Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib ??
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 07. března. 2013 0:07
  Předmět: Hřib ??
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohu požádat o určení? Asi bych to už měl určit i sám. Ale nejsem si vůbec jist o který hřib se jedná. Zda dubový nebo smrkový. Přiblížím okolnosti nálezu: Smíšený les borovo-lipovo-dubový se sem tam bukem, břízou a ojedinělým javorem. V tomto úseku lesa nejsou žádné smrky. Nalezeno na Valašsku u Malé Lhoty 4. 10. 2012,nadmořská výška asi 560 m. v místech, kde jsem dříve hřiba (praváka) nacházel jen hodně vyjímečně. Ale loni jich tam v této době bylo "naseto". Dohromady jsem jich tam loni - za dvě návštěvy- našel asi k 8 - 9 kg. A jak jsem si tady na DAMyku pročítal příspěvky,tak jsem poznal, že vlastně nevím, co jsem našel - zda "klasické" smrkáče nebo dubáky. Jestli třeba h. smrkový nemá raději kyselejší půdu a hřib dubový spíš opak. To mne napadlo v souvislosti s tím,že v České Kanadě (kam jezdím každý rok na dovolenou) nacházím naprosto běžně smrkáče mezi borůvčím - tedy kyselejší půda. jestli tedy nemá ph půdy vliv na to, který hřib tam může růst? Ale toto je jen moje momentální úvaha. Půda zde, v tomto úseku lesa, kde jsem tyto našel, bude podle mne mít spíš neutrální reakcí na ph, možná i mírně zásaditou (v tomto úseku lesa neroste borůvčí, které má raději kyselejší prostředí a přitom v bližším i větším okolí tohoto úseku jsou "borůvkové" lesy, tedy kyselejší půda, naprosto běžné).

98.31 kB    
DSC09984L.jpg
   DSC09984L.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 07. března. 2013 0:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdánlivá souvislost s pH bude spíš druhotná záležitost. Smrčiny jsou zpravidla kyselé a pod smrky se hřib dubový nevyskytuje (případně jen velmi vzácně - co mykolog, to jiný názor). Samotná houba ale na pH půdy až tak závislá nebude, nebo oba mají hodně široký překryv tolerancí - na hrázích tu rostou oba druhy pár metrů od sebe. Spíš mi přijde, že hřib dubový je o něco teplomilnější.

Nebyl by detail třeně? Barva klobouku mi sedí spíš na dubák, ostatní znaky na smrkový. Klonil bych se asi ke druhému, ale je to jen názor. Podle stromů se to odlišit nedá, s javorem se nekamarádí žádný, s bukem a dubem oba, s lípou asi taky oba, borovici by měl zvládat jen smrkový.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 07. března. 2013 18:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Klsické hřiby smrkové. Netřeba v tom hledta nějakou vědu, u nás diverzita hřibů není tak veliké, aby nebylo možné určit hřiby podle makroznaků, až na několik výjimek, které se spíše týkají rodu Xerocomus a Xerocomellus. Hřib smrkový sice preferuje kyselé pH, ale vyroste i na zcela zásaditých půdách, např. jako extrém mohu uvést vyhřáté stráně na vápenci pod duby šipáky.

Michal Mikšík
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 22. června 2013 21:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Schválně jsem si našel tuto diskuzi, abych se přesvědčil, zda už dokážu určit dubáka. Dle mne by to dubák měl být: Barva klobouku asi není až tak moc rozhodující - tento rostl prakticky na světle i částečně na slunku - odpoledne na něj chvíli svítí. Spíše síťka na třeni - na horní polovině bílá, přecházela v hnědou na dolní polovině (bohužel to není moc vidět). Jinak třeň hnědý prakticky celý, jen báze bělavá. Rostl asi metr od okraje spíš mladšího smrkového lesa (!) u lesní cesty. Přes cestu bříza. Na klobouku jsou sice vidět sem tam červenkavé tóny, ale borováka nepředpokládám, i když ve vzdálenějším okolí jsou borové pařezy (cca 9 - 12 m; borováka jsem v těchto místech ještě nenašel a to už tu chodím tak 12 - 14 let. Jen u jednoho borového pařezu byl "klasický" smrkáč, ale celý červivý.)

98.12 kB    
DSCN2162L3.jpg
   DSCN2162L3.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 22. června 2013 22:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mně připadá opět jako smrkový Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: ne 23. června 2013 10:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mně je to taktéž hřib smrkový.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 23. června 2013 19:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smrkáč.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 23. června 2013 21:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smrkový smrkáč. Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 03. července 2013 22:20
  Předmět: Dubák?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opět jsem našel ty jak se říká "praváky". Vlastně v tom samém lese jen asi o cca 200 metrů jinde než je předchozí nález. Jsou to opět smrkáče? Nebo konečně (ti mí asi už jen vytoužení) dubáci? V okolí smíšený les - duby, buk, bříza, smrk a borový pařez. To vše na stráni, která je obrácena zhruba na západ. Ale ta stráň má sklon asi tak 45°. (Šlápl jsem tam na nějaký klocek, který byl schovaný pod listím, a v tu ránu jsem byl o dva metry níž - valašsky se tomu říká, že jsem hodil držku.)

97.76 kB    
DSCN2359L.jpg
   DSCN2359L.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 03. července 2013 22:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná by to chtělo trochu vyšší rozlišení, aby byly patrnější detaily - taky se mi zdá, že obrázek táhne trochu ke žluté... Ale i tak v nich vidím opět smrkové Smile

Je to nález z posledních dní? Jestli ano, tak i to by odpovídalo na smrkové, které se mají vyrážet 7 - 10 dní po ochlazení (což by sedělo perfektně vzhledem k propadu teplot během předminulého víkendu).
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 04. července 2013 17:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to nález z posledních dní? Jestli ano, tak i to by odpovídalo na smrkové, které se mají vyrážet 7 - 10 dní po ochlazení (což by sedělo perfektně vzhledem k propadu teplot během předminulého víkendu).[/quote]

Jsou to hřiby smrkové.Ale rád bych sdílel optimismus no-X o tom,jak hřiby vyrážejí,nicméně po dnešní vycházce musím bohužel konstatovat,že jediné hřibovité houby,které vyrážejí,jsou hřiby žlučové (nepočítám 2 staré plodnice dubáků).Někde snad už hřiby jsou,ale v okolí Prahy ne.Snad se už konečně dočkáme.Jediné čerstvé plodnice jsou šedivky,růžovky,sem tam liška a pak různá žoužel jako pošvatky,křehutky a to je vše.Jo,ještě 2 modré holubinky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. července 2013 18:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sdílení optimismu rozhodně nebráním; co se týká dubáků, kolodějů a podobně, tak ty budou podle mě za týden Wink
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 04. července 2013 19:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to nález z posledních dní? Jestli ano, tak i to by odpovídalo na smrkové, které se mají vyrážet 7 - 10 dní po ochlazení (což by sedělo perfektně vzhledem k propadu teplot během předminulého víkendu).[/quote]
Nalezeno 26. 6. Je to na snímcích zapsáno (JGLN 260613), ale trochu to zaniká.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru