Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 10. října 2010 20:55 Předmět: Barvy, barvy, barvy :-) |
 |
|
Také máte občas probém nějak přesněji charakterizovat barvu houby, jejích lupenů, třeně, dužniny...? Já na to narážím docela často. Samozřejmě existují nějaké barevné kombinace jako třeba masověrůžová, rezavěhnědá, bíločerná apod. Tak mě ale napadlo, jestli třeba neexistuje nějaký vzorník, který by si člověk třeba vytiskl a pak podle něj mohl charakterizovat barvu přesněji. Je jasné, že u některých druhů je to zbytečné, protože jsou barevně dost proměnlivé, ale někde by to určitě nebylo marné. Nevíte o něčem takovém? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 10. října 2010 21:12 |
 |
|
No, vnímání barev může mít každý člověk trochu jiné, navíc na fotkách (zejména na mých ) vypadá houba barevně často úplně jinak, než v lese
Ale já mám spíš než s barvami problém s vůněmi - pokud je u nějaké houby v atlase např. poznámka, že houba má "výrazný štěničný pach", pak mi to k ničemu není, protože přesto, že mi bude za chvíli 50, netuším, jak voní (nebo jak smrdí) štěnice...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pavka
|
Zaslal: ne 10. října 2010 21:18 |
 |
|
Tyto vzorníky se dodávají též v přenosné podobě http://www.vzorniky.cz/vzorniky/pastels?gclid=CPDVsfSAyaQCFUUYzQodLh1mjg Jen nevím, zda se to tu ujme, např. popis: klobouk RAL 6011, rourky RAL 1028, třeň RAL 7035 hřib smrkový  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 11. října 2010 7:27 |
 |
|
popsat barvu číslem nebo názvem je potřeba pro počítače ... bych se přidržel srovnání s nějakým všem dobře známým standardem, snad se tím alespoň částečně odstraní i to, že každý vidí barvy trochu jinak ... hnědá jako hořká čokoláda je prostě výrazně lepší než pouhé tmavě hnědá ... protože někdo může mít hnědou hořké čokolády klidně za světle hnědou  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 11. října 2010 13:11 |
 |
|
Jasně. Mě nejde o to popsat to číselně (i když jako tvůrci webů a grafiky by to nebyl problém ) Spíš jsem měl na mysli nějaký vzorník, kde by byla barva a u ní třeba napsáno "hořká čokoláda" "rezavý drát", "krev" apod. Navíc - včera jsem v lese u jedné houbičky popsal barvu jako tmavě hnědou, vzal jsem si domů vzorek na przkoumání a doma jsem zjistil, že je to určitě rezavá maximálně rezavě hnědá než tmavě hnědá. Prostě v tom lese je často dost šero, teď na podzim je všude žlutého listí a ono to všechno přece jen ty barvy houbiček dost ovlivní. Takhle kdyby měl člověk vzorník, tak je to v pohodě - přiloží jej k houbě a obě dvě barvy (jak houby tak na vzorníku) budou ovlivněny zhruba stejně... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 12. října 2010 18:14 |
 |
|
Takové vzorníky existují, ale nejsou ani levné ani příliš kapesní. Barvy podle vzorníků dával do popisů tuším A. Dermek. _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 12. října 2010 18:47 |
 |
|
út 12. října 2010 17:14 Vlkodlak napsal: |
Takové vzorníky existují, ale nejsou ani levné ani příliš kapesní. Barvy podle vzorníků dával do popisů tuším A. Dermek. |
No já mám jeden Dermekův atlas (společně s Lizoněm) a tam jsou barvy popsány "normálně". No, tak pokud není žádný pořádný kapesní vzorník, asi si budu muset udělat svůj A jelikož trochu dělám s grafikou, tak to možná i vyjde  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 22. listopadu 2010 8:37 |
 |
|
Tak přece jen někdo určuje barvy podle nějakého vzorníku. Teď čtu jednu prácičku o voskovkách a je tam popis některých druhů. Například u šarlatové je uvedeno:
"Povrch klobouku šarlatový (8.75 R 4.5/1.6), chromově oranžový (2.5 YR 6.0/16.0), okraj oranžově žlutý (10.0 YR 8.0/14.0)."
Stejným způsobem je tam popsána barva třeně a hymenoforu. Jen mi teda není jasné to označení barev - zjevně ta velká písmena označují barvy (Yellow, Red), protože třeba u dalšího druhu se zelenými barvami je tam uvedené i G nebo N (to N bude něco jako šedá, ale nevím z jakého je to anglického slova).
Netušíte někdo jak by tento systém označování barev mohl fungovat? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 22. listopadu 2010 9:52 |
 |
|
22. listopadu 10, 7:37 ram2007 napsal: |
Tak přece jen někdo určuje barvy podle nějakého vzorníku. Teď čtu jednu prácičku o voskovkách a je tam popis některých druhů. Například u šarlatové je uvedeno:
"Povrch klobouku šarlatový (8.75 R 4.5/1.6), chromově oranžový (2.5 YR 6.0/16.0), okraj oranžově žlutý (10.0 YR 8.0/14.0)."
Stejným způsobem je tam popsána barva třeně a hymenoforu. Jen mi teda není jasné to označení barev - zjevně ta velká písmena označují barvy (Yellow, Red), protože třeba u dalšího druhu se zelenými barvami je tam uvedené i G nebo N (to N bude něco jako šedá, ale nevím z jakého je to anglického slova).
Netušíte někdo jak by tento systém označování barev mohl fungovat? |
Tušíme a není to úplně triviální záležitost. Jedná se o Munsellovu barevnou škálu, resp. barevný prostor, resp. Munsellův systém atd. Barva se definuje třemi hodnotami: hue, value a chroma. Na webu je možné najít podrobnější popisy. např. v obligátní Wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Munsell_color_system
Ono to objektivní hodnocení barev je docela věda a pochybuju, že to je v mykologii reálně použitelné. Pro měření barevnosti se používají buď srovnávací tabulky, např. Munsellovy nebo ještě lépe a objektivněji přístroj - kolorimetr (spektrofotometr). Spektrofotometr je sice fajnová věc, je to ale taky poměrně drahá hračka. To aby si pak člověk sebou do lesa bral i nosiče a bodyguarda .
Něco takového by bylo optimální . Zkoušel jsem to.
http://www.bas.cz/x-rite/xrite_color_eye_xth.php |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 22. listopadu 2010 10:07 |
 |
|
Super. Díky za nasměrování. Pročetl jsem si to zatím v té Wikipedii a je to zajímavé a už to začínám chápat Já teda dělám webové stránky takže barvy zapisuju v RGB kódu tak mi nějaké číselné označování barev není vůbec cizí.
Co se týká té použitelnosti v mykologii myslím, že by to mohlo být použitelné. Aspoň třeba částečně. Nebo aspoň třeba nějaký ten vzorník. Poslední dvě neděle jsem vyrazil na voskovky - minulý týden bylo zatažené, včera bylo jasno. Byl jsem sice na jiných lokalitách, ale našel jsem dva shodné druhy - šarlatovou a granátovou. U té šarlatové to ani nebylo znát, ale třeba u té granátové byly přece jen ty barvy mírně odlišné. Včera byly doslova zářivé a syté, naproti tomu ten minulý týden za zatažené oblohy byly bledé. Jednoduše a prostě - minulý týden bych je slovně popsal trochu jinak než včera. Anebo jiný příklad - minulý týden jsem v husté a tím pádem dost tmavé smrčině narazil na hvězdovky. Udělal jsem pár fotek, slovní popis a jednu jsem si vzal pro jistotu domů. A ty barvy u ní byly za jasného světla hodně odlišné. Proto si myslím, že nějaký ten vzorník by určitě nebyl špatná věc... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 22. listopadu 2010 12:35 |
 |
|
Chápu. To pak ale nezbývá, než si opatřit nějaký ten vzorník a tahat ho sebou na houby. Jenže to je kniha a nijak levná; cca 1000 USD. Taky je potřeba si rozmyslet, zda je lepší škála pro matné nebo lesklé barvy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 22. listopadu 2010 12:56 |
 |
|
po 22. listopadu 2010 11:35 mat60 napsal: |
Chápu. To pak ale nezbývá, než si opatřit nějaký ten vzorník a tahat ho sebou na houby. Jenže to je kniha a nijak levná; cca 1000 USD. Taky je potřeba si rozmyslet, zda je lepší škála pro matné nebo lesklé barvy. |
1000 USD? To je dost. To raději zůstanu u klasického určování barev  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 23. listopadu 2010 2:17 |
 |
|
po 22. listopadu 2010 9:07 ram2007 napsal: |
Super. Díky za nasměrování. Pročetl jsem si to zatím v té Wikipedii a je to zajímavé a už to začínám chápat Já teda dělám webové stránky takže barvy zapisuju v RGB kódu tak mi nějaké číselné označování barev není vůbec cizí.
Co se týká té použitelnosti v mykologii myslím, že by to mohlo být použitelné. Aspoň třeba částečně. Nebo aspoň třeba nějaký ten vzorník. Poslední dvě neděle jsem vyrazil na voskovky - minulý týden bylo zatažené, včera bylo jasno. Byl jsem sice na jiných lokalitách, ale našel jsem dva shodné druhy - šarlatovou a granátovou. U té šarlatové to ani nebylo znát, ale třeba u té granátové byly přece jen ty barvy mírně odlišné. Včera byly doslova zářivé a syté, naproti tomu ten minulý týden za zatažené oblohy byly bledé. Jednoduše a prostě - minulý týden bych je slovně popsal trochu jinak než včera. Anebo jiný příklad - minulý týden jsem v husté a tím pádem dost tmavé smrčině narazil na hvězdovky. Udělal jsem pár fotek, slovní popis a jednu jsem si vzal pro jistotu domů. A ty barvy u ní byly za jasného světla hodně odlišné. Proto si myslím, že nějaký ten vzorník by určitě nebyl špatná věc... |
To je do značné míry nesmysl. Houby mají tendenci měnit barvy v širokém rozmezí, zejména hygrofánní druhy.
Navíc kolorimetrie nemá smysl pro všechny, kdo nemají kalibrované výstupní zařízení, na kterém budou obraz pozorovat - monitor, tiskárnu, projektor... A nejen toto zařízení, ale i osvětlení, ve kterém je obraz či sám subjekt pozorován. Jak známo, barva osvětlení má velký vliv na subjektivní barvu předmětu. Atd, a vůbec... _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 23. listopadu 2010 9:12 |
 |
|
23. listopadu 10, 1:17 Vlkodlak napsal: |
To je do značné míry nesmysl. Houby mají tendenci měnit barvy v širokém rozmezí, zejména hygrofánní druhy.
Navíc kolorimetrie nemá smysl pro všechny, kdo nemají kalibrované výstupní zařízení, na kterém budou obraz pozorovat - monitor, tiskárnu, projektor... A nejen toto zařízení, ale i osvětlení, ve kterém je obraz či sám subjekt pozorován. Jak známo, barva osvětlení má velký vliv na subjektivní barvu předmětu. Atd, a vůbec... |
Ono je to trošku jinak. Vlkodlak lehce plácá . Kolorimetrie je postup jak barvy posuzovat objektivně, bez vlivů barvy osvětlení, typu zařízení atd. To co vidíme při různé barevné teplotě nebo na fotkách může být ovlivněné, pozice barvy v nějakém barevném systému je ale konstantní a objektivní.
Je fakt, že u hub bude obrovský, až neřešitelný problém s barevnou variabilitou, změna barvy při vysychání je ale kolorimetricky dobře řešitelná. V Munsellovém prostoru se při změně obsahu vody mění obvykle jen jeden parametr. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|