Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Gabi Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
InKaso
|
Zaslal: čt 04. října 2007 8:26 |
 |
|
Já v tom vidím Hřib skvrnitý - Boletus depilatus. Hrbolky a vrásnění a barva klobouku jsou takřka typické pro tento druh. Světlý a poměrně zavalitý třeň není pro tento druh obvyklý. Na internetu jsem však našel snímky, které měly třeň podobné barvy a tvaru.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: čt 04. října 2007 8:46 |
 |
|
Už se to řeší v zeleným. Skvrnitý to rozhodně není. Mně to pořád víc připadá jako smrkovej než jako brozovej. Zajímalo by mě jak vypadala nějaká starší plodnice - pokud tam byla.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
J. Č.
Založen: 18. 03. 2006 Příspěvky: 74 Bydliště: Bratislava-Petržalka
|
Zaslal: čt 04. října 2007 20:39 |
 |
|
Mne najviac pripadá ako bronzový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 08. října 2007 23:35 |
 |
|
Mně by zajímalo, v jaké oblasti (stačí ze široka) toto bylo nalezeno.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gabi Anonymní
|
Zaslal: po 15. října 2007 7:29 Předmět: Hřiby |
 |
|
po 08. října 2007 22:35 Martin Kříž napsal: |
Mně by zajímalo, v jaké oblasti (stačí ze široka) toto bylo nalezeno. |
Nalezeny byly začátkem října na zlínsku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 21. října 2007 17:03 Předmět: Re: Hřiby |
 |
|
po října 15, 2007 6:29 am Gabi napsal: |
Nalezeny byly začátkem října na zlínsku. |
Děkuji, mně jen bleskl hlavou Boletus edulis var. arenarius, který byl popsán na základě nálezů v Záhorské nížině na Slovensku, ale stejně ty makroznaky dost nesedí, taktéž habitat má jiný. A hlavně je tento taxon známý prachbídně málo (jestli vůbec existuje...).
Má to nejblíže k B. aereus, ale ten třeň je velmi netypicky bělavý...
Existuje ještě nějaká fotka?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Baba Jaga Čestný člen
|
Zaslal: po 22. října 2007 16:23 Předmět: Re: Hřiby |
 |
|
Opravdu tam nebyla někde borovice. Třeba malá, nebo i velká trochu více vzdálená (cca 10 m).
_________________ Baba-Jaga |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

|
Zaslal: út 23. října 2007 23:59 |
 |
|
Ale vždyď je to ten bukák jak o něm velmi často hovoříme, nejednoznačný, přece jen trochu podobný pinophilus reticulatus i edulis HOOWW
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: st 24. října 2007 20:37 |
 |
|
Můj názor je Bronzový...chtělo by to víc fotek, je to trochu přesvícený ale třeba ten třeň u toho menšího vlevo dole by na to seděl a klobouky taky.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
chalda Anonymní
|
Zaslal: ne 11. listopadu 2007 1:58 |
 |
|
Můj názor je hřib skvrnitý
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: ne 11. listopadu 2007 9:38 |
 |
|
ne 11. listopadu 2007 0:58 chalda napsal: |
Můj názor je hřib skvrnitý |
V tomto případě můžeš všem tipujícím 100 % věřit, že skvrnitý to rozhodně není ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 21:48 |
 |
|
Náhodou jsem narazil na tohle téma. Přišlo se nakonec na to, co to je? Když jsem koukal na obrázek, vzpomněl jsem si, že jsem o něčem podobném četl, tak jsem hledal, hledal, až jsem našel:
"Pod starými smrky na určitých místech zcela pozdě na podzim jsem nalezl zvláštní tmavou čili "černou" formu hř. obecného - B. niger Sm. ... Dodatečně jsem zjistil, že jde o f. ekologickou, způsobenou snahou hř. obecného, rostoucího pozdě na podzim, chrániti se před zimou." - František Smotlacha, Atlas hub jedlých a nejedlých
Pak tam ještě vysvětluje, že tmavý povrch lépe absorbuje sluneční záření atp. Nevím sice, co je to za houbu nebo co způsobuje tmavý odstín, ale vypadá to, že to znal už Smotlacha a měl pro to i pracovní název
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 10:27 |
 |
|
Zde jde jednoznačně o hřib bronzový. Hřib skvrnitý má zcela jiný povrch i zbarvení klobouku, za druhé má nažloutlý třeň i dužninu a který je drobně vláknitě šupinkatý. Typické pro hřib bronzový jsou narezavělé skvrny na povrchu klobouku. Hřib, který označujete jako B. niger je jméno, které zaprvé není platné a za druhé i když existuje tmavě zbarvená forma hřibu smrkového, tam jsou vždy přítomné výrazné tmavě fialové tóny. Zde na základě jednoduché vylučovací metody není třeba pátrat po něčem složitém.
Hřib bronzový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 13:38 |
 |
|
Díky za reakci. Všiml jsem si totiž, že tady na fóru se u většiny hřibů, které tazatel považuje za hřib bronzový, většina diskutujících kloní k jiným možnostem a většinou to zdůvodňují příliš světlým třeněm. Ve většině popisů je sice tmavý třeň zmiňován, ale dá se najít velké množství fotek z jižní Evropy, kde je i světlejší, než u průměrného dubáku (takže to asi nebude klíčový určovací znak? případně záleží na množství slunečního světla).
Co mě překvapuje u téhle houby, je nález v říjnu. Alespoň tady na Budějovicku se o hřibu bronzovém mluví prakticky jako o jarní houbě - pokud už ho někdo najde, tak v květnu nebo červnu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|