Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mykomaniak
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 09. června 2013 7:04 |
 |
|
Mrkni na ryzec ryšavý. Ten by to měl být (hrbolek uprostřed). V jehličnatých a smíšených lesích je hodně častý. Někdy i tak, že počtem převyšuje ostatní houby dohromady. Dle mne se nejvíc "kamarádí" se smrky. Žel nejedlý.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: ne 09. června 2013 11:10 |
 |
|
To já bych zase řekl, že to spíš bude ryzec dubový, nebo třeba nějaký jemu blízký (např. ryzec klamný)... teď je jejich doba a seděly by i ty duby. Ryzec ryšavý je podle mých zkušeností přece jen pozdější druh a je i trochu jinak zbarvený i když tvar plodnice je plus mínis podobný.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: ne 09. června 2013 19:48 |
 |
|
Přesně takovéto, možná i kapánek tmavší, jsem právě před chvílí potkal pod duby, ale spíš blíže k trnkovým keřům a podobnému šáší. V okolí žádný jehličnan. Rozvinutější plodnice měly dobře zřetelný hrbolek uprostřed klobouku. Taktéž jsem si je určil jako ryšavce a šel dál. Bylo jich tu tak k 15 ex. R. dubový by dle mne neměl mít hrbolek nebo jen sotvaznatelný.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: ne 09. června 2013 20:42 |
 |
|
Nejsem teda žádnej odborník na ryzce, ale podobných ryzců s hrbolkem na temeni ať už znatelným více nebo méně znám víc, než jen r.ryšavý. Co si prohlížím vlastní fotky, tak jsem si nějakého hrbolku všiml u ryzců, co mám pracovně určené jako r. dubový, r. kafrový, r. nasládlý, r. olšový, r. ryšavý, r. žlutohnědý. Jmenuju jen ty druhy, co jsou si plus mínus podobné. Myslím tedy, že hrbolek na temeni není zrovna tím nejlepším rozlišovacím znakem, než například u ryzců barva ronícího mléka a chuť dužniny (to samozřejmě nedělat u ryzce hnědého) a celkový vzhled plodnice.
Pravdou je, že ten hrbolek je snad u ryzce ryšavého a třeba ryzce olšového nejvýraznější. Tady na fotkách mi ale nepřijde, že bych viděl nějaký výrazný hrbolek, snad jen vyvýšení temene na té neostré plodnici vlevo v popředí.
Posílam fotku ryzců, podle mě dubových ze včera.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: po 10. června 2013 16:31 |
 |
|
Rozhodně bych se při určování ryzců neřídil hrbolkem, to je nesmysl. Pokud jde o makroznaky, tak - barva mléka, popř. změna barvy mléka po chvíli, chuť, vůně, biotop, teprve potom habitus. Pokud tohle nevíme, je to u těchto oranžových ryzců při deterninaci vždy tak trochu střelba od boku. Ten od Mykomaniaka vypadá na r.klamný nebo r.liškový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 10. června 2013 22:24 |
 |
|
po 10. června 2013 16:31 Yohaness napsal: |
Pokud tohle nevíme, je to u těchto oranžových ryzců při deterninaci vždy tak trochu střelba od boku. |
Moudrá slova, já osobně se přikláním k ryzci dubovému, i když ten klamný by to podle fotky mohl být taky. Sám jsem podobných ryzců včera taky pár našel, ale do podrobnějšího určování jsem se raději nepouštěl
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 11. června 2013 20:39 |
 |
|
ne 09. června 2013 19:48 Jiří Novák napsal: |
Přesně takovéto, možná i kapánek tmavší, jsem právě před chvílí potkal pod duby, ale spíš blíže k trnkovým keřům a podobnému šáší. V okolí žádný jehličnan. Rozvinutější plodnice měly dobře zřetelný hrbolek uprostřed klobouku. Taktéž jsem si je určil jako ryšavce a šel dál. Bylo jich tu tak k 15 ex. R. dubový by dle mne neměl mít hrbolek nebo jen sotvaznatelný. |
Musím svá slova poněkud vzít zpět. Byl jsem se tam podívat znova (objevil jsem tam masáky pod duby a zároveň s nimi i pantherky) a tak jsem pořádně koukl i na ty ryzce, které tam byly. Ne všechny plodnice měly hrbolek. Spíš jen menšina. Takže to asi nebudou ryšavci, jak zmiňuji, ale spíš něco z okruhu toho dubového. Fotku jsem nepořídil neb jsem bez stativu a bylo zataženo po dešti. To by z toho byla jen mázlina v houští. Jinak bych ji sem vložil.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: st 12. června 2013 16:54 |
 |
|
út 11. června 2013 20:39 Jiří Novák napsal: |
ne 09. června 2013 19:48 Jiří Novák napsal: |
Přesně takovéto, možná i kapánek tmavší, jsem právě před chvílí potkal pod duby, ale spíš blíže k trnkovým keřům a podobnému šáší. V okolí žádný jehličnan. Rozvinutější plodnice měly dobře zřetelný hrbolek uprostřed klobouku. Taktéž jsem si je určil jako ryšavce a šel dál. Bylo jich tu tak k 15 ex. R. dubový by dle mne neměl mít hrbolek nebo jen sotvaznatelný. |
Musím svá slova poněkud vzít zpět. Byl jsem se tam podívat znova (objevil jsem tam masáky pod duby a zároveň s nimi i pantherky) a tak jsem pořádně koukl i na ty ryzce, které tam byly. Ne všechny plodnice měly hrbolek. Spíš jen menšina. Takže to asi nebudou ryšavci, jak zmiňuji, ale spíš něco z okruhu toho dubového. Fotku jsem nepořídil neb jsem bez stativu a bylo zataženo po dešti. To by z toho byla jen mázlina v houští. Jinak bych ji sem vložil. |
A proč jsi tedy nezjistil vůni, barvu mléka, chuť - jak píšu výše? Tedy pokud tě zajímá determinace...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 13. června 2013 17:52 |
 |
|
"A proč jsi tedy nezjistil vůni, barvu mléka, chuť - jak píšu výše? Rolling Eyes Tedy pokud tě zajímá determinace..."
Úplně původní záměr byl nasměrovat Mykomaniaka směrem, kde se ryzec jím vyfocený může nacházet. Při tom jsem vycházel z publikace Poznáváme houby (Zd. Kluzák, M. Smotlacha - Svépomoc 1985), kde autoři udávají právě hrbolek jako rozlišovací znak mezi dubovým a ryšavým. Podle toho jsem odpověděl. A co se týká přesného určení "těch mých" ryzců? Abych ti, Yohanessi, řekl pravdu, tak nějak mě tito ryzcové přílliš nezaujali (možná zatím, třeba se to za rok, dva změní). Tento typ ryzců více méně automaticky přiřazuji k r. ryšavému, o kterém vím, že je nejedlý a tuším, že i ty z jeho "okolí" taky asi nebudou z nejchutnějších.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 24. června 2013 10:04 |
 |
|
út června 18, 2013 10:45 pm Jiří Novák napsal: |
... Tyto jsou nafocené prakticky přímo pod dubem - cca metr od jeho báze. ... |
Tyto kousky mi rozhodně nepřijdou jako typický ryzec dubový...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: po 24. června 2013 18:03 |
 |
|
Mě také ne... ta žlutá barva v lupenech je divná... Jinak bych se přikláněl spíš k ryzci hnědému - Lactarius helvus...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 08. července 2013 12:39 |
 |
|
R. Hnědých jsem pár viděl, tenhle mi ho moc nepřipomíná. Zkusil bych porovnat z r. klamným, ale možná je to úplně odjinud ... ploštičný? či tam okolo některý?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 08. července 2013 20:23 |
 |
|
po 08. července 2013 12:39 Bob napsal: |
R. Hnědých jsem pár viděl, tenhle mi ho moc nepřipomíná. Zkusil bych porovnat z r. klamným, ale možná je to úplně odjinud ... ploštičný? či tam okolo některý? |
Bobe a Yohanessi, doufám, že vás neurazím, když tyto ryzce budu dál považovat za něco z okruhu ryšavého a tím pádem je považuji za ne moc vhodné k jídlu. Jestli je to dubový, klamný, plostičný apod. zatím nechám osudu /i když klamný a dubový mají být jedlé (pokud se nemýlím)/.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|