Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Diatrype bullata - Korovitka vakovitá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 14:17
  Předmět: Diatrype bullata - Korovitka vakovitá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Diatrype bullata - Korovitka vakovitá

http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=202
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 13. února 2012 7:29

Vidím, že tu kromě fotek v Atlase žádné nejsou. Tak mě napadají tři důvody proč by tomu tak mohlo být:

1.) Je docela vzácná (Já osobně se s ní moc často nesetkávám, toto je můj třetí nález, vždy v měkkém luhu nebo aspoň lese s charakterem měkkého luhu)

2.) Je přehlížená (Ale tady na těchto stránkách je spousta šílenců jak já, kteří zvednou každý klacek Smile A tady tato mi přijde docela nápadná hlavně díky těm odlupujícím se kouskům kůry)

3.) Je ignorovaná (Někdo ji prostě najde, zaregistruje a nevyfotí. Ale podle mě za fotku stojí, vypadá docela netradičně)

Co myslíte, který důvod je ten nejpravděpodobnější. Nacházíte ji také?

166.66 kB    
12.2.2012, Veselsko
Snímekn 018d.jpg
   Snímekn 018d.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. února 2012 8:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

13. února 12, 7:29 ram2007 napsal:
Vidím, že tu kromě fotek v Atlase žádné nejsou. Tak mě napadají tři důvody proč by tomu tak mohlo být:

1.) Je docela vzácná (Já osobně se s ní moc často nesetkávám, toto je můj třetí nález, vždy v měkkém luhu nebo aspoň lese s charakterem měkkého luhu)

2.) Je přehlížená (Ale tady na těchto stránkách je spousta šílenců jak já, kteří zvednou každý klacek Smile A tady tato mi přijde docela nápadná hlavně díky těm odlupujícím se kouskům kůry)

3.) Je ignorovaná (Někdo ji prostě najde, zaregistruje a nevyfotí. Ale podle mě za fotku stojí, vypadá docela netradičně)

Co já vím, tak od každé možnosti trochu. Já to nacházím poměrně často. Takových 10 až 15 kousků jsem zahlídl a to je určitě systematicky nehledám. Bude to hlavně tím, že rostou na místech, kde většina lidí houby nehledá. U nás ani tak nerostou v lese, v měkkém luhu, jako spíše na keřových vrbičkách na břehu řeky, vysázených při regulaci pro zpevnění břehu. A nehledá se na zemi, na spadlých klaccích, ale na stojících, neduživých nebo poměrně čerstvě uschlých větvích. Úplně nejvíc jsem jich viděl v hustém, samovolně se nasázeném porostu vrb na náplavech přímo v řečišti. Bude to tím, že ty vrbičky tam při povodních hodně trpí.

O odlupující se kůře jako o typickém znaku nic nevím a vypadá docela netradičně Very Happy jako tradiční korovitky.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 13. února 2012 8:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 13. února 2012 8:04 mat60 napsal:
13. února 12, 7:29 ram2007 napsal:

Co já vím, tak od každé možnosti trochu. Já to nacházím poměrně často. Takových 10 až 15 kousků jsem zahlídl a to je určitě systematicky nehledám. Bude to hlavně tím, že rostou na místech, kde většina lidí houby nehledá. U nás ani tak nerostou v lese, v měkkém luhu, jako spíše na keřových vrbičkách na břehu řeky, vysázených při regulaci pro zpevnění břehu. A nehledá se na zemi, na spadlých klaccích, ale na stojících, neduživých nebo poměrně čerstvě uschlých větvích. Úplně nejvíc jsem jich viděl v hustém, samovolně se nasázeném porostu vrb na náplavech přímo v řečišti. Bude to tím, že ty vrbičky tam při povodních hodně trpí.

O odlupující se kůře jako o typickém znaku nic nevím a vypadá docela netradičně Very Happy jako tradiční korovitky.

Díky za cenné připomínky. Na těch keřových vrbách ne březích řek se do budoucna určitě podívám. A s tím "substrátem". Nějaké teoretické znalosti o jejich výskytu mám a tudíž jsem je hledal i na "neduživých" větvích na stromech, ale bez úspěchu, aspoň doposud. Oba dva moje nálezy jsou ze spadlých klacků, ale třeba se to do budoucna změní. A k těm odlupujícím se kouskům kůry - myslím tím takové ty tenké kousíčky v okolí stromatu, ne že by se snad odlupovala celá kůra Smile

Každopádně vidím, že máš s pyrenomycety a jimi podobnými velice dobré osobní zkušenosti, pro mě neocenitelné Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 13. února 2012 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ještě přidám jednu "mikrofotku". Je to řez jedním stromatem a zde stručný popis co tam jde vidět. Takové ty žlutohnědooranžové útvary jsou odchlípnuté kousíčky kůry, které jsou vidět na výše uvedeném snímku. Blíž ke středu od těchto kousků kůry je úzká oblast, "obal" samotného stromatu (říká se mu ektostroma). Potom už je vlastní stroma a ty černé plus mínus kruhové útvary jsou vlastní plodničky - peritécia. Každé jedno peritécium má vlastní vyúsťovací otvor - to jsou ty černé tečky, které jsou vidět na horní fotce. Tyto otvory se nazývají papily, někde též uváděné jako ostioly

Fotka je nic moc - zatím nemám techniku na mikrofotky, takže fotím jen přiložením foťáku k mikroskopu. Ale myslím, že je docela vypovídající. Průměr zorného pole je cca 1,4 mm

124.92 kB    
mikro3.jpg
   mikro3.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 01. března. 2012 19:40

Přidám ještě jednu čerstvou fotku ze dneška. Je z podmáčené lokality, rostla pravděpodobně na olši

118.29 kB    
1.3.2012, Veselsko
foto 035.jpg
   foto 035.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 20. ledna 2013 20:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nová lokalita (za poslední týden třetí nová) - jde o ruderální lokalitu, která bývá obvykle podmáčená, nyní je však vyschlá.

191.4 kB    
19.1.2013, Veselsko
130119_01_Diatrype bullata_zz.jpg
   130119_01_Diatrype bullata_zz.jpg

Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. května 2015 19:36

Když je sucho a nic neroste je člověk za pyrenomycety vděčný. Větev vrby jívy.

115.99 kB    
3.4.2015 - Železný hory
Diatrype_bullata.jpg
   Diatrype_bullata.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru