Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
májovka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tori
Anonymní





PříspěvekZaslal: so 11. května 2013 20:49
  Předmět: májovka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkný večer.
Dá se jen podle fotky vyloučit, že by to byla nějaká jedůvka (např. závojenka olovová)? Vůně je tak zhruba moučná, nikde stopy růžové barvy, takže doufám, že by to mohla být májovka. Rostla v kopřivách u cesty, okolo byla vrba, možná javor, hromada větví z nevímčeho a o kus dál asi třešně.
Díky moc.



   83.99 kB    
Poděbrady (OL)
IMG_6464_crg.JPG
   IMG_6464_crg.JPG
Návrat nahoru
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1388
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: so 11. května 2013 20:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Všechny znaky, které vidím na fotce (včetně hustých lupenů), odpovídají na májovku. Ta moučná vůně, resp. moučně okurková, jak je uvedeno v knihách, není podle mě úplně přesné označení. Když tu začaly, byly cítit tak intenzivně moučně, že to vzdáleně připomínalo až aceton. Po dešti, když vyrazí, jsou tam krom moučné vůně i zemité tóny. V posledních dnech nevoní až tak intenzivně a cítím v nich takový mlženkový podtón.

Osobně bych houby na fotce považoval za májovky a nebál se je sníst - snědli jsme jich letos už několik kilo a žijeme Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori
Anonymní





PříspěvekZaslal: so 11. května 2013 21:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuju. Počkám pro jistotu do rána, jestli se v lednici některé z nich vypráší, abych vyloučila ty závojenky. Ještě mě napadlo: to tmavnutí klobouku do hněda (vlivem sucha?, slunce?) je specifické pro májovky, anebo se může za nějakých okolností vyskytnout i u nějaké závojenky?

so 11. května 2013 20:54 no-X napsal:
Když tu začaly, byly cítit tak intenzivně moučně, že to vzdáleně připomínalo až aceton.

Zajímavé, tak dlouho se přidává mouka, až je z toho aceton. Laughing Já bych to úplně jako mouku nepopsala,.. nicméně asi při porovnání se vzorky, dejme tomu, hřibů, benzínu, jablek a kyseliny dusičné by skutečně ta mouka byla nejblíž.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory