Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Igor Hnízdo
|
Zaslal: so 06. října 2012 16:56 Předmět: Lyška obecná (?) |
 |
|
Dobrý den, lyšky jsem zbíral v dětství a teď až zas po mnoha letech, tak prosím o potvrzení jestli je to skutečně ona. Klobouk od 3-8 cm, barva klobouku světle až sytě oranžová, třeň "dřevitý" (nevím jestli je to správné slovo). Nožky jsou úzké a přechází v kužel, některé plodnice mají nálevkovitý tvar, většina klobouků má kulatý tvar, některé jsou mírně nálevkovité a jiné ne - tyto klobouky jsou pak na dotek měkké jako polštářek, "houbovitě" měkké. Okraj klobouku zezdola je mírně/jemně zahnutý...
Výskyt ve větším mnošství v jehličí nebo na tlejícím dřevu nebo v mechu v jehličnatém lese (smrky).
Mám ještě jiné plodnice jednotlivě - spíše nejedlé druhy, mám pro každou založit vlastní kategorii, nebo dát všechny (asi tři druhy) do jednoho vlákna?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: so 06. října 2012 17:34 |
 |
|
Toto rozhodně není Liška obecná. Vypadá to na vybledlé plodnice Lištičky pomerančové - nejedlá.
Do určovny se snažte každý druh dát samostatně, aby v odpovědích nebyl chaos. Díky
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: so 06. října 2012 17:38 Předmět: Re: Lyška obecná (?) |
 |
|
so 06. října 2012 15:56 Igor Hnízdo napsal: |
Dobrý den, lyšky jsem zbíral v dětství a teď až zas po mnoha letech, tak prosím o potvrzení jestli je to skutečně ona. Klobouk od 3-8 cm, barva klobouku světle až sytě oranžová, třeň "dřevitý" (nevím jestli je to správné slovo). Nožky jsou úzké a přechází v kužel, některé plodnice mají nálevkovitý tvar, většina klobouků má kulatý tvar, některé jsou mírně nálevkovité a jiné ne - tyto klobouky jsou pak na dotek měkké jako polštářek, "houbovitě" měkké. Okraj klobouku zezdola je mírně/jemně zahnutý...
Výskyt ve větším mnošství v jehličí nebo na tlejícím dřevu nebo v mechu v jehličnatém lese (smrky). |
Tyto houby jsou nějaké druhy choroše, patrně choroš měnlivý (Polyporus varius). Liška by měla mít na spodní straně klobouku lištny, tahle houba má drobné póry. Jinak liška se píše s měkkým i
citace: |
Mám ještě jiné plodnice jednotlivě - spíše nejedlé druhy, mám pro každou založit vlastní kategorii, nebo dát všechny (asi tři druhy) do jednoho vlákna? |
Pra každou houbu na určení založ vlastní téma.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: so 06. října 2012 17:52 Předmět: Re: Lyška obecná (?) |
 |
|
so října 06, 2012 16:38 Teri napsal: |
so 06. října 2012 15:56 Igor Hnízdo napsal: |
Výskyt ve větším mnošství v jehličí nebo na tlejícím dřevu nebo v mechu v jehličnatém lese (smrky). |
Tyto houby jsou nějaké druhy choroše, patrně choroš měnlivý (Polyporus varius). Liška by měla mít na spodní straně klobouku lištny, tahle houba má drobné póry. Jinak liška se píše s měkkým i
citace: |
Mám ještě jiné plodnice jednotlivě - spíše nejedlé druhy, mám pro každou založit vlastní kategorii, nebo dát všechny (asi tři druhy) do jednoho vlákna? |
Pra každou houbu na určení založ vlastní téma. |
Jestli to má póry tak je to samozřejmě choroš. Odešel mi monitor a koukám na to na velký LCD televizi a póry ani lišty nevidím
_________________ Jirka Kohl
Naposledy upravil Jirka Kohl dne ne 07. října 2012 7:26, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor Hnízdo
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Igor Hnízdo
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 31. října 2012 22:59 |
 |
|
"Tyto houby jsou nějaké druhy choroše, patrně choroš měnlivý (Polyporus varius). Liška by měla mít na spodní straně klobouku lištny, tahle houba má drobné póry. Jinak liška se píše s měkkým i". Píše Teri.
Já ale nesouhlasím.
Toto bude lištička pomerančová. Choroše vylučuji. FOtografie sem vložené jsou bohužel vysoce nekvalitní. Patrně velkou kompresí došlo k tomu, že se lupeny slily do jednolité těžko identifikovatelné masy, která může rourky připomínat. Mrkněte na spodní 4 fotky jakési lupenaté houby (nevím, co to je); i zde se lupeny na velké části "slévají" do té samé či velmi podobné struktury jakou vidíme i na 4 horních fotografiích.
Ještě na doplnění: Liška (např. obecná) má na spodku klobouku lišty, ale lištička pomerančová lupeny. Jde o druhy, které spolu nejsou příbuzné.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: čt 01. listopadu 2012 8:10 |
 |
|
Nemůžu si pomoct ale obrázky oranžová0.JPG až oranžová3.JPG mi připomínají nějakou snad tmavobělku (Melanoleuca) nebo co.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 01. listopadu 2012 8:21 Předmět: Ad houby do směsí |
 |
|
Koukněte na téma Houby do směsí Jestli máte nějaké sušené houby, tak bych jich tak hrst namočila a udělala z toho všeho dršťkovou nebo gulášovku. [/url]
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|