Zaslal: po 31. března. 2014 22:42 Předmět: helmovky?
Tyto houby nalezeny v mechatém trávníku (žádné dřevo jsem při jejich vyrýpnutí nezaznamenal) v intravilánu obce, asi 4 m od nich roste borovice, jinak žádné další stromy. Bez výrazné vůně. průměr klobouku cca 1,5 cm.
Vypadají helmovkovitě, ale jistý si nejsem. Mám i usušeny pro případného zájemce.
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: út 01. dubna 2014 21:00
podle mě to je helmovka šiškomilná, i když jsem jí vždycky viděl jen u smrkových šišek a nevím o tom, že by kamarádila i s borovými šiškami. Na borových šiškách v tuto dobu roste penízovka nahořklá a penízovka provázková, ty ale vypadají trochu jinak..
Helmovka šiškomilná je taky dobře poznatelná podle pachu... říká se, že smrdí jako kyselina dusičná, mě ten dost specifickej a dobře zapamatovatelnej pach připomíná ještě nějakou rostlinu, nebo nějakou část zeleniny, ale už roky nemůžu přijít na to kterou
helmovku šiškomilnou mi to tedy vůbec nepřipomíná - nějak mi nesedí barevnost a stavba. Spíše bych hledal mezi nečím jiným. Co jsem tak onehdá listoval tím novým Přehledem hub střední Evropy tak jsem tam viděl několik podobných plodnic. Zkusil bych zalistovat tam Velmi zajímavý znak mi přijde to překrytí lupenů blankou ...
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory