Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Smrž obecný - Morchella esculenta ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 15:33
  Předmět: Smrž obecný - Morchella esculenta ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím,

po celé zahradě, zejména v místě, kde máme mulčovací kůru nám začala růst tady ta potvora.

Prosím o určení.

Na 1 m čt. to vychází cca 50 hub. Pokud by se jednalo o smrž obecný (Morchella esculenta) - je tu nějaká možnost ho prodat (nikdo z příbuzných houby nejí)?

V e-shopu jsem našel: Sušené houby : Smrž obecný - Morchella esculenta 100 g. za 1031.00 Kč.

Rád bych se s vámi poradil na dalším postupu, popř. jak nejefektivněji tyto houby ze zahrady odstranit.

Zde přikládám foto:

Předem děkuji za případné odpověd(i),
blueeye
Teri

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 16:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím, tento smrž je z okruhu smrže kuželovitého (Morchella conica). Zbavovat se ho nemusíte, príští rok totiž vyroste už jen velmi málo plodnic, nebo žádná.
Pokud chcete houby prodávat, musíte na to mít oprávnění a zkoušky na hygienické stanici.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 20:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smrže patří mezi nejchutnější jarní houby. Výborné jsou např. plněné masovou směsí (jako třeba na karbanátky) a zapečené na tenkých plátkách špeku nebo slaniny s cibulí. Jako příloha můžou být vařené brambory. Je to trošku piplačka, je naplnit, a to i přesto, že jsou duté.
Jinak, že tyto rostou na mulčovací kůře, tak by to mohl být smrž pražský (morchella pragensis). Ten zřejmě mulčovací kůru zbožňuje.
Známému vyrostly před 4 roky právě na mulčovací kůře, snad na 50-60 plodnic, ale že je tehdy ještě neznal, tak je hodil na kompost. Druhý rok už mu ale neyrostl ani jeden.
Jinak musím pochválit kvalitu fotografií.

Teri

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 08. května 2013 20:58 Jiří Novák napsal:
Smrže patří mezi nejchutnější jarní houby. Výborné jsou např. plněné masovou směsí (jako třeba na karbanátky) a zapečené na tenkých plátkách špeku nebo slaniny s cibulí. Jako příloha můžou být vařené brambory. Je to trošku piplačka, je naplnit, a to i přesto, že jsou duté.
Jinak, že tyto rostou na mulčovací kůře, tak by to mohl být smrž pražský (morchella pragensis). Ten zřejmě mulčovací kůru zbožňuje.
Známému vyrostly před 4 roky právě na mulčovací kůře, snad na 50-60 plodnic, ale že je tehdy ještě neznal, tak je hodil na kompost. Druhý rok už mu ale neyrostl ani jeden.
Jinak musím pochválit kvalitu fotografií.

Morchella pragensis na mulčovací kůře neroste, je to prokázano sekvenací. Smrže ze štěpky představují komplex druhů a podle DNA mají nejblíže k M. conica.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jestli tomu dobře rozumím, tak se prokázalo, že M. pragensis není formou M. conica, jak se v některých publikacích uvádělo?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 22:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55745#55745
něco v tomto příspěvku. Z publikovaných věcí je nejsnadnější se dostat k článku "Štěpkový" smrž - co to je? který vyšel v abstraktech Česlo-slovenské vědecké mykologické konference jako suplementum Mykologických listů. Tam ale není řešena problematika M. pragensis.
Btw. v kterých konkrétně publikacích se uváděl M. pragensis jako forma od M. conica?
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 23:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. Z hlavy nevím, kde jsem tu informaci četl, ale vím jistě, že jsem ji četl. Pokud to nebylo v některé z knih, které jsem měl půjčené, tak by se mi to dříve či později mělo podařit dohledat. V případě nálezu poinformuju Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: st 08. května 2013 23:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 08. května 2013 23:05 no-X napsal:
Díky. Z hlavy nevím, kde jsem tu informaci četl, ale vím jistě, že jsem ji četl. Pokud to nebylo v některé z knih, které jsem měl půjčené, tak by se mi to dříve či později mělo podařit dohledat. V případě nálezu poinformuju Smile

jo díky, já jsem to totiž ještě nikdy neslyšela....
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 09. května 2013 1:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smrž pražský může vyrůst ze substrátu pod mulčovací kůrou. Mulčovací kůra kolem smrže pak může budit dojem, že roste z ní a díky ní. Takže s hodnocením- smrž na mulči= není smrž pražský, bych byl opatrný.
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. května 2013 8:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

plně souhlasím přd 14 dny jsem je takhle fotil
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 09. května 2013 9:25
  Předmět: Smrž obecný - Morchella esculenta ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 08. května 2013 22:43 Teri napsal:
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55745#55745
něco v tomto příspěvku. Z publikovaných věcí je nejsnadnější se dostat k článku "Štěpkový" smrž - co to je? který vyšel v abstraktech Česlo-slovenské vědecké mykologické konference jako suplementum Mykologických listů. Tam ale není řešena problematika M. pragensis.
Btw. v kterých konkrétně publikacích se uváděl M. pragensis jako forma od M. conica?

/// Letos jsem řešil týž problém,u domu na záhonu s pokryvem mulčovací kůry vyrostlo as 15 krásných smržů typu M.conica.Po přečtení popisu druhu v několika publikacích už jsem si už určením jistý nebyl,nalezené plodnice vykazovaly znaky obou "druhů",tj. M.conica i M.pragensis tak zhruba 50 na 50.Až v publikaci "Houby střední Evropy" jsem se dočetl,že...(přibližná citace)... "M.pragensis je některými autory považována za samostatný druh...
ergo: těmi ostatními pouze za varietu M.conica...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru