Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lesklokorka ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 13. dubna 2013 21:52
  Předmět: Lesklokorka ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím si rady s těmito "lesklokorkami", či co to je, tak žádám o rady zkušenějších.
Za poslední půlrok jsem je v okolí bydliště objevil hned na několika místech, na mohutných pařezech smrků, možná už na sedmi pařezech. Všechny ty pařezy se nachází spíše na místech, které jsou v lese a jsou zastíněné okolními stromy, nejedná se tedy o pařezy uprostřed osluněné mýtiny. Plodnice jsem našel jak rozlité, polorozlité, tak kloboukaté, ale nejvíce plodnic bylo polorozlitých. Zpravidla jsem je našel růst z boku pařezů spíše v místech, kde se pařez stýká se zemí, nebo v dutinách uprostřed. Až dnes jsem našel trochu fotogenické plodnice. Velikost kloboukatých a polorozlitých plodnic byla obvykle do 8 cm na šířku klobouku, jen jedna rozlitá plodnice má asi 40 cm na šířku (roste ze spodní strany smrkového vyvráceného pařezu).
Od domu mám plodnice celkem blízko, tak kdyby bylo třeba vědět o plodnicích více informací (např. řez plodnicí, pach, apod.) tak stačí říct, co je třeba udělat a já se tam zastavím.

Otočená plodnice na fotografii je 6x3 cm veliká.

Díky předem za pomoc, chorošovitým se věnuju pouze okrajově

13.4.2013 Okolí Týnce nad Sázavou

160.55 kB    
lesk celek.JPG
   lesk celek.JPG

185.4 kB    
trochu detailnější pohled
lesk hymenofor.JPG
   lesk hymenofor.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: so 13. dubna 2013 22:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že je to kořenovník vrstevnatý (Heterobasidion annosum). Odpovídaly by zejména ty polorozlité plodnice a dutiny v pařezech smrku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru