Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
wenca

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: po 20. září 2010 23:36 |
 |
|
naté první fotce to vypadá jako hlíva fialová,,,
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: po 20. září 2010 23:38 |
 |
|
ne, fialové barvy to nemá ani náznak, hlívu fialovou už jsem také našel a ta vypadá jinak....
ta první fotka barevně vůbec neodpovídá
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: út 21. září 2010 0:41 |
 |
|
Jestli mně mé staré oko neklame vidím na fotce zubatější ostří lupenů. takže dle mého nějaký Lentinellus takže houževnatec.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 21. září 2010 0:46 |
 |
|
Ta první fotka je Orwocolor...
Houževnatec určitě, co třeba hodně starý šupinatý?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: čt 23. září 2010 17:47 |
 |
|
houževnatec šupinatý to nebude, ten má skoro na všech fotkách viditelný třeň, kdežto "toto" má již od mala takovýto tvar, žádný snadno viditelný třeň a barvu stejnou jako je na 2. a 3. fotografii....
výtrusný prach je bílý
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 23. září 2010 21:04 |
 |
|
a není to pařezník?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: čt 23. září 2010 22:48 |
 |
|
pařezníky bych vyloučil...
obecný to určitě není, ten znám a poznám
jemný a pozdní to také nejsou...
jen ještě přidám: velikost kolem 6 - 7 cm
asi zůstane záhada nevyřešena
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: čt 30. září 2010 17:23 |
 |
|
díky kolegovi Pirhulovi jsem byl nasměrován směrem na houžovec bobří (Lentinellus castoreus)
podíval jsem se na x obrázků na internetu a musím říct, že to zkrátka nic jiného být nemůže
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 30. září 2010 20:14 |
 |
|
Mě to taky připadá jako houžovec. Prosím, pro příště když bude nějaká fotka tak upravena, že nebudou odpovídat barvy, je dobré to napsat hned do prvního příspěvku (jako v případě té první fialové fotky). Spousta lidí to zjevně ani netuší, ale barvy jsou často dost důležitým poznávacím znakem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: čt 30. září 2010 21:44 |
 |
|
to že ta fotka barevně neodpovídá, je u ní napsáno od samého začátku
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 01. října 2010 7:12 |
 |
|
čt 30. září 2010 20:44 wenca napsal: |
to že ta fotka barevně neodpovídá, je u ní napsáno od samého začátku  |
Promiň, to jsem si nevšiml. Příště budu líp číst popisky.
Jinak teda taky se kloním k houževnatci (jak psal Vlkodlak šupinatý). Párkrát jsem se s ním setkal a vypadá tak, i když čistě jen podle těch fotek je to horší. Ale odpovídá i ekologie - smrkový pařez.
Jinak teda - stěžuješ si na špatné světelné podmínky a že je nutné použít blesk. Nevím co máš za foťák, ale špatné světelné podmínky se řeší nastavením delší expozice. Já mám obyčejný levný kompakt a jde tam nastavit expozice až 15 sekund, což je teda pochopitelně na houby moc (to je tak na focení hub v úplné tmě ), ale třeba dvousekundovou expozici používám docela běžně. Samozřejmě v takovém případě už je nutný stativ, ale docela dobrý stativ se dá sehnat do pětistovky (já mám za cca 200). Zkus se podívat ve svém foťáku, jestli tam také nemáš delší expozice (bude to v nějakém manuálním režimu) a jestli jo, tak si to vyzkoušej. Focení s bleskem obvykle není na houby to pravé ořechové, protože to zkresluje barvy (jak píšeš) a na plodnicích pak často vznikají nehezké přepaly apod.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: so 02. října 2010 0:05 |
 |
|
mám Olympus Camedia C-360 z roku 2004, 3,2 Mpx.
co jsem dnes koukal, tak se ta expozice (jestli je to teda ono) dá nastavit maximálně jako + 2 nebo jako - 2
jinak v těchto věcech se moc neorientuju, ale zkoušel jsem dnes fotit i s tímto nastavením, ale prostě jak je šero, tak to nevyfotím s žádným nastavením....
když je šero a snažím se zaostřovat, tak mi bliká na displeji červený nápis: SLOW SHUTTER a značka blesku....a prostě se to nezaostří, když zmáčknu spoušť, tak je fotka totálně rozmazaná a přesvícená (i bez blesku)...
stativ nevlastním, fotím z ruky, ale vážně si myslím, že k tomuto mému fotoaparátu by stativ nepomohl....
tenkrát jsem za něj dal 8 400,- ... kupovat nový se mi nechce, přeci jenom jinak mi jeho kvalita focení postačuje....problém je právě jen to šero.....
teď jsem si o něm našel informaci na netu:
citace: |
Malý automatický digitální fotoaparát vybavený čipem 3.34 Mpix s maximálním rozlišením 2048 x 1536 pix. Je osazen 3x optickým zoomem a pro ukládání snímků využívá paměťové karty X-Data. Napájení je pomocí 2x tužkových bateriií nebo jednoho nenabíjecího lithiového bloku CR-V3. Klasický design aparátu perfektně sedne do ruky, plastové provedení snižuje hmotnost. Podporuje pouze automatickou expozici
Oproti předchozímu modelu Camedia C-350 Zoom má rychlejšíb zpracování fotografií díky čipu Treu Pic Turbo, podporuje PictBridge. Také přibylo několik nových kreativních programů, režim Super Makro a možnost záznamu zvuku. |
jinak k tomu houževnatci šupinatému - ještě jsem ho nikdy nenašel, takže ho nemám "v oku", ale podle obrázků na internetu mi přijde úplně jiný, a hlavně všude je u něho třeň, tadyto prostě třeň nemá
ten houžovec bobří se tomu podobá vážně nejvíc (a také roste na smrkových pařezech a navíc nemá třeň)...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: so 02. října 2010 15:16 |
 |
|
Ono to tématem patří spíš do fotoradny ale: blesk klidně použij,jen zkus (pokud to menu foťáku dovoluje) nastavit jej na nižší intenzitu (u mého předpotopního to v manuálním režimu jde od -2 do +2).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|