Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
hřib plavý?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
krakalek

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 20:03
  Předmět: hřib plavý?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěknou sobotu přeji,

dnes jsem na něj narazil poprvé v životě, určil jsem jej jako hřib plavý... vše by splňoval, od nulové oxidace, přes třeň bez síťky až po klobouk, který se mi jevil jako plstnatý... nicméně mne zmátlo, že ani mladé ani staré plodnice vůbec nesmrděly po fenolu Rolling Eyes

Tak se raději ptám odborníků, kteří jej mají "nakoukaný", zda je skutečně na obou fotkách hřib plavý Question A pokud ano, je normální, že nemá typický zápach, může na to třeba mít vliv velké sucho, které nyní panuje?

Předem děkuji

196.29 kB    
dubohabřina, 20.7.
d02.jpg
   d02.jpg

188.18 kB    
dubohabřina, 20.7.
d01.JPG
   d01.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 20:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě to jsou plaváky. Doporučuju čichat k bázi třeně a pokud je sucho, tak kousek dužniny odkrojit a pak čichnout. V terénu jsem je viděl ve středu a i přes sucho byly cítit (ostrý nepříjemný chemický pach).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
krakalek

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 20:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

díky, k bázi třeně jsem čuchal, ale ta vůně/smrad byla skoro neznatelná... jelikož jsem o něm vždy četl, jak hodně chemicky smrdí a je kvůli zápachu nepoživatelný, tak jsem přece jen čekal, že to bude nějaký výrazný smrad...
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 20:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná už byl opravdu zaschlý. Ten smrad prý graduje, když se vaří. To jsem nikdy nezkoušel, ale můžu potvrdit, že při sušení taky pěkně smrdí. S nepoživatelností to bude dost subjektivní - možná je každý člověk na různé pachy jinak citlivý. Jsou lidi, kterým to nevadí a i s vědomím toho, že jde o vzácnější houbu, je sbírají k jídlu. Ale když jsem loni viděl maminku, která svým dětem připravila řízečky z medotrpkáčů a ještě si chválila, jak si všichni pošmákli, tak už se nedivím ničemu Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
krakalek

PříspěvekZaslal: so 20. července 2013 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

díky za info Wink Konzumovat ho v plánu nemám (nezávisle na pachu), koukal jsem, že je uváděn jako téměř ohrožený druh.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru