Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lupo Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 18. dubna 2007 8:12 |
 |
|
Ohňovec statný?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 18. dubna 2007 8:13 |
 |
|
Že by Troudnatec růžový - Fomitopsis rosea. To by ale byl docela parádní nález. Ten ale roste na smrcích.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 18. dubna 2007 10:18 |
 |
|
Troudnatec růžový by asi byla pecka, ale ten to nejspíše nebude. Bude to asi jak říká Bob Ohňovec statný, našel jsem na webu pár fotek čerstvých kousků a opravdu může být i takhle do růžova, dlouho mu to ale asi nevydrží a přejde do rezava, u těch rourek je to už vidět.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 18. dubna 2007 10:34 |
 |
|
A to bílé dole bych řekl nejsou výtrusy, ale nějaké "inkrustace" ... jelikož nic moc neroste, pitval jsem doma nekolik ohňovců a mají takové bílé části i uvnitř plodnice - často oddělují roční přírůstky. A bohužel, zatím jsem neviděl výtrusy . vždycky jsou už asi pryč. Ale rourky jsou téměř vystlány (alespoň u jednoho z nich) nějakými "cystidami", které jsou hnědé a zašpičaťelé ... škoda, že pořád nemám fotoadaptér ((
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 18. dubna 2007 12:55 |
 |
|
Ten bílý prášek naspodu jsem teď viděl i na Troudnatcích pásovaných a kopytovitých, ale moc jsem to nezkoumal, někdy je jen na spodu plodnice, jindy i v těsném okolí, občas z něj voda vytváří takové stružky. Ten poslední Troudnatec pásovaný co jsem včera přidal to má taky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 18. dubna 2007 21:10 |
 |
|
Přesunuto a spojeno.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 19. dubna 2007 8:27 |
 |
|
No, to jo, ale je to on? Co třeba ohňovec obecný? Statný má růst zejména na dubu. A nebo nějaký jiný ohňovec
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: čt 19. dubna 2007 9:05 |
 |
|
Uvidíme, budu na něj pamatovat a až naprší a uschne a půjdu kousek vedle na hřiby, tak ho ještě prozkoumám. Z druhý strany navíc rostl ještě jeden, tak udělám ještě pár fotek a podívám se dovnitř. Že to neudělám vždycky rovnou ... nikdy se mi nechce do nich zbytečně krájet a říkám si, že jejich určení jistě bude brnkačka.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 19. dubna 2007 11:47 |
 |
|
Lupo, já bych to nazval jako třeba Ohňovec obecný, protože ten statný má rád živé duby a tak bych ho ani moc nepreferoval ... kdyby to poslal kdokoli jiný než ty, tak bych to vrátil zpět do určovny, a až se k tomu vrátíš a určí se to, tak se to vyčistí a nasune do odpovídajícího tématu druhu. Pokud se zde vyskytují potenciální názvy této houby, pak to vyhledávač najde a hledač informací o nic nepřijde ... no a protože preferuji rovný přístup a padni komu padni ... sunu to zpět.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: čt 19. dubna 2007 12:10 |
 |
|
OK, statný rád hlavně duby, obecný zase rád hlavně vrby .... tenhle strom je ale něco jiného Na obecného bych to ale netipoval protože co jsem viděl, tak ten je za čerstva zespodu vždy do bíla, nebo trochu do žluta a nepřirůstá takhle masivně, spíše vytváří slabší vrstvy s ostřejším okrajem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: ne 18. srpen 2013 21:12 |
 |
|
Poznámka po čase. Podle nového pohledu na ohňovce se pravděpodobně jedná o ohňovec olšový (Phellinus alni). Zhruba řečeno, ohňovci statnému patří dub, ohňovci obecnému vrby a ohňovci olšovému ostatní listnáče. Zkoušel jsem se o tom jednou zmínit. Troudnatec růžový to v žádném případě není.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 21. srpen 2013 21:40 |
 |
|
Josefe, jen bych si dovolil doplnit ohňovec ovocný, který miluje švestky (z nich ho znám - zde je velice hojný) a může se vyskytovat i na jiných peckovinách.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|