Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kropidlák
|
Zaslal: pá 04. října 2013 18:25 Předmět: Pěstování hlívy královské neboli máčkové (Pleurotus eryngii) |
|
|
Nemá někdo hlubší zkušenosti s pěstováním hlívy královské (máčkové), které by na fóru sdílel?
Něco jsem načetl a vyzkoušel s více či méně uspokojivými výsledky (viz. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=60219#60219). Tato houba nám opravdu zachutnala a rád bych proto dosavadní postup pěstování vylepšil tak, abych zaručil stabilní výtěžky.
Četl jsem články jako Estrada et al.: Improvement of yield of Pleurotus eryngii var. eryngii by substrate supplementation and use of a casing overlay nebo Gyôrfi et al.: Casing-material experiments with Pleurotus eryngii. Taky znám postup prezentovaný na kiwi fóru na http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=212. Plodnice hlívy, které zde autor prezentuje, mi ale připadají deformované.
Budu rád za každou i sebemenší radu či dobrý odkaz...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kropidlák
|
Zaslal: čt 24. dubna 2014 16:39 |
|
|
Tak jsem zkusil namíchat substrát, sterilizoval ho v troubě, přenesl do vysterilizované vaničky, naočkoval hlívou královskou a pak čekal a čekal. Minulou sobotu se objevila primordia, tak jsem substrát zasypal hlínou, přiklopil druhou vaničkou a lehce zavlažoval. Snad se jich časem ukáže víc...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: ne 27. dubna 2014 18:44 |
|
|
Pekne kusky
A aky substrat si pouzil? Ja skusim slamu a potom mix slamy a lipovych hoblin. A este planujem psenicu, ale tu budem sterilizovat v papinaku.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kropidlák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 20. května 2014 8:49 |
|
|
Nádhera! Pomalu mi opadávají životní komplikace a tak začínám pokukovat po nějakém tom mykozahradničení. Tohle se mi líbí hódně. Jak seberu odvahu tak naplánuji procesy a zkusím také.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: st 21. května 2014 11:57 |
|
|
Ja som skusil 2 7dcl zavarovacky s psenicou a potom 2 vrecia s senicnou slamou a 2 kombinacia psenicna slama+lipove hobliny (u oboch s malym pridavkom sadry). Zavarovacky som sterilizoval po uvareni psenice asi 1,5 v papinaku, substrat do vriec som sterilizoval pri cca. 107°C v paraku na zemiaky asi 3 hodiny. Po tyzdni tam uz bolo krasne zivo. Teraz som sluzobne v zahranici, takze som to uz tyzden a pol nevidel, tak som zvedavy co ma doma caka v piatok. Dufam ze nie zelena pliesen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: út 24. června 2014 11:21 |
|
|
Tak slama zarodila, konecne som ochutnal v polievke maly vlastny trs tejto hlivy. Sice sa im nevytvorili hlavicky, asi nedostatkom svetla a vyzerali vselijako pokrutene, ale chutili dobre. Dal som tam teraz LEDkove osvetlenie, azda sa to zlepsi, rastu mi totiz dalsie 2 trsy. Na psenici sa tiez cosi deje, mycelium zacina prerastat kryciu vrstvu, tak uvidime. Slama s lipovymi hoblinami vyzera dost, zle, ale este pockam, mozno nakoniec aj z toho nieco bude...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
caco
|
Zaslal: po 14. července 2014 18:03 Předmět: Re: Pěstování hlívy královské neboli máčkové (Pleurotus eryngii) |
|
|
pá 04. října 2013 19:25 Kropidlák napsal: |
Nemá někdo hlubší zkušenosti s pěstováním hlívy královské (máčkové), které by na fóru sdílel?
Něco jsem načetl a vyzkoušel s více či méně uspokojivými výsledky (viz. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=60219#60219). Tato houba nám opravdu zachutnala a rád bych proto dosavadní postup pěstování vylepšil tak, abych zaručil stabilní výtěžky.
Četl jsem články jako Estrada et al.: Improvement of yield of Pleurotus eryngii var. eryngii by substrate supplementation and use of a casing overlay nebo Gyôrfi et al.: Casing-material experiments with Pleurotus eryngii. Taky znám postup prezentovaný na kiwi fóru na http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=212. Plodnice hlívy, které zde autor prezentuje, mi ale připadají deformované.
Budu rád za každou i sebemenší radu či dobrý odkaz... |
takže vytvoril som si sadbu zo zrnovej sadby a potom rozsadil do substrátov,pšeničný,pšeničný z pilinami. najlepšie prerastie pšeničný. ak sa náhodou niekde chytilo kúsoček zelenej mrchy podhubie ju rýchlo zabilo. stalo sa to u substrátu sterilizovanom len pol hodinu,ináč sterilizujem 1 hodinu v papináku.prerastenie v 7dcl pohároch mám bez problémov,ale u tlačenek sa mi vytvorí jenom vrchná čepička a dalej nejde.zrní pak skvasí. nevie nekdo kde je problém? teplota je cca 15-23˙C. teraz sa mi vytvorilo po otvorení takéto niečo-vid foto akvárko.tie hrče majú štruktúru jak huba a aj tak chutia a vonajú,tak neviem či s toho narastú huby,alebo to ostane v tomto stave. na povrchu sa vylučujú kapičky tekutiny,ktorá vonia sladce. v 2 pohároch sa mi tej tekutiny vytvorilo aj okolo celej sklenice a je to hustejšie ako voda,o čo ide neviete?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
caco
|
Zaslal: po 14. července 2014 18:10 Předmět: Re: Pěstování hlívy královské neboli máčkové (Pleurotus eryngii) |
|
|
po 14. července 2014 19:03 caco napsal: |
pá 04. října 2013 19:25 Kropidlák napsal: |
Budu rád za každou i sebemenší radu či dobrý odkaz... |
takže vytvoril som si sadbu zo zrnovej sadby a potom rozsadil do substrátov,pšeničný,pšeničný z pilinami. najlepšie prerastie pšeničný. ak sa náhodou niekde chytilo kúsoček zelenej mrchy podhubie ju rýchlo zabilo. stalo sa to u substrátu sterilizovanom len pol hodinu,ináč sterilizujem 1 hodinu v papináku.prerastenie v 7dcl pohároch mám bez problémov,ale u tlačenek sa mi vytvorí jenom vrchná čepička a dalej nejde.zrní pak skvasí. nevie nekdo kde je problém? teplota je cca 15-23˙C. teraz sa mi vytvorilo po otvorení takéto niečo-vid foto akvárko.tie hrče majú štruktúru jak huba a aj tak chutia a vonajú,tak neviem či s toho narastú huby,alebo to ostane v tomto stave. na povrchu sa vylučujú kapičky tekutiny,ktorá vonia sladce. v 2 pohároch sa mi tej tekutiny vytvorilo aj okolo celej sklenice a je to hustejšie ako voda,o čo ide neviete? |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
caco
|
|
Návrat nahoru |
|
|
caco
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: út 15. července 2014 13:49 |
|
|
Tu tekutinu mam v poharoch aj ja, robil som na skusku 2 pohare a nic sa tam nedeje, podhubie vyliezlo takmer ponad hrdlo, sice nie tak ako Tebe, ale stale nic. Pritom slama este nebola ani prerastena vo vreci a uz zacala prva vlna. Skus ich dat do chladnejsej miestnosti a menej zvlhcuj, mozno sa to rozbehne. Pripadne aspon na den dole do chladnicky.
A co sa tyka tych tlacenkovych sackov, nemas tam velmi utlaceny substrat? Mozno ho nedokaze podhubie prerast. Pripadne skus este aspon na jednom vrecku narobit do obalu male dierky, mozno nedokaze "ventilovat" prebytocne CO2, preto neprerasta. Mne sa tak raz zastavila hliva ustricova, ked som narobil v spodnej casti male dierky, zacala spodok vreca prerastat.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
caco
|
Zaslal: út 15. července 2014 21:30 |
|
|
út 15. července 2014 14:49 daggy napsal: |
Tu tekutinu mam v poharoch aj ja, robil som na skusku 2 pohare a nic sa tam nedeje, podhubie vyliezlo takmer ponad hrdlo, sice nie tak ako Tebe, ale stale nic. Pritom slama este nebola ani prerastena vo vreci a uz zacala prva vlna. Skus ich dat do chladnejsej miestnosti a menej zvlhcuj, mozno sa to rozbehne. Pripadne aspon na den dole do chladnicky.
A co sa tyka tych tlacenkovych sackov, nemas tam velmi utlaceny substrat? Mozno ho nedokaze podhubie prerast. Pripadne skus este aspon na jednom vrecku narobit do obalu male dierky, mozno nedokaze "ventilovat" prebytocne CO2, preto neprerasta. Mne sa tak raz zastavila hliva ustricova, ked som narobil v spodnej casti male dierky, zacala spodok vreca prerastat. |
jj skúsim to nabudúci týžden,dalšie várky. na pár pohárov som dal 1cm zeme navrch tak som zvedavý čo sa udeje. 2poháre som dal na 8 hodín do chladničky tak som zvedavý či tepelný šok uspeje.tie sáčky už budú vťahu lebo páchnu skysnutím. musím urobiť dalšie,moc som to neutláčal,ale v papináku to nejak naplo natvrdo,tak ich budem musieť viazať navolno.musím vyskúšať aj polničku,hádam polezie skôr
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|