Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Xerocomus-Xerocomellus???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Zima

PříspěvekZaslal: ne 24. května 2015 16:25
  Předmět: Xerocomus-Xerocomellus???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady si dovolím poprosit o pomoc;dnešní nález z lesoparku Klánovice P-9;
plodnice xerocomoidního typu spíše již ve zralém stadiu;pokožka klobouku růžově béžová,k okraji intenz. růžovějící až zasycháním hnědnoucí,od středu rozpukávájící,do 2/3 slupitelná;
dužnina: pod pokožkou klobouku krémově světle bělavá,ke středu růžovějící;ve třeni i klobouku bělavá,neměnná,v bázi třeně hnědnoucí;
rourky až 13 mm dlouhé,žlutavé,stářím okrově hnědnoucí;póry protáhle elipsoidní,cca 1 mm široké;hymenofor na otlaku a při narušení neměnný;
třeň:krátký,v poměru ke kl. cca 1:3,bohužel okusem dosti poškozený,pod kl. místy drobně šupinkatý,směrem k bázi vrásčitý až žebernatý s náznaky protáhlých ok;v bázi zahrocený,zahnědlý;
chuť,vůně:za čerstva mírná houbová,později mírně nakyslá (subj.);
hab.: u lesní cesty pod náletem břízy,o kus dál hustá smrčina;
Možná X.armeniacus nebo žlutá formá subtomentosus???... děkuji za pomoc.
Trošku mě v tomto případě mate časná doba výskytu.

177.4 kB    
007 (6).JPG
   007 (6).JPG

196.89 kB    
013.JPG
   013.JPG

189.46 kB    
016 (3).JPG
   016 (3).JPG

180.3 kB    
017.JPG
   017.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 24. května 2015 16:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebyla by fotka řezu? Nebyla báze třeně cítit mírně chemicky (jodoform, karbol)?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: ne 24. května 2015 17:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doplňuji foto řezu plodnice;dle mého subj. dojmu není báze třeně cítit karbolově nebo jodoformově,ale... dal jsem kousek třeně sušit,možná zítra se nějaký pach projeví...

191.06 kB    
002 (3).JPG
   002 (3).JPG
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 24. května 2015 18:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm, došel mi rozum Smile

Takhle: Na X. subtomentosus zbarvení dužniny docela sedí, ale měl by růst téměř výhradně pod duby. Protože tam byly smrky a břízy, připadal by v úvahu X. ferrugineus, ale na ten zase nesedí zbarvení dužniny (nebyla by tak jasně žlutá, spíš bělavá, krémová). Podobně zbarvenou dužninu ještě může mít zmíněný X. armeniacus a X. engelii. První z nich je myslím pojímán dost nejednotně, takže dřív než se začne řešit, zda jde o hřib meruňkový, je asi dobré určit, podle jakého pojetí budeme hřib meruňkový definovat. V ČR byly sběry hřibu meruňkového pod topoly, břízami i duby, ale vzájemné popisy jednotlivých nálezců jsou dost v rozporu... Nakonec zbývá X. engelii - tam není rozpor ani v barvě dužniny, ani v ekologii.

Třeba se k tomu fundovaně vyjádří Michal Mikšík...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 25. května 2015 16:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzal jsem dnes plodnici do poradny v Karmelitské a s J.Landou jsme se hodinu snažili dospět k nějakému výsledku - neúspěšně.Polovinu plodnice jsem tam nechal - zítra by se na ni mohl podívat odborník.Z druhé poloviny udělám exsikáty - pro každý případ... Ještě mě napadla jedna asi dost bláznivá myšlenka - nemohl by to být B.moravicus?Všechny znaky (neměnná dužnina,pokožka klobouku,barva rourek atd.) v podstatě odpovídají.Až na tu vůni - ta není ani po kokosu nebo vanilce...A ještě k místu nálezu:nejblíže opravdu byla náletová bříza a o metr dál začínal polosuchý smrkový porost,ale...jinak celá area je převážně dubová. Nejbližší duby se nacházejí max. 10-15 metrů od místa nálezu.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. května 2015 19:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib moravský si troufám zcela bezpečně vyloučit. Jsem zvědavý, jaký bude závěr odborníka Smile
Teri

PříspěvekZaslal: po 25. května 2015 19:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky to s napětím sleduju, já bych to viděla na plaváka Smile
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. května 2015 20:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je popravdě první, co mě napadlo, když jsem na fotky koukal, ale když v původním příspěvku nebyly zmíněné duby a na snímku řezu je patrné modrozelenání v dužnině třeně, zavrhnul jsem ho. Plaváky s růžovým kloboukem znám, ale s modrající dužninou jsem ještě neviděl.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 25. května 2015 21:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 25. května 2015 19:16 no-X napsal:
Hřib moravský si troufám zcela bezpečně vyloučit. Jsem zvědavý, jaký bude závěr odborníka Smile

Proboha s tím "odborníkem" jsem se zde nikoho nechtěl dotknout... Surprised Měl jsem na mysli to,že někdo s větší zkušenností než já si houbu prohlédne a snad dojde k nějakému závěru...Jinak se obávám,že jak píše Teri skončíme nakonec u "plaváka"...
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 04. srpen 2015 13:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle povrchu bych hádal na Hemileccinum impolitum, ale nesedí mi lokalita. Přikláním se k přerostlé plodnici Suillus granulatus
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Zima

PříspěvekZaslal: út 04. srpen 2015 18:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Minulý týden jsem se stavoval v Karmelitské a znovu jsme to probírali s J.Landou - ten se k určení H.impolitum nepřiklání,zejména z důvodu absence jodoformového pachu (vůně i chuť byla spíše nakyslá),nicméně dál jsme se s určením nedostali.Lokalitu jsem navštívil ještě několikrát,zejména z toho důvodu,abych se ujistil,zda v bezprostřední blízkosti se přeci jen nějaký dub nenachází (nejbližší je opravdu ve vzdálenosti min. 30m),ale další plodnici jsem tam už neobjevil (a zřejmě hned tak neobjevím,neboť krátce poté jako naschvál v tomto místě nastoupili lesáci s motorovkami a v současné době se po obou stranách cesty vrší malebné haldy pořezaných břízek,smrčků atd.)V každém případě všem děkuju za snahu pomoci při určení.
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. srpen 2015 9:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To bude klouzek ... Michal to trefil.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 05. srpen 2015 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 05. srpen 2015 9:49 Pantáta napsal:
To bude klouzek ... Michal to trefil.
...To byla od počátku jedna z možných verzí,na třeni,zejména v horní části,jsou na snímku jisté granulky patrné,ale... samotný třeň byl z 80% zdevastovaný a v podstatě celá plodnice byla již poněkud "postarší"... A za druhé: který ze žlutých klouzků vykazuje tak zřetelné růžovění pokožky klobouku???U H.impolitum je zřejmě růžovění klobouku v dospělosti běžné,alespoň na obrázku od Krakena z 2.8. na titulce je zcela evidentní...Obávám se,že dál už se nedostaneme,plodnici jsem zanechal v poradně ČMS,zda se tím někdo skutečně zabýval,nevím,takže...
ještě jednou všem děkuji... snad příště... Wink
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. srpen 2015 12:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já letos koncem června na chalupě taky naše na kraji cesty v čistém boru mohutnou, oslimákovanou a postarší přischlou hřibovitou houbu ... vypadala jako hřib horský asi nejpodobněji ... ale pak jsem na to přišel ... byl to taky klouzek .. obří ... obecnej ... Laughing
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru