Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 13. září 2006 13:16 |
|
|
tuším roste klidně pospolu s klamným i hnědým, kterým by se mohl trochu víceméně podobat. Takhle z fotky vypadá u mne jako typický dubový ... ale já nejsem 100% ... ale ani 4%
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: st 13. září 2006 19:31 |
|
|
Barva mléka je proti. Ryzec dubový má mléko smetanové, na obrázku je bílé. Spíš je to L.decipiens - ryzec klamný (roste v dubinách). Chce to přesně popsat barvu mléka. Opět foto velmi pěkné.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 14. září 2006 7:20 |
|
|
13. září 06, 20:31 Radek Doležal napsal: |
Barva mléka je proti. Ryzec dubový má mléko smetanové, na obrázku je bílé. Spíš je to L.decipiens - ryzec klamný (roste v dubinách). Chce to přesně popsat barvu mléka. Opět foto velmi pěkné. |
Díky. Speciálně a několikrát jsem se na to mlíko díval. Určitě nebylo úplně bílé, ale zdálo se mi být lehce nažloutlé. Usuzovat na barvu mléka z kapky na fotce může být docela ošidné. Když jsem fotil v dubině na haldě v Doubravě, tak tam bylo takové nezvyklé, hodně červenožluté, ostré světlo a i když jsem vyvažoval WB, tak fotky byly barevně trošku ujeté a bylo je potřeba korigovat. Asi to dělají odrazky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 14. září 2006 7:46 |
|
|
Jojojo, ty barvné nádechy co tu občas bereme v potaz při určování mohou být ouplně jinde. Pod jedním dubem se mi nějak nezdály a tak jsem ulupoval okraj od více plodnic a mléko u některých (hlavně starých) téměř bílé a u některých (mladých) skoro žluté rychle vybledající do krémové ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Zaslal: čt 14. září 2006 22:06 |
|
|
Máš naprostou pravdu. Já ho určuji jen podle fotografie, autor fotografie viděl čerstvou plodnici. Ten má pravdu. Ale, ryzec dubový má mléko barvy smetanově bílé, Ty píšeš cituji "Určitě nebylo úplně bílé, ale zdálo se mi být lehce nažloutlé" . Ryzec klamný - má mléko bílé, pomalu žloutnoucí, takže nažloutlé, ne smetanově bílé. Podle fotek se nedá sto pro určovat druh bez podrobného popisu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 16. září 2006 15:39 |
|
|
st září 13, 2006 8:31 pm Radek Doležal napsal: |
Barva mléka je proti. Ryzec dubový má mléko smetanové, na obrázku je bílé. Spíš je to L.decipiens - ryzec klamný (roste v dubinách). Chce to přesně popsat barvu mléka. Opět foto velmi pěkné. |
Podle fotky bych řekl ryzec dubový, celkem bezproblémový...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|