Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Atlas hub v příloze MF
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 29. června 2011 21:28
  Předmět: Atlas hub v příloze MF
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím kdo z vás si dnes v příloze MF Dnes prohlížel Atlas hub, ale v poslední době jsem snad nenarazil v " běžném" denním tisku na článek o houbách, který by nebyl alespoň částečně kontroverzní. Přeci když už dělám článek do novin, tak by neměl být problém nechat ho schválit odborníkem. Do tohoto atlasu přispěla fotkami i Česká mykologická společnost, zda atlas před vydáním i kontrolovala netuším. Jako celek je atlas pojat zajímavě, vybrány jsou běžnější jedlé a nejznámější jedovaté druhy hub. Vzhledem ke čtenosti deníku a masovosti sběru hub u nás, by tam nesrovnalosti ale být neměly. U Ucháče obecného je evidentně fotka Chřapáče jamkatého, Bedlu vysokou prý nezkušený houbař může zaměnit za Muchomůrku zelenou / tam bych spíš varoval před záměnou za menší druhy jedovatých bedel/, Hadovka smrdutá za smrže/ vzhledem snad, dobou růstu až tolik ne/, Čepičatka jehličnanová podle atlasu roste VŽDY na dřevě jehličnanů, což je zavádějící, páč ujišťují houbaře, že Čepičatka j. z listnáče nemůže být Čepičatka jehličnanová. Podle atlasu též roste často v trsech, kde spíš mělo být - oproti Opeňce zdánlivě v trsech. Čirůvku májovku lze podle atlasu - pokud nemrzne- sbírat celoročně. Nevím jak kde, u nás v létě nemrzne a májovky tu v létě nerostou. Tato pasáž tam vůbec neměla být, protože laik, který najde v létě houbu podobnou májovce ji kvůli oné pasáži, že ji může najít celoročně, za májovku považovat může. Celkově si tedy myslím, že na 3 dvojstrany atlasu, zavádějících informací poměrně dost.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. června 2011 9:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak, tak. Včera večer jsem se na to díval a vstávaly mi chlupy na celém těle. Je to excelentní případ medvědí služby Very Happy Twisted Evil. Zvláště to o čepičatce a májovce vidím jako velmi vážné chyby, hraničící s obecným ohrožením . Nevím, co s tím a jestli vůbec má cenu se s tím snažit něco dělat. Obrátit se na redaktory? Když, tak by to snad měl udělat Bob jménem Damyka a já se klidně přidám? Nejedná se o Blesk ale o relativně seriózní deník, proto by se to možná mohlo prubnout.

Naposledy upravil mat60 dne pá 01. července 2011 7:32, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. června 2011 18:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

v Blesku zase tabulka kde rostou,,jižní Morava smrže,hlíva-chlív, to psal fakt odborník Very Happy ,Čechy jsem považoval za inteligentní národ ,ale když 80% populace čumí na Novu a čte Blesk myslím si své,,,
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 01. července 2011 11:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt června 30, 2011 9:02 am mat60 napsal:
Obrátit se na redaktory? Když, tak by to snad měl udělat Bob jménem Damyka a já se klidně přidám? ....

Laughing Laughing Laughing Laughing ... a co třeba raději ČMS !? ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 01. července 2011 11:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

01. července 11, 11:04 Bob napsal:
čt června 30, 2011 9:02 am mat60 napsal:
Obrátit se na redaktory? Když, tak by to snad měl udělat Bob jménem Damyka a já se klidně přidám? ....

Laughing Laughing Laughing Laughing ... a co třeba raději ČMS !? ...

Very Happy Wink Nevím.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: st 20. července 2011 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen dodávám, že ČMS dodala do čláku jen fotografie (ale ne všechny) a na textu se nijak nepodílela. Ale na druhou stranu by bylo příště lepší to nechat před tiskem někým zkouknout. Mám s tím své negativní zkušenosti, zejména u bulvárních titulů apod. , kam jsou schopný napsat totální nesmysly.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru