Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
askomycet z osikové větve
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 20:15
  Předmět: askomycet z osikové větve
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tyhle houbičky vypadající jako mrňavé bělavé tečky a vyrůstající jakoby z kůry jsem našel dnes na spadaných osikových větvích
větší detail můj fotoaparát nezvládne, ale třeba někdo bude vědět.

79.72 kB    
neznámá1.jpg
   neznámá1.jpg

102.07 kB    
neznámá 2.jpg
   neznámá 2.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 20:28
  Předmět: Re: askomycet z osikové větve
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 06. listopadu 2012 19:15 wenca napsal:
tyhle houbičky vypadající jako mrňavé bělavé tečky a vyrůstající jakoby z kůry jsem našel dnes na spadaných osikových větvích
větší detail můj fotoaparát nezvládne, ale třeba někdo bude vědět.

Hmm, mě napadá něco z pyrenomycetů, konkrétně rod Diatrype nebo jemu blízký (Diatrypella, Eutype). Ty stejným způsobem typicky prorážejí kůru a vytvářejí kolem sebe takový jakoby minival. Jenže vůbec nesedí barva. Bývají černé, hnědé, maximálně jsem viděl světle hnědé a to má do bílé ještě stále daleko. Ale některé z pyrenomycetů jsou v mládí bílé nebo spíš šedavé a teprve stářím tmavnou. Že by to byl i tento případ? I když co jsem dosud viděl diatrypky tak i ty nejmladší, které už prorážejí kůru, mívají tmavá stromata a ani žádnou fotku s bělavými stromaty jsem neviděl. Ale třeba i to splývání více stromat (je to na fotkách vidět) je pro ně docela charakteristické. Maximálně že by si tady ty tvoje nějak pospíšily a prorazily nějak moc brzo Smile Chtělo by to zkouknout třeba později a hlavně by to chtělo i popis - velikost a možná i barvu. Na fotkách je to všechno přepálené.

Je to jen můj typ, nic jiného co by takto proráželo kůru mě nenapadá.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

právě Diatrype, konkrétně Diatrype disciformis bylo první, co mi to připomínalo, až na tu barvu.

jinak to bylo fakt droboučké, možná maximálně 2 mm velké ty největší. Byly skutečně takto bílé, nepřijde mi, že by byla fotka přepálená, jen je to výřez no, takže kvalita nic moc

73.9 kB    
nenzámá3.jpg
   nenzámá3.jpg

62.5 kB    
neznámá4.jpg
   neznámá4.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 20:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 06. listopadu 2012 19:35 wenca napsal:
právě Diatrype, konkrétně Diatrype disciformis bylo první, co mi to připomínalo, až na tu barvu.

jinak to bylo fakt droboučké, možná maximálně 2 mm velké ty největší. Byly skutečně takto bílé, nepřijde mi, že by byla fotka přepálená, jen je to výřez no, takže kvalita nic moc

Tak nevím, na té odkorněné větvi na nově přidané fotce už bych byl s tou diatrypkou opatrnější Smile Nemáš ten klacek doma? Diatrypky by se daly docela lehce dopěstovat - stačí pohodit na zahradě Smile

wenca

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 20:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to bohužel nemám, rychle jsem to cvaknul a protože začalo solidně pršet, tak jsem utíkal k autu Laughing
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 06. listopadu 2012 20:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 06. listopadu 2012 19:42 wenca napsal:
to bohužel nemám, rychle jsem to cvaknul a protože začalo solidně pršet, tak jsem utíkal k autu Laughing

Jasně, jen by mě docela zajímalo co se z toho vyklube. Mě napadá vícero tipů, ale žádný z nich takto neproráží kůru. Ale třeba někdo něco nadhodí

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru