Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Neznámá
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 12. listopadu 2013 7:32
  Předmět: Neznámá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

NA tuto houbu jsem narazil v České Kanadě poblíž křižovatky silnic u Stoječína. Rostla v mladší ( 30 - 40 let?) a i celkem hustší smrčině v mechu a opadu jehličí a nezdálo se mi, že by z nějakých opadlých větviček. Díky své hnědé barvě prakticky v tomto zanikala.Velikost: výška asi 6 - 8 cm, průměr klobouku 7 cm - u té největší, ostatní 5 - 6 cm. Klobouk na středu nepatrně tmavší než okraje, radiálně vláknitě šupinatý, šupiny vzhledem k velikosti plodnice poměrně velké. třeň podélně rýhovaný a neviděl jsem ani náznak prstenu. Vůni už nepamatuju. Klobouk, lupeny i třeň - vše prakticky v jednom odstínu hnědé barvy. Navíc plodnice působily velice pravidelně a ač to tak může podle jejich barvy vypadat, staré nebyly; naopak pevné a krásné. Barva na fotu je jejich skutečná barva.
Bohužel se mi nepodařilo určit ani přibližně, kde bych měl začít s hledáním, co je to zač. Respektive právě nyní ně cosi napadlo, ale zatím si to nechám pro sebe, mohl bych nechtě ovlivnit.

99.21 kB    
DSC06660L.jpg
   DSC06660L.jpg

wenca

PříspěvekZaslal: út 12. listopadu 2013 19:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

vláknice? závojenka?
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 12. listopadu 2013 21:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. listopadu 2013 18:25 wenca napsal:
vláknice? závojenka?

Mne napadlo, zda to není něco od čirůvek.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 12. listopadu 2013 22:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

TAk jsem trochu projel vláknice a blízko jsou vl. jelení a plsťovitá. Spíše ta plsťovitá. Čirůvky jsem koumal už před tím (jak mne napadly), ale prakticy bez valného výsledku -možná trochu k č. kravské a jí podobným. Na závojenku se mi to příliš nezdá, ale můžu se mýlit.
Hercuus

PříspěvekZaslal: út 12. listopadu 2013 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

taky bych pátral mezi vláknicemi
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 18. listopadu 2013 21:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějaká vláknice....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru