |
Ten odkaz mě posílá na nějakou divnou stránku |
Už jsem tam dal jiný (jiná stránka)... zajímavé, že mě to nedělalo |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
Založen: 30. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: so 11. září 2010 16:27 |
|
|
Jo,po editaci OK. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: ne 12. září 2010 10:15 |
|
|
Mohl by mi někdo poradit na jak velké kousky se to má nakrájet, když se to bude smažit? Aby z toho něco ještě zbylo. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 12. září 2010 12:56 |
|
|
Já ji zatím ještě nesmažil. Používal jsem ji vždy jen do polévek. Každopádně s ní zacházím podobně jako s jinými houbami, tudíž bych doporučoval rozporcovat klobouk na plátky tak cenťák silné - to budou tak tři čtyři z jedné plodnice Zkus a uvidíš - kdyžtak bys je příště udělal širší nebo užší |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: ne 12. září 2010 13:41 |
|
|
ne 12. září 2010 13:56 ram2007 napsal: |
rozporcovat klobouk na plátky tak cenťák silné - to budou tak tři čtyři z jedné plodnice |
Aha, takže => sbírat plodnice 3-4 cm velké... A Jde o "mozeček", má se to smahnout a dát třeba k hranolkám
"Nadrobno nakrájíme cibuli, osmažíme na másle, přidáme na malé kousky nakrájené pýchavky a podusíme doměkka. Vejce rozšleháme se solí, vegetou, přidáme je k houbám a za stálého míchání necháme ztuhnout."
http://www.receptyonline.cz |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 12. září 2010 13:48 |
|
|
No tak já mozeček dělal z jiných druhů a tam jsem to krájel taky na drobné kostičky, takže tak bych určitě postupoval i u té pýchavky. A pozor - samozřejmě, že větší plodnice jsou lepší, ale aby sis nenasbíral ty, které už jsou vevnitř víceméně hnědé |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: ne 12. září 2010 15:58 |
|
|
ne 12. září 2010 14:48 ram2007 napsal: |
A pozor - samozřejmě, že větší plodnice jsou lepší, ale aby sis nenasbíral ty, které už jsou vevnitř víceméně hnědé |
Tak to jsem už četl. Dneska jsem je šel sbírat a nasbíral jsem klobouky s rozměrem 3-3,8 cm. Nejsou úplně bílé jak jsem si myslel. Mladé jsou bílé, ale pak se začínají barvit do okrového odstínu:
Ale snad je to stejnej druh.
Našel jsem však také pýchavky (?), které měly hodně tmavě okrovou, spíše světle hnědou barvu (kompletně). Tvarově vypadaly jako pýchavky a uvnitř byly bílé a tuším, že z toho vyteklo bílé mléko, nebo nějaká šťáva (mohla to být i voda). Tyto jsem pro jistotu nenasbíral.
Byla to první várka, takže teď se chci zeptat jestli to musím okamžitě zpracovat nebo je mám dát do ledničky či mrazničky? Myslím, že za ty dva tři dny by mohl dorůst zbytek plodnic. Já vlastně nevím na kolik porcí to vyjde (jako ten mozeček na kolik porcí), zatím jsem nasbíral jen dvě plné hrsti a tuším, že toho bude ještě tak 6x-8x víc. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 12. září 2010 17:50 |
|
|
Tak ta hnědá mohla být třeba pýchavka čokoládová, která taky roste dost hojně. No ale samozřejmě by to chtělo fotku nebo bližší popis |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: ne 12. září 2010 19:03 |
|
|
Byla to tato:
Ty pýchavky jsou silně cítit jak česnek, doufám, že mi to bude chutnat... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: ne 12. září 2010 20:02 Předmět: jak dlouho dusit? |
|
|
Tak a jsem po jídle. Nebylo to špatné, ale jíst to každý den bych asi nemohl. Příště bych tam ještě přidal zelenou papriku, bo se mi zdá, že tomu něco chybělo. Ale bylo to těžké jídlo - 12h po jídle ježtě cítím jak jsme plný. Asi se moc nehodí bez přílohy, ale s přílohou s hranolkama bych řekl, že by stačila tak 1/4-1/3 porce hub, tj, těch pár pýchavek co se vleze do jedné laně, na jednu osobu a pak k tomu ty hranolky.
A jinač, nevíš (nebo někdo jiný tady) jak dlouho se mají dusit ty houby? Protože já to udělal tak blbě, nejdříve jsem podusil papriku a pak jsem teprve přidal houby ... takže jakou by měly mít barvu jak je to hotové? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: út 14. září 2010 19:43 Předmět: pýchavky - mozeček s hranolkama - 3 porce |
|
|
Tak dneska opět pýchavky, ale tentokrát s hranolkami a povedly se. Mě to chutnalo a prý to bylo vynikající. Minule jsem totiž nepochopil recept a místo dušení jsem to smažil... Kdyby někdo chtěl vědět kolik pýchavek, tak jsem si to poznamenal:
3 menší porce (2 malé porce + 1 střední) + hranolky: 450-500g, pýchavky: jeden a půl hrsti, cibule 1 malá, 2 vejce větší nebo 3 menší, 1 zelená paprika...
z čehož vyplývá, že na střední/normální porci pro 3 lidi by bylo
3 střední porce: hranolky: 800-1000g, pýchavky: dvě hrsti až dvě a půl, cibule 1 velká nebo 2 malé, 3 vejce, 1 zelená paprika
No tak odhadem... Hranolek je míň než normálně a toho mozečku poměrně málo, protože je to dost sytý. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 15. září 2010 18:30 |
|
|
4ever: Někdy to určitě vyzkouším i když já si houbové recepty dělám více méně podle sebe. Každopádně - tohle by patřilo spíš do Kuchyně než do normál fóra |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 23. září 2010 8:51 |
|
|
ever4 ... pokud sem budeš linkovat fotky přes tag IMG, které nejsou tvoje vždy uveď, že nejsou tvoje a čí jsou jinak je všechny smažem !!! |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol