Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Langermannia gigantea - Vatovec obrovský
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 6:36
  Předmět: Langermannia gigantea - Vatovec obrovský
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vatovec obrovský-Langermannia gigantea
SYN.-Pýchavka obrovská-Calvatia g.
Naše největší břichatkovitá houba,plodnice dorůstají průměruaž 1m a váhy kolem 20kg.Běžné jsou kolem 50cm.Plodnice mají kulovitý nebo nepravidelný tvar a skládají se z okrovky a teřichu.
OKROVKA-/pokožka,vnější obal/,je hladká,plstnatě bílá v mládí,později žloutne ave stáří hnědne,ve stáří okrovka rozpukává a odlupuje se ve velkých kusech.
TEŘICH-/vnitřek/,je tvořen měkkou,pružnou bílou hmotou,která stářím žloutne,hnědne a rozkládá se na vatovité kusy připomínající koudel.Staré plodnice obsahují až kolem 6 trilionů výtrusů.
VÝTR.PRACH-žlutohnědý
VÝSKYT-květen až říjen,půdy bohaté na dusík,pastviny,louky,listnaté háje.
VÝZNAM-v mládí jedlá pokrájená na plátky a balená jako řízek./u starších plodnic doporučuji sloupnout okrovku,příliš tuhá/.Ve starém lékařství se používal prášek z výtrusů k zastavení krvácení při amputaci a operacích.
S úspěchem ji využívali i bradýři,kusy vatovce přikládali na řezné rány.Houba obsahuje látky,pomáhající při kožních chorobách,zánětech,
chudokrevnosti.Je to také velmi účinné antiafrodisiakum.

112.91 kB    
veslařský kanál Račice 15.června 2005,sen každého houbaře,ta největší měla kolem 40cm,ty menší do 15cm průměru
16.jpg
   16.jpg

78.1 kB    
trochu netradiční srostlice,holt v lese je někdy pr,,,,
15.jpg
   15.jpg

185.88 kB    
mladé plodnice
14.jpg
   14.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 8:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poznámka k výskytu: Ačkoli se ve většině atlasů uvádí že roste mimo les, já jsem ji zatím nikde jinde než v lese nenašel. U nás roste v listnatém i smíšeném lese, v poměrně velkém množství.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 11:19
  Předmět: vatovec

Já jsem letos nafotil tohoto velikána. Bylo to za kravínem, pod topoly, asi půl kiláku od lesa.

100.28 kB    
foceno 11 června 2005
vatovec obrovský.jpg
   vatovec obrovský.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 12:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To krokodýlí hnízdo bych taky rád našel!
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono je to spíš dinosauří hnízdo jak krokodýlí. Jinak souhlasím se Sleyem. Tak y ji nacházím nejen na lukách, ale i v listnatých stráních a v lesech smíšených. Ono záleží na množství vlhkosti, kterou beze sporu tahle houba potřebuje k svému obřímu vzrůstu.
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 14:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych to spíše typoval na obsah živin a akční rádius pasivního hostitele - měkýšů. Pýchavky (resp. výtrusný prach) musí nejdříve projít trávicím ústrojím, v tomto případě zřejmě měkýšů, než jsou schopny růstu. A pak záleží, jak daleko to ten šnek odnese a do jak výživné půdy Wink
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 14:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine, to je pro mě novina kde jsi to vyčetl o tě měkýších.
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 15:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdysi jsem to někde četl, podívám se po tom, ale ono je to logické, vzhledem k množství výtrusů by byla země již potažená mycéliem! Dokonce i žampiónová sadba je z liofylisovaného mycélia a né z výtrusů.
S těmi bělohnojníky to zkusím, mimo jiné, udělat podobně, mám doma pár šneků z Itálie, tak uvidím!

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 03. dubna 2006 9:03
  Předmět: Hádanka - Kus molitanu z autosedačky?

Teď na jaře toho moc neroste, ale zdá se, že hledání kačenek českých, může přinést naději na pozdější zběry ... pro co si tam máme na podzim dojít ?

246.72 kB    
Ve dvou se to lépe táhne
Hadanka.jpg
   Hadanka.jpg

92.42 kB    
Houbaře se nedočkal?
Hadanka2.jpg
   Hadanka2.jpg
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 07. srpen 2006 18:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po deštích se nám začínají ve velkém objevovat pýchavkovité houby.

156.8 kB    
Český kras 07.08.2006
vatovec_obrovsky001.jpg
   vatovec_obrovsky001.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a některé už nejsou k jídlu ... fotím já vám takhle jednou anýzovník vonný a Boletus korzuje kolem a hledá něco zajímavého. Ostřím ručně v šeru na hodně z blízka (1:1) a tak jsem vcelku napjat ... najednou se z lesa vyvalí Boletus a sykne nějký blábol. Moc mu nerozumím, ale jeho velmi svižný krok mne ujišťuje, že se něco děje. Honí ho vosy! Blesklo mi hlavou. Nebo medvěd! Né, ty na krase nejsou. Tak prase! Začínám rychle uvažovat o tom jak poberu foťák a stativ a kam se asi tak před prasátkem či vosami uklidím. Už je u mne! Tedy né to prase, ale Boletus! Co se děje?! Ptám se pomateně, ale už mu vidím do očí a je jasné, že nic hrozného. Ba naopak! Jiskří mu očka jak by vyhrál ve sportce druhou (první by každýho slušnýho člověka zabila). Uklidňuje se a praví hrdým hlasem. Bobe, jestli se neurazíš, tak ti toho mého vatovce, který je dvakrát takový než ten tvůj věnuji. Já potkal jen tak 10 cm a Boletus tak 20 cm. Chlapík před náma měl velký koš a dvě igelitky narvané k prasknutí. Trochu jsem odbočil. Pak Boletus praví. Až dofotíš, běž po týhle cestě a s něčím mne tam vyfotíš. Tak jo. Beru si od Boletuse jeho vatovec a uklekám zpět k hledáčku. Cvak. Odcházím po cestě co mi nakázal Boletus. Kde jsi? Ptáme se. Tady! No a pak jsem ho spatřil u toho velkého ... vatovce. Světla bylo málo a tak jsou fotky dost zašuměný (ISO 1600) ... nenapadlo mne fotit z bleskem - byl jsem z tak velkého kousku taky trochu paf. No, pak začal Boletus macka zkoumat a nakonec ho i rozřízl. A ejhle! Už byl uvnitř žlutohnědý. To bylo smutku. No a ptám se tedy. To budeš teď asi chtít toho svýho mrzáčka zpět co? No a Boletus kývl, že jo SmileSmileSmile Tak jsem mu ho zase vrátil Smile Pak jsem jich potkali ještě několik, ale všechny už moc pozdě na to, aby z nich byla bašta Smile

192.05 kB    
27.8.2006, Český kras. (c) Bob
Vatovec.jpg
   Vatovec.jpg

239.75 kB    
Boletus&Vatovec2.jpg
   Boletus&Vatovec2.jpg

155.96 kB    
Boletus&Vatovec1.jpg
   Boletus&Vatovec1.jpg
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkné, ale jen tak ze srandy se koukněte tady:http://www.nahuby.sk/sk/sources/obrazok_detail.php?id=1316
Vojta

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 10:00
  Předmět: Pýchavka obrovská

Ještě k výskytu- našel jsem, sice v minulých letech také více těchto pýchavek,ale vždy mimo les.V zákoutích starých zahrad,v kopřivách na loukách,v neudržovaných remízcích,na mezích porostlích bezem černým a šípkovými keři.Letos zatím jsem se všude nedostal,takže nic.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 10:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé - ono se taky v atlasech píše, že roste "mimo les", ale já ji naopak nacházím 100% vždycky v lese Smile
Krist
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 29. srpen 2006 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdarec, taky jsem neco takovyho nasel a snedl
video:
http://video.google.com/videoplay?docid=-4464243893904870776

55.29 kB    
2006_08_26_vatovec_obrovsky_07_ps2.jpg
   2006_08_26_vatovec_obrovsky_07_ps2.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru