Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 23. května 2011 14:31 Předmět: Houby okresu Hodonín |
|
|
Po vzoru tématu Houby na Hlinecku tu zakládám podobné téma A hned se rozjedu, protože včerejšek byl hodně úspěšný den. Spousta vzorků ještě čeká na mikroskop, ale celkově za včerejšek mám zhruba 60 druhů (seznam dodám až bude kompletní). Samozřejmě jsou mezi nimi i ty velmi běžné, třeba dřevokazné houby typu Stereum hirsutum. Jen fotky se mi včera nějak nedařily, ale i tak jich sem pár šoupnu. Zažil jsem i nebezpečnou situaci. Prohlížel jsem krásné plodnice troudnatce kopytovitého které rozhlodávaly docela mohutný buk. A když jsem odcházel, tak z něj spadla velká větev. Tak zhruba 15 metrů ode mě - inu následek hniloby způsobené troudnatcem. Kdyby spadla o něklik sekund dřív, asi bych se moc nesmál.
Přesnou lokalitu nebudu ze zřejmých důvodů zveřejňovat, ale je to velice různorodý les - spíše listnatého typu, z jehličnanů jen sem tam borvice výjimečně i nějaký ten smrk, ale z listnáčů buk, dub, habr, javor, lípa, olše, topol a další.
No, vzorkovnice mi záhy začala přetékat a to se snažím brát vzorky velice citlivě, pokud možno jen jednu plodničku. Takže třeba Hypoxylony, Sterea a podobné putovaly do kapsy. Hůř dopadly různé helmovky a hnjníky, které jsem zhruba v poledne s těžkým srdcem musel nechat v lese. Šlo o mně neznámé nebo špatně určitelné druhy, které jsem chtěl mikroskopovat, bohužel ve svých záznamech jsem se musel spokojit s označením Mycena sp. apod.
Tak a tady teda pár foteček.
|
120.46 kB |
|
Dosud nezmikroskopovaná řasnatka. Na lokalitě byl dub, habr a bříza a těchto řasnatek tam byly opravdu stovky v okruhu několika metrů. Tolik na tak malém prostoru jsem jich ještě neviděl. Jen je mi smutno z toho, kolik jsem jich musel pošlapat :-( |
|
|
|
IMG 230.jpg |
|
78.5 kB |
|
Artomyces pyxidatus. Na starém padlém kmenu bylo zhruba dvacet takovýchto trsíků. Omluvte ty přepaly vzadu. Slunko si občas nevybírá kam má svítit :-) |
|
|
|
IMG 220.jpg |
|
146.24 kB |
|
Tento šupináč nešlo nevyfotit. Polyporus squamosus ve svojí plné parádě |
|
|
|
IMG 190.jpg |
|
153.26 kB |
|
Kosmatky (Scutellinia sp.). Zatím leží na talíři ve vodě a čekají na mikroskop |
|
|
|
IMG 183.jpg |
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: so 04. června 2011 21:22 |
|
|
Tak dnes jsem zase něco málo našel. Některé ne zrovna běžné druhy, většinu samozřejmě běžnějších. A taky jsem se poučil. Nikdy nenoste do lesa červené triko. Při focení mi díky odrazu od něj většina fotek zčervenala a ani úprava barev na počítači nějak extra nepomohla. Respektive fotky se "odčervenaly", ale zase byly takové matné či jinak nevzhledné. Ale pár jich sem přece jen dám.
|
136.21 kB |
|
Jedna z těch běžných. Byla hezky umístěná, skoro jsem nevěděl, jestli roste shora nebo zdola :-D Artomyces pyxidatus |
|
|
|
Snímek 049.jpg |
|
120.59 kB |
|
největší úspěch dneška - Crepidotus crocophyllus, v Červeném seznamu označená jako kriticky ohrožená. Laďa ji určil hned na místě, já jsem to doma potvrdil mikroskopicky |
|
|
|
Snímek 031.jpg |
|
178.64 kB |
|
Další kousek z červeného seznamu i když ne tak vzácný jak tak trepkovitka. Flammulaster muricatus. Nádherná houbička, nalezl jsem ji na dvou místech - na prvním čtyři plodničky, na druhém ve společnosti kosmatek asi desítka plodniček - rovněž mikroskopová |
|
|
|
Snímek 047.jpg |
|
167.04 kB |
|
Krásná skupinka kosmatek. Když jsem je uviděl, zatajil se mi dech i když jde o obyčejnou Scutellinia scutellata (určeno mikroskopicky) |
|
|
|
Snímek 041.jpg |
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: so 04. června 2011 21:37 |
|
|
Na čem rostla ta trepkovitka?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: so 04. června 2011 21:40 |
|
|
so 04. června 2011 22:37 Teri napsal: |
Na čem rostla ta trepkovitka? |
Těžko říct, ten kmen byl v pokročilém stadiu rozkladu. Ani z okolních dřevin to není moc jasné. Byla totiž na rozhraní lužního (nebo snad pololužního ) a normálního lesa. Z lužní "části" tam rostly javory, olše a podobné dřeviny, z té nelužní části byly velice blízko třeba habry a duby.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 06. června 2011 6:07 |
|
|
Rame, rozlišuješ S. Scutellata a S. crinita ? Podle jednoho askomycetofila je Scutellata vpodstatě vzácnou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 06. června 2011 6:51 |
|
|
06. června 11, 7:07 Bob napsal: |
Rame, rozlišuješ S. Scutellata a S. crinita ? Podle jednoho askomycetofila je Scutellata vpodstatě vzácnou |
Já sice nejsem ascomycetofil, ale za poslední dva roky jsem jich zmikroskopoval si tak 10 až 15 a všechny byly spíš S. crinita.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 06. června 2011 19:21 |
|
|
po 06. června 2011 7:51 mat60 napsal: |
06. června 11, 7:07 Bob napsal: |
Rame, rozlišuješ S. Scutellata a S. crinita ? Podle jednoho askomycetofila je Scutellata vpodstatě vzácnou |
Já sice nejsem ascomycetofil, ale za poslední dva roky jsem jich zmikroskopoval si tak 10 až 15 a všechny byly spíš S. crinita. |
Jojo, S. crinita jsem vzal v úvahu, ale brzy jsem ji vyloučil a to jen na základě makroznaků. U S. crinita se píše, že apotecia mají 3-8 mm, zato největší apotecium kosmatek z větve, odkud jsem bral vzorek, mělo 14 mm, několik dalších jich bylo přes cenťák. Milimetr sem, milimetr tam, ale 14 mm oproti uváděnému maximu 8 mm u S. crinita je přeci jen hodně velký rozdíl. Takže S. crinita jsem vyloučil hned v první fázi. No je teda škoda, že nemám exikát. U běžných hub (a tu kosmatku jsem podle informací považoval za běžnou) si obvykle exikát nenechávám, zvlášť v takovýchto případech, kdy po seschnutí má houba rozměr několika mikrometrů Ale lokalitu znám dobře, vím přesně kde jsem bral vzorek a tak se tam někdy vrátím a vezmu těch vzorků víc a znovu to prověřím. A je taky možné, že tam mohlo být víc druhů - kosmatek tam bylo opravdu spousta.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 07. června 2011 5:54 |
|
|
Na velikost plodnice bych rozhodně nesázel v prvním kole!!! Velikosti plodnic jsou pouze typické velikosti nikoli nepřekročitelné limity!!! Navíc právě u crinita vs. scutellata může být literatura zaneřáděna značnými chybami ... Rád bych někdy viděl typické výtrusy scutellata, abych v tom měl jasno. Obávám se, že tyto dva druhy na tom mohou být v určování stejně jako ohnivci rakouský versus šarlatový.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: út 07. června 2011 19:05 |
|
|
út 07. června 2011 6:54 Bob napsal: |
Na velikost plodnice bych rozhodně nesázel v prvním kole!!! Velikosti plodnic jsou pouze typické velikosti nikoli nepřekročitelné limity!!! Navíc právě u crinita vs. scutellata může být literatura zaneřáděna značnými chybami ... Rád bych někdy viděl typické výtrusy scutellata, abych v tom měl jasno. Obávám se, že tyto dva druhy na tom mohou být v určování stejně jako ohnivci rakouský versus šarlatový. |
Jasně, na velikost taky většinou moc nespoléhám, ale tady to bylo až moc. A ne jedna plodnice. To je jako kdyby se v atlasech uvádělo, že dubák má maximální velikost 30 cm a já našel 60 cm Nokaždopádně jste mi nasadili brouka do hlavy a až budu znovu na té lokalitě, tak vezmu další vzorky a uvidím
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: ne 12. června 2011 22:46 |
|
|
A víš že to bude on? Teda pokud neexistuje nějaký jiný podobný ztepníček Všechno sedí. Díky za radu
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 13. června 2011 7:21 |
|
|
12. června 11, 23:46 ram2007 napsal: |
A víš že to bude on? Teda pokud neexistuje nějaký jiný podobný ztepníček Všechno sedí. Díky za radu |
Toto je T. ferruginosa (syn. T. arachnoidea) tak na 99%. To jedno procento je rezerva . Kdybys to nafotil i vyvrácené nebo na řezu, tak by to bylo skoro stopro. Zlepníčků existuje asi tak osm druhů a dají se jakštakš poznat i makroskopicky; resp. u nás je asi jenom malá pravděpodobnost nálezu jiného.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|