Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: so 24. května 2014 13:41 Předmět: Bolbitius coprophilus - Slzečník koprofilní |
|
|
Tyto slzečníky sleduji na lokalitě tuším už po tři roky, ale doposud se mi je nepodařilo zastihnout v ucházející kondici (buďto jsem přišel pozdě a už byly seschlé, nebo se na nich výrazně podepsaly nájezdy slimáků). Až letos se mi podařilo zastihnout jich několik v celkem slušném stavu. Vyrůstají na hromadě vyvezeného odpadu z koňských stájí, především na zastíněných místech (na stranách hromady, v různých prohlubních). Potkávám je hlavně zjara, od dubna do června.
Tvar plodnic je klasicky slzečníkovitý. Zbarvení klobouku je v mládí většinou v odstínech růžové (narůžovělé, šedorůžové, za vlhka více intenzívní), později převládá zbarvení naoranžovělé (broskvově oranžové tóny), někdy s růžovým nádechem nebo skvrnami v některých částech klobouku, za sucha a ve stáří vybledá. Třeň mívá u mladých plodnic růžový nádech.
Dle popisů v literatuře i na internetu jsem před těmi třemi lety dospěl k tomu, že se jedná o Bolbitius coprophilus.
|
198.35 kB |
|
|
|
|
Bolbitius coprophilusB.jpg |
|
198.8 kB |
|
|
|
|
Bolbitius coprophilus (2)B.jpg |
|
195.55 kB |
|
|
|
|
Bolbitius coprophilus (3)B.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: ne 25. května 2014 15:19 |
|
|
Parádní!
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 25. května 2014 18:32 |
|
|
pěkný nález
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: po 26. května 2014 23:25 |
|
|
Díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 27. května 2014 7:36 |
|
|
Úchvatný! Jak v takové lokalitě fotíš? Představa, že si tam rozhodím podložku a ulehnu za kukátko mi lákavá nepřijde
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: pá 06. června 2014 23:24 |
|
|
út 27. května 2014 8:36 Bob napsal: |
Úchvatný! Jak v takové lokalitě fotíš? Představa, že si tam rozhodím podložku a ulehnu za kukátko mi lákavá nepřijde |
Celkově to docela jde, i když je pravda, že někdy je to trochu dobrodružnější. Když jdu fotit na tuto lokalitu, tak se připravuji už u auta a na hromadu vyrážím už "na lehko" - v jedné ruce foťák s dálkovkou přidělaný na menším stativu (velký stativ čeká jako rezerva v autě, kdyby ho bylo potřeba), ve druhé ruce dvě větší zrcadla, do jedné kapsy pinzetu a tři malá zrcátka, do druhé kus igelitu jako podložku a do další něco na stínění. Dobrým pomocníkem je i úhlový hledáček, aby se tam člověk nemusel válet.
Horší je to s pohybem v takovém terénu - někde je to více slámové, někde více z produktů trávení. Některé části mají docela pevný povrch, takže se to sice při chůzi pod nohou trochu houpe, ale jinak to jde. Chce to rovnoměrně našlapovat, aby se člověk případně bořil jen velmi mělce a pomalu. I tak se ale občas stane, že povrch povolí nebo se přejde na měkčí část a pak tam zahučím i nad koleno, jen to hvízdne. To pak ani ty kanady nebo holiny nepomůžou...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 09. června 2014 12:00 |
|
|
škoda ... taková pěkná houba, a já si jí asi nikdy nenajdu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 09. června 2014 13:41 |
|
|
so 07. června 2014 0:24 b.gun napsal: |
út 27. května 2014 8:36 Bob napsal: |
Úchvatný! Jak v takové lokalitě fotíš? Představa, že si tam rozhodím podložku a ulehnu za kukátko mi lákavá nepřijde |
Celkově to docela jde, i když je pravda, že někdy je to trochu dobrodružnější. Když jdu fotit na tuto lokalitu, tak se připravuji už u auta a na hromadu vyrážím už "na lehko" - v jedné ruce foťák s dálkovkou přidělaný na menším stativu (velký stativ čeká jako rezerva v autě, kdyby ho bylo potřeba), ve druhé ruce dvě větší zrcadla, do jedné kapsy pinzetu a tři malá zrcátka, do druhé kus igelitu jako podložku a do další něco na stínění. Dobrým pomocníkem je i úhlový hledáček, aby se tam člověk nemusel válet.
Horší je to s pohybem v takovém terénu - někde je to více slámové, někde více z produktů trávení. Některé části mají docela pevný povrch, takže se to sice při chůzi pod nohou trochu houpe, ale jinak to jde. Chce to rovnoměrně našlapovat, aby se člověk případně bořil jen velmi mělce a pomalu. I tak se ale občas stane, že povrch povolí nebo se přejde na měkčí část a pak tam zahučím i nad koleno, jen to hvízdne. To pak ani ty kanady nebo holiny nepomůžou... |
Zkus sněžnice... Krásný nález!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|