Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Míra
|
Zaslal: ne 20. září 2009 23:09 Předmět: Křemenáč hnědý ? |
 |
|
Včera jsem nalezl několik plodnic podobných křemenáči hnědému ( zcela scházela červená barva), který má být velmi podobný křemenáči osikovému (ten je bez oranžové barvy - jeho hnědá varieta), ale ten má třeň světlý až bílý. Ty plodnice, které jsem nalezl já, vyrostly v místech, kde jsem v minulosti našel vždy jen křemenáče krvavé a ani jednoho osikového. Vzhledem k velmi intenzivnímu zbarvení šupinek na třeni i u mladé plodnice se domnívám, že by mohlo jít o hnědou varietu křemenáče krvavého u níž schází červená barva. V okolí rostly osiky, duby a vrby. I když jsem se koukal, že rozdíly mezi křemenáčem hnědým, osikovým a krvavým jsou v mikroznacích minimální, na exsikátu pracuji (suší se), kdyby ho bylo třeba. S jistotou mohu konstatovat, že to nebyl kozák topolový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: čt 24. září 2009 18:33 |
 |
|
Opravdu nikdo z vás nemá tušení, jestli je to křemenáč hnědý (osikový) nebo hnědá varieta jiného křemenáče? Křemenáče hnědého jsem před několika lety našel a měl třeň téměř čistě bílou jako křemenáč osikový, bohužel jeho foto nemám. Výše zobrazené plodnice vypadají co se třeně týče dost odlišně. Zajímalo by mě, jestli někdo ví, kolik existuje hnědých variant křemenáčů. Nevím kolik je tu lidí specializujícich se na hřibovité houby, vím akorát o Michalu Mikšíkovi, ale ten k tomu zatím nic nenapsal. Předem díky za pomoc a váš čas.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 25. září 2009 8:03 |
 |
|
čt září 24, 2009 6:33 pm Míra napsal: |
... ale ten k tomu zatím nic nenapsal. Předem díky za pomoc a váš čas ... |
Ne každý je tu každý den Koukni do seznamu uživatelů kdy tu byl naposled. Případně mu "cinki" na SZ nebo email
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 26. září 2009 2:28 |
 |
|
Křemenáč hnědý má být Leccinum decipiens (Singer) Pilát & Dermek, resp. podle IF Leccinum aurantiacum var. decipiens Singer 1966?
Varieta nebo druh je samozřejmě projekce názoru autora.
Uvádět při odborném dotazu česká jména není dobrý nápad.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: so 26. září 2009 8:53 |
 |
|
Já bych bral v potaz, zda dotaz položil "houbař" v sekci určovna,páč se "někde" dozvěděl, že existuje hnědej křemenáč,nebo zda se ptá zkušený mykolog. Sám bych nevěděl na jaký latinský název se ptát.....resp. neptal bych se asik vůbec,páč určování třeba křemenáče na základě barvy klobouku jen víří dohady.Málokdy vyroste třeba K.dubový v čisté dubině....tam kde mi rostou je smrk, dub, bříza,osika.Proto je sem ani nedávám. Ale je to věc názoru.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: so 26. září 2009 10:59 |
 |
|
Ptá se houbař, kterého zajímají houby nejen jako poživatina. Uznávám, dotaz je odbornější, a proto zkusím v dotazu přidat k českým názvům i latinské podle knihy Hřibovité houby od Šutary, Mikšíka a Jandy.
Nalezl jsem několik plodnic podobných křemenáči hnědému - Leccinum rufum var. descipiens (Singer) Klofac (zcela scházela červená barva), který má být velmi podobný křemenáči osikovému - Leccinum rufum (Schaeff.) Krisel, ale ten má třeň světlý až bílý. Ty plodnice, které jsem nalezl já, vyrostly v místech, kde jsem v minulosti našel vždy jen křemenáče krvavého - Leccinum aurantiacum (Bull.) Gray a ani jednou křemenáče osikového - Leccinum rufum (Schaeff.) Krisel. Vzhledem k velmi intenzivnímu zbarvení šupinek na třeni i u mladé plodnice se domnívám, že by mohlo jít o hnědou varietu křemenáče krvavého - Leccinum aurantiacum (Bull.) Gray u níž schází červená barva. V okolí rostly osiky, duby a vrby. Koukal jsem se, že rozdíly mezi Leccinum rufum var. descipiens (Singer) Klofac , Leccinum rufum (Schaeff.) Krisel a Leccinum aurantiacum (Bull.) Gray jsou v mikroznacích minimální. Exsikát mám, kdyby ho bylo třeba.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 26. září 2009 11:26 |
 |
|
Leccinum decipiens, případně L. aurantiacum var. decipiens, je hnědý křemenáč, rostoucí pod osikami. Nemá nic společného s L. rufum.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: so 26. září 2009 11:58 |
 |
|
OK, vycházel jsem z výše jmenované knihy, kde je napsáno, že Leccinum decipiens, případně L. aurantiacum var. decipiens je hnědá varieta Leccinum rufum a je zde nazván latinským názvem Leccinum rufum var decipiens. Bohužel zjišťuji, že v latinském názvosloví se používá pro jeden druh více názvů lišících se dle autorů atlasů .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: so 26. září 2009 16:53 |
 |
|
Já bych v tom nehledal takovou vědu.....Stejně jako u k. osikovýho existuje varieta s více či méně hnědou pokožkou klobouku o který se tady ted bavíte, tak existuje i u křemenáče krvavýho....už sem se s tím párkrát setkal, většinou se tak děje v sušším období.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 15. prosince 2009 16:40 |
 |
|
so září 26, 2009 10:26 am Vlkodlak napsal: |
Leccinum decipiens, případně L. aurantiacum var. decipiens, je hnědý křemenáč, rostoucí pod osikami. Nemá nic společného s L. rufum. |
Toto je nerozumné napsat v momentě, kdy je v ČR nejvíce rozšířen atlas J. Šutary pojímající tento křemenáč jako L. rufum var. decipiens...
K tomu, co je na fotce: Podle třeně to nemá nic společného s L. rufum. Zřejmě bych se nesnažil hovořit o nějaké varietě, pouze o do hněda zbarvené plodnici, a to křemenáče krvavého (případně dubového, tvořil-li mykorhizu s dubem a chceme-li tyto dva stále rozlišovat).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: út 15. prosince 2009 17:57 |
 |
|
út 15. prosince 2009 15:40 Martin Kříž napsal: |
K tomu, co je na fotce: Podle třeně to nemá nic společného s L. rufum... |
Díky za odpověď, proto jsem se ptal, protože L. rufum var. decipiens podle mé zkušenosti i dle výše zmiňovaného atlasu vypadá jinak. Na tom místě jsem ten den našel poprvé a hned několik plodnic společně s plodniceni Leccinum aurantiacum - Křemenáč krvavý. Až do toho dne jsem tam nacházel z rodu Leccinum pouze Leccinum aurantiacum. Nevím s kterým druhem stromu tvoří v tomto místě mykorhizu, protože tam roste dub i osika. Lokalitu budu v příštích letech sledovat, jestli se nějaké hnědé plodnice znovu objeví. Exsikát mám pro případ potřeby uschován.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 15. prosince 2009 23:03 |
 |
|
Jednou jsem ve smíšeném lesíku (osika, javor, dub, a další ... jak říká Boletus "u šachty") našel také křemenáče hodně do hněda, v prvním momentu jsem ani neuvažoval, že je to křemenáč, pak už ano, prostě takový krvavý či dubový hodně do hněda.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: út 15. prosince 2009 23:39 |
 |
|
Tyhle plodnice měly klobouky pouze hnědé a třeně byly také bez příměsi jakéhokoli odstínu červené barvy, jinak ale vypadaly úplně stejně jako plodnice křemenáčů krvavých. Škoda, že nerostly, tak blízko vedle sebe, aby byl vidět barevný rozdíl. Příště (jestli tam ještě vyrostou) jednoho křemenáče krvavého před focením pro porovnání přesadím do blízkosti toho hnědého.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: ne 06. března. 2011 19:02 |
 |
|
ne 06. března. 2011 12:07 mykožrút napsal: |
Už roky nachádzame tieto kozáky na viacerých miestach na poliach poza dedinu i krajom lesa,no vždy len pod osikami.Rastú celkom bežne spolu s osikáčmi,prvé plodnice zvyčajne ešte trochu skôr,ako osikáče.Vytvárajú robustné plodnice a bežne sa používajú na konzum.Tu si s ich určovaním nikto hlavu neláme a pre našincov sú všetko brezáky.Kedysi sme ich určili ako kozáky hnedé,keďže zodpovedali Dermekovým popisom.Kozák topoľový bol vtedy vylúčený.Len mi je divné,že by mal byť podľa dostupných informácií pomerne vzácny,rásť hlavne v jeseni pod topoľom bielym,len zriedka i pod osikami.Môže byť jeho bežný a pravidelný výskyt normálny,alebo je niekde chyba? |
Podle mě je to kozák topolový. Pokud myslíš pravidelným výskytem opakovaný výskyt na stejné lokalitě, pak Ti odpovím z vlastní zkušenosti, že může. Okolo HK máme několik lokalit, kde ho nacházíme každoročně několikrát. Roste nejen pod topolem bílým, ale i pod jinými topoly včetně osiky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|