Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 22. srpen 2013 15:49 Předmět: Hřib - jaký? |
 |
|
Nalezeno včera, tj. 21.8. u obce Lhota u Choryně na Valašsku, nadmořská výška nějakých 397 metrů. Rostl v trnko-bůhvíjakém křoví asi 3 m od jednoho z dubů. Pro hustotu toho trnkošáší se nedal vyfotit na místě růstu a musel jsem jej vydloubnout. Zatím jej mám doma v lednici.
Klobouk o průměru 9 cm a výšce 3,5 cm, šedohnědý na omak měkší - podle toho soudím, že se jedná o starší plodnici. Rourky žluté až žlutozelené se žlutými póry, otlačením modrající; starší zranění přechází do cihlově oranžové až červené barvy (viz foto). Dužnina v klobouku bělavá až slabě nažloutlá, poraněním modrající a to nejvíce nad rourkami, ale pod pokožkou prakticky vůbec.
Třeň 5,5x3 cm, kyjovitý až soudkovitý (či břichatý - nevím, jak přesně popsat), žlutý či spíše okrový a místy až hnědý, v horní části velice drobná síťka okem skoro nezjistitelná (pomocí lupy ano), dužnina ve třeni trdá a pevná, žlutavá až slabě okrová, uprostřed třeně (a trochu jako směrem k bázi) přecházející až do světlejší hnědočervené, ale prakticky nemodrající (dle řezu).
Vůně nenápadná, spíš možná houbová, chuť dužniny v klobouku nijaká - ani hořká, ani houbová, ani palčivá, ani hřibová (jako když si kousnete do dubáka nebo smrkového) - prostě bez chuti.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 22. srpen 2013 18:14 |
 |
|
Viděl bych v tom lehce přischlý hřib medotrpký. Objevují se teď všude, i na místech, kde ani za loňské sezóny nebyly
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 22. srpen 2013 19:21 |
 |
|
Také si myslím, že je to medotrpký. Zkus to nechat v puse delší dobu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 22. srpen 2013 19:43 |
 |
|
čt 22. srpen 2013 19:21 Teri napsal: |
Také si myslím, že je to medotrpký. Zkus to nechat v puse delší dobu. |
To jsem nejprve také tipoval - medotrpký. Ale ani po delší době žmoulání (cca 1 minuta) se neprojevilo nic. Vůbec žádná změna. Pořád jako bych žvejkal umělou hmotu.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 22. srpen 2013 20:20 |
 |
|
To bude tím, že je starší. Připadá mi, že mladší čerstvé plodnice mají chuťový projev výraznější.
Druhá možnost by samozřejmě byl Fechtner, ale ten vyžaduje vápenec a alespoň z toho, co nacházím online, nevyplývá, že by daná lokalita měla vápenité podloží (narazil jsem na informace o vyvřelinách a ze sedimentů pískovec a flyše...).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 23. srpen 2013 20:42 |
 |
|
čt 22. srpen 2013 20:20 no-X napsal: |
To bude tím, že je starší. Připadá mi, že mladší čerstvé plodnice mají chuťový projev výraznější.
Druhá možnost by samozřejmě byl Fechtner, ale ten vyžaduje vápenec a alespoň z toho, co nacházím online, nevyplývá, že by daná lokalita měla vápenité podloží (narazil jsem na informace o vyvřelinách a ze sedimentů pískovec a flyše...). |
Je docela možné, že stárnutím se trpkost ztrácí. Ale i u h. medotrpkého udávají Hagara, Antonín a Baier růst na vápenci hlavně v teplejších oblastech. U Fechtnera pak mimo jiné: " .... dužnina žlutavá až citrónově žlutá, v třeni až načervenalá ..." což jsem po rozkrojení zřetelně na dužnině třeně viděl. Dle tohoto znaku by to měl být právě Fechtner, protože titíž autoři u medotrpkého nic o načervenalé dužnině ve třeni nezmiňují. Samozřejmě že stářím se mohou některé znaky trochu změnit.
Místo nálezu je těsně na okraji takové jakési zmoly, kam se dříve mohly vyhazovat odpady. Např. stavební suť. Odtud by mohl být i ten vápenec. Ale to je jen můj dohad, protože výše zmínění autoři píší růst na vápenci u obou druhů. Myslím, že spolehlivěji to může rozhodnout až nález další plodnice zde, vyroste-li, a pokud možno mladší, aby v případě medotrpkého hořkost ještě nestačila odejít "do věčných lovišť".
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 23. srpen 2013 21:08 |
 |
|
S vápencem/vápnem je to asi takhle: Fechtner ho výslovně vyžaduje a kde není, tam nevyroste. Medotrpký ho snáší, ale nevyžaduje ho a klidně roste i na kyselých substrátech, pokud tam má duby a teplo (takže není ani tak vápnomilný, jako spíš teplomilný a tolerantní k podloží). Třeba jižní Čechy jsou téměř bez vápence, Fechtner tu je znám z jediné lokality, kde vápenec skutečně je, ale hřib medotrpký roste všude - na hrázích rybníků, na krajích dubových lesů, v příkopech u cest podél dubových alejí atp.
Chtělo by to místo sledovat a až se objeví další plodnice, ochutnat. Pokud ani ta nebude hořká, tak udělat exsikát a obrátit se na nějaké mykologické pracoviště.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: pá 23. srpen 2013 22:09 |
 |
|
Škoda že ta plodnice není celá řízlá na polovic, občas to lecos napoví - co Hřib siný ?
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 23. srpen 2013 22:53 |
 |
|
JASNÝ HŘIB MEDOTRPKÝ
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 27. srpen 2013 8:06 |
 |
|
Také jsem myslel i na hřib siný. V čem je ten rozhodující rozdíl?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 27. srpen 2013 9:08 |
 |
|
Hřib siný nemá tak sytě (citronově) žluté póry a modrá spíš do jasnějších inkoustových odstínů.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 27. srpen 2013 12:58 |
 |
|
A ještě, Bobe, hřib siný má dužninu ve třeni měkkou s dutinkami. U tohoto mého byla tvrdá i přesto, že v klobouku už byla stářím měkká.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |