Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 09. července 2016 16:36 Předmět: Hřib, který zelená |
 |
|
Našel jsem 8. 7. 2016 v zámeckém parku v Dačicích tohoto hřiba. Nevím, kam jej mám zařadit, protože v atlasech jsem nenašel nic adekvátního tomuto:
Nalezeno v blízkosti tří vzrostlejších dubů zhruba 7 metrů daleko na tři strany. Klobouk má červenou až červeno-hnědavou pokožku klobouku, neprvidelně hrbolkatý povrch, místy tmavší - obvykle na vrcholech hrbolků. Rourky žluté, na ústí oranžové až cihlově červené, otlačením zelenající. Třeň žlutý, jemně tmavěji (světle červeně až světle červenohnědě) šupinkatý, kdy uspořádání šupinek připomíná sítku a to hlavně pod kloboukem. Dužnina světle žlutá, na řezu pomalu zelenající a pak po delší době přechází barva do šedo-žlutava až šedo-zeleno-žlutava. Vůně příjemně houbová - hřibová a chuť taktéž.
Nesedí mi to ani na kováře ani na koloděje či jim podobné, protože tyto modrají.
Takže, co to může být za hřib?
Pro případného zájemce - tvořím exsikát.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: so 09. července 2016 18:38 |
 |
|
Je to hřib kovář, částečně odbarvený a deformovaný suchem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
alesjirsa
|
Zaslal: ne 10. července 2016 19:12 |
 |
|
A nebude to hřib Quéletův (Boletus queletii) ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: po 11. července 2016 8:29 |
 |
|
na třeni jasná a výrazná síťka, mezi oky možná i zbytky kaulohymenia - není to mendax?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 11. července 2016 9:04 |
 |
|
ne 10. července 2016 19:12 alesjirsa napsal: |
A nebude to hřib Quéletův (Boletus queletii) ? |
Taky mi to přijde blíže ke queletovi ... na třeni podle mě síťka není ...ta jakoby "oka" jsou způsobená suchem a "rozpraskáním" povrchu třeně.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 11. července 2016 21:32 |
 |
|
po 11. července 2016 9:04 Pantáta napsal: |
ne 10. července 2016 19:12 alesjirsa napsal: |
A nebude to hřib Quéletův (Boletus queletii) ? |
Taky mi to přijde blíže ke queletovi ... na třeni podle mě síťka není ...ta jakoby "oka" jsou způsobená suchem a "rozpraskáním" povrchu třeně. |
Hmm no je fakt, že na quéleta by seděla ta červená barva na řezu v bázi třeně...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 12. července 2016 10:36 |
 |
|
Teri, Michal Zima a Pantáta:
Kováře i koloděje jsem vyloučil už přímo na místě, protože oba modrají a nezelenají a zde ta barva šla prakticky jen k zelené. Nezdála se mi ani k modrozelené. A navíc ještě ta poměrně jasná červeň na pokožce klobouku - to jsem ještě u koloděje ani kováře neviděl.
Na třeni síťka není, ale drobné červenavé až hnědavé šupinky, které hlavně pod kloboukem byly uspořádány tak, že to jako síťka může vypadat.
I když už zde (v Dačicích) byl asi 9. den bez deště, tak tento hřib rostl ve stínu mohutnějších dubů, kdy koruny těchto stromů přeci jen dost stínily a tím zabraňovaly přímému dopadu slunečních paprsků na zem a tím i jejímu většímu vysušování, protože jsem měl dojem, že na tomto hřibu nevidím až nějaké dramatické projevy sucha na plodnici. Mimo něj jsem zde pod těmito duby nalezl holubinky smrduté, muchomůrky pošvaté a jednu šupinatou, několik ryzců zřejmě dubových. Akorát ta m. šupinatá měla klobouk rozpraskaný na 4 díly, jinak nic.
Ale přikláním se k tomu, že to nejspíše bude ten hřib Quéletův.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
Zaslal: út 12. července 2016 13:56 |
 |
|
J.Novák:
Koloděj (a polosíťkovaný) mají rovněž vínovou dužinu v bázi třeně, koloděj i kovář mají červenohlavé variety. To jen pro doplnění, určení nezpochybňuju.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: st 13. července 2016 9:18 |
 |
|
út 12. července 2016 13:56 Tori napsal: |
J.Novák:
Koloděj (a polosíťkovaný) mají rovněž vínovou dužinu v bázi třeně, koloděj i kovář mají červenohlavé variety. To jen pro doplnění, určení nezpochybňuju. |
Tori, díky za upřesnění. Kovářů potkávám poměrně dost, kolodějů už méně, ale doposud jsem neměl to štěstí potkat jejich červenohlavou varietu. A myslím. že ani v atlasech o ní nemám zmínku. Tím samozřejmě nevylučuji její existenci.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: ne 17. července 2016 15:15 |
 |
|
Jednoznačně hřib Queletův, pro kterého je typická ta fialově zbarvená zóna ve spodní části třeně na řezu
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: ne 24. července 2016 23:15 |
 |
|
ne 17. července 2016 15:15 Michal Mikšík napsal: |
Jednoznačně hřib Queletův, pro kterého je typická ta fialově zbarvená zóna ve spodní části třeně na řezu |
Michale, díky.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|