Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 07. srpen 2011 7:13 Předmět: Craterellus cornucopioides (L.: Fr.) Pers. f. lutea |
|
|
Albín stročka ?
Včera jsem narazil na snad 398 stročků. Normálních; tedy černo-šedo-....(jsou v Datlasu). Mezi nimi se vyskytoval tento 1 naprosto bledý, barvy hodně světle okrové až světlonce žemlové. Výška tak 4 cm a průměr okolo 1 cm. Nechal jsem jej tam, že se tam za ním ještě párkrát podívám. Spolu s ostatními stročky tvoří jakžtakž kolo o průměru asi 4 m. Ve smíšením lese, nejbližší stromy: dub, bříza, smrk, buk a borový pařez; mezi borůvčím a spadaným listím; na svahu orientovaném JJV; cca 560 - 587 m.n.m. Valašsko u Malé Lhoty.
Albinismus je znám spíše z říše živočichů. U rostlin asi vyjímečně. A jak je to u hub? I když někteří autoři uvádějí, že muchomůrka hlízovitá jarní je v podstatě albín od muchomůrky zelené, ale u jiných hub jsem se s tím nesetkal. Zde mi souhlasí tvar i stavba plodnice; navíc i to, že roste kousek vedle prostředku tohoto skorokruhu, v blízkosti ostatních stročků ....
Blbě se tam fotilo, tak asi kvalita fotek nebude z nejlepších. Akorát jsem se snažit trochu zredukovat ty přepaly , které na tomto "bílém" stročku vznikaly. Zářil jako bílá vrána!
|
99.47 kB |
|
Na horním snímku jsou vpravo stročky normálního vzrůstu. |
|
|
|
DSC05040L.jpg |
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: ne 07. srpen 2011 10:01 |
|
|
Stročky sbírám každý rok, ale s albínem jsem se ještě nesetkal. Stroček to bude určitě, nic jiného mě nenapadá. Pěkný nález.....Jinak to "snad" 398 stročků je taky dobrý ....."snad " tak přesně
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: ne 07. srpen 2011 15:02 |
|
|
ne 07. srpen 2011 11:01 DavidusCZ napsal: |
Stročky sbírám každý rok, ale s albínem jsem se ještě nesetkal. Stroček to bude určitě, nic jiného mě nenapadá. Pěkný nález.....Jinak to "snad" 398 stročků je taky dobrý ....."snad " tak přesně |
Já to tak odhaduju. Vzhledem k tomu, že včera jsem si jich domů přinesl na 149 kusů a dneska asi tak 68, tak bych to číslo viděl reálně, protože tam ještě "hafo" malých zůstalo.'' (Na vysvětlenou: Hafo je valašská jednotka množství kusů, o níž nikdo neví, kolik to vlastně je.)
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 07. srpen 2011 18:16 |
|
|
To je paráda. Stročků jsem viděl tisíce (jen dnes tak dvě stovky), ale takovéhoto ještě ne! Napadá mě, že by to mohl být i jiý druh nebo rod (něco z rodu lišek), ale je to jen tip. Zkus to nafotit i další dny a pokud možno i zblízka. A když se ti to nebude zdát, vem dospělou plodnici jako vzorek.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: ne 07. srpen 2011 19:05 |
|
|
Zaujímavý nález. Nenapadlo by ma,že niekto počíta stročky. Ale minulý rok si dúfam nerátal.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: ne 07. srpen 2011 21:32 |
|
|
Ona to není ani tak albinotická forma ale spíše xanthoidní a tato forma byla oficiálně popsána španělskými mykology jako Craterellus cornucopioides (L.: Fr.) Pers. f. lutea.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: po 08. srpen 2011 15:42 |
|
|
ne 07. srpen 2011 20:05 mykožrút napsal: |
Zaujímavý nález. Nenapadlo by ma,že niekto počíta stročky. Ale minulý rok si dúfam nerátal. |
Minulý rok sem jich nerátal, lebo som jich nenašiel. Letos jsem je tam našel po asi 7 letech. Vím, že zde rostou pravidelně, alespoň si to myslím, ale netrefil jsem se do jejich období. Možná jsem v té době byl v České Kanadě, kde jsem je ale nenašel. Předtím (těch cca 7 let zpět) jsem je tam nacházel pravidelně asi 3 roky po sobě, ale maximálně tak 30 - 40 kusů. Tedy nic moc. Až letos!!! Asi mají nějaký babyboom. ''
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 08. srpen 2011 17:00 |
|
|
po 08. srpen 2011 16:42 Jiří Novák napsal: |
ne 07. srpen 2011 20:05 mykožrút napsal: |
Zaujímavý nález. Nenapadlo by ma,že niekto počíta stročky. Ale minulý rok si dúfam nerátal. |
Minulý rok sem jich nerátal, lebo som jich nenašiel. Letos jsem je tam našel po asi 7 letech. Vím, že zde rostou pravidelně, alespoň si to myslím, ale netrefil jsem se do jejich období. Možná jsem v té době byl v České Kanadě, kde jsem je ale nenašel. Předtím (těch cca 7 let zpět) jsem je tam nacházel pravidelně asi 3 roky po sobě, ale maximálně tak 30 - 40 kusů. Tedy nic moc. Až letos!!! Asi mají nějaký babyboom. '' |
Tady je krásně vidět, jak se můžou jednotlivé lokality lišit. Já jsem na stročky narazil letos poprvé včera a to jen pár kousků. A přitom jich tu loni byly tisíce.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: ne 05. října 2014 7:05 |
|
|
Dotaz na moderátory: Nezasloužilo by to přesunout do DAtlasu, pod názvem Craterellus cornucopioides (L.: Fr.) Pers. f. lutea?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
pirhula
Založen: 27. 03. 2009 Příspěvky: 85 Bydliště: Nezvěstice, Plzeň-jih
|
Zaslal: ne 05. října 2014 9:00 |
|
|
Taky u nás rostou, ale hodně vzácně, posledních 5 let na lokalitě nevyrostly...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|