Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
DavidusCZ

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: út 24. září 2013 23:45 |
 |
|
řekl bych čirůvka ale jaká,,
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: st 25. září 2013 8:40 |
 |
|
Čirůvka mě napadla také, podle zoubkem připojených lupenů, jenže zatím jsem nenašel žádnou, která by měla takhle křiklavě žlutý třeň, hlavně v dolní polovině směrem k bázi a to na čerstvých plodnicích, bez poškození .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: st 25. září 2013 17:22 |
 |
|
V předchozím příspěvku je odkaz na foto houby, která je zřejmě Tricholoma viridilutescens. Houba na začátku celého vlákna je snad něco jako T.sejunctum - soudě spíše podle výskytu...rozhodně nevypadá typicky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: st 25. září 2013 18:53 |
 |
|
No teď jsi mi v tom udělal docela chaos:-) Fotka jako příklad je na nahuby.sk uvedena jako Tricholoma sejunctum, proto jsem psal, že by to mohla být ona. Ale máš pravdu, že je to asi T. viridilutescens a tedy i ta moje by mohla být ona. Tu větší plodnici mám ještě v lednici v dobrém stavu, pokud by měl někdo zájem, zítra mohu zaslat.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: st 25. září 2013 19:01 |
 |
|
Tricholoma sejunctum voní alespoň na řezu výrazně moučně...a ty barvy jsou také dost zvláštní. V tomhle okruhu je více druhů, ale posílat za čerstva to asi nemá cenu, spíše ještě vyfotit shora, udělat pár poznámek a usušit...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 26. září 2013 0:26 |
 |
|
Ano, fotka na nahuby je Tricholoma viridifucatum, ale tento druh roste výjimečně i pod listnatými stromy, což bylo již několikrát prokázáno. Přikláním se právě k Tricholoma viridilutescens, právě ten žlutý třeň je pro tento druh typický. Ona je opravdu hodně variabilní, sám jsem viděl plodnice s téměř černohnědým kloboukem, ale mikroskopicky to byla jasně ona. Ještě existuje druh Tricholoma clavocystis, která se vyznačuje kyjovitými cystidami na lupenech. Ta se vyznčuje dále narůžovělou bází třeně. Rád bych získal exsikát, podívám se a dám vědět. Ať tak či onak to může být zajímavý nález.
Michal
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 26. září 2013 12:55 |
 |
|
Koukal jsem na fotky T. viridilutescens tady na Damyku a první Bobovo fotky by té mojí odpovídaly. Ty poslední Jethrovo už ne, píše, že plodnice byly tvrdé a na bázi růžověly. Ani třeně nejsou žluté. To by odpovídalo těm T. clavocystis, o kterých píšeš. Moje plodnice byly naopak velmi křehké, pevně vrostlé do země, nedaly se vyjmout bez poškození.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |