Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lentinus strigosus - Hlíva chlupatá
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. června 2006 19:13
  Předmět: Lentinus strigosus - Hlíva chlupatá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jedna z několika druhů hlív, která se na této fantastické lokalitě vyskytuje.

182.8 kB    
20.6.2006, NPP Rendezvous
Hlíva chlupatá 1.jpg
   Hlíva chlupatá 1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 20. června 2006 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, to je prima lokalitka. Já jsem tam loni fotil dokonce nějaký Leucocoprinus na ztrouchnivělém kmeni!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
empe

PříspěvekZaslal: út 05. září 2006 15:10

Přidám jednu z Velké Lhoty u Dačic.

94.8 kB    
11.jpg
   11.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 15. září 2006 0:23
  Předmět: Re: Lentinus strigosus - Hlíva chlupatá

út září 05, 2006 4:10 pm empe napsal:
Přidám jednu z Velké Lhoty u Dačic.

Není to takhle náhodou čechratka sklepní?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 15. září 2006 0:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ještě jednu připomínku - podnět k zamyšlení. Píši-li Lentinus, pak je to česky rod houževnatec. Rolling Eyes
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. září 2006 14:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale měli bychom říkat Panus, neb s rodem Lentinus to (kromě historických souvislostí a podobnosti) nemá nic společného.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 09. května 2012 20:04

Loni jsem měl možnost vidět nějaké na neidentifikovatelném velkém pařezu u silnice, dnes jsem je našel v rezervaci na několika monutných padlých kmenech buků. Byly mírně seschlé, ale stále velice dobře fotitelné. Les byl bučina s nezanedbatelnou příměsí dubu, výjimečně něco jiného

183.87 kB    
9.5.2011, Kyjovsko
kveten_046_557.jpg
   kveten_046_557.jpg

168.13 kB    
9.5.2011, Kyjovsko
kveten 053.jpg
   kveten 053.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 17. května 2013 19:59
  Předmět: Hlíva fialová

Tuto hlívu jsem našel už 11. 5. (atlasy udávají růst až od července; zde na Damyku už od června -dle loňského příspěvku) na bukovém pařezu (průměr tohoto pařezu je asi 76 - 84 cm) přímo ve městě ValMezu na břehu Rožnovské Bečvy. Myslím, že je tak jedinečná, že záměna je vyloučená. Jak je starý onen pařez, to nevím. Nadmořská výška asi 298 m. Dle příspěvků zde, usuzuji, že bude spíše vzácnější.
Bohužel je toto místo hodně frekventované, tak si na ní někdo zřejmě pokoušel pochutnat ač je tato uváděna jako nejedlá. Jestli si myslel, že hlíva jako hlíva....???? Každopádně je to škoda. Prostřední snímek je ze 14. kdy byla ořezaná jen část; dolní snímek dva dny poté, kdy (jestli ten samý či někdo jiný) ořezal prakticky veškeré zbytky ..... Šipkami (oranžovými) jsem se snažil ukázat na místa, kde ony trsy rostly. Bylo jich minimálně 9 (7 přímo nahoře a 2 na boku -zprava a zleva. Ale možná jich bylo i více. Škoda, že jsem hned 1. den nepořídil celkovou fotku tohoto pařezu. Z větší vzdálenosti to vypadalo jako by ten pařez kvetl.

117.76 kB    
DSCN0919L4.jpg
   DSCN0919L4.jpg

99.99 kB    
DSCN0970pL.jpg
   DSCN0970pL.jpg

99.92 kB    
DSCN1075L.jpg
   DSCN1075L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 17. května 2013 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě k té hlívě: Utrhl jsem si 2 kloboučky na exsikát. Měl-li by někdo zájem, mohu mu jeden po řádném proschnutí zaslat. Akokrát že zasycháním se z nich ztrácí ta typická fialová.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 29. května 2013 19:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si znova prošel sem vložené fotky a hlodá ve mně červík pochybnosti. Jestli to, co tu prezentuji jako h. fialovou není ve skutečnosti h. chlupatá. Hned toho 11. 5. jsem si ji na místě nálezu určil jako fialovou a pak se toho držel. Teď jsem si ale ve VELALHUBU všiml h. chlupaté. Tuším, že příliš mnoho lidí zde tyto dvě hlívy asi nebude mít moc nakoukáno. Mají být obě (asi) dosti vzácnější a zároveň jsou si i podobné. Rozdílem má být ochlupení klobouku. Tak nevím. Mám dva klobouky na exsikát, tak mohu případně zaslat. Může-li to někdo třeba podle tohoto rozhodnout.
Teri

PříspěvekZaslal: st 29. května 2013 20:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemohl bys sem dát v lepší kvalitě fotku, která je v té trojité uplně nahoře?
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 29. května 2013 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 29. května 2013 21:30 Teri napsal:
Nemohl bys sem dát v lepší kvalitě fotku, která je v té trojité uplně nahoře?
Teri, může to být takto? Nebo mám dát ještě trochu větší velikost?

98.78 kB    
DSCN0919L.jpg
   DSCN0919L.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já myslím že stačí, asi by to ta hlíva chlupatá být mohla, protože hlíva fialová má hladký klobouk a tady je jasně patrné, že hladký nebyl.... Petr Hrouda uvádí v klíči, že se od hlívy fialové liší basidiemi. U hlívy chlupaté jsou většinou separované, u hlívy fialové většinou ve skupinkách.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 01. června 2013 20:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 30. května 2013 9:18 Teri napsal:
No já myslím že stačí, asi by to ta hlíva chlupatá být mohla, protože hlíva fialová má hladký klobouk a tady je jasně patrné, že hladký nebyl.... Petr Hrouda uvádí v klíči, že se od hlívy fialové liší basidiemi. U hlívy chlupaté jsou většinou separované, u hlívy fialové většinou ve skupinkách.

Teri, tak mě napadá to, jestli, náhodou, nejsou h. fialová a h. chlupatá ve své podstatě jeden a ten samý druh, který se liší jen tím, že jedna má klobouk chlupatý a druhá ne. A k tomu se liší v mikroskopických znacích (nemám k dispozozici mikroskop) Obě nejedlé. Jak už jsem se zmínil dříve, asi málo lidí, a to i zde na Damyku, má tento (nebo tyto) druh(y) "nakoukaný", aby hned věděli, že je to ta nebo ona. Navíc jsem ve svých atlasech vyčetl to, že obě se vyskytují spíš vzácně, než běžně, a to nejčastěji na bukových pařezech,případně na jejich zbytcích (větve apod.) a sem tam i na jiných dřevinách.
. Ale toto je bukoý pařez, který obě dvě (jak h. chlupatá tak fialová) dle mne milují. Já jsem ji zde potkal úplně prvně ve scém houbařském životě, A můžu napsat: krásná, už jenom tím, jak je vybarvená. Ale jestli je to h. fialová nebo chluipatá .... Fakt nevím. Spíš se přikláním k tomu, že to asi bude h. chlupatá.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 01. června 2013 21:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Navíc, Teri, mi připadá, že nálezy h. fialové/chlupaté, jsou zde i na Damyku spíše vyyjímkou už proto, že se každý z nás rád pochlubí tím, že tuto našel.. Hodně lidí zná hlívu ústřičnou. Ale odkud? Jen ze super - hyper a podobných nesmyslných obchodů, kde ta hlíva ústřičná (uměle vypěstovaná), vypadá naprosto jinak, než ta, kterou si člověk sklidí ve volné přírodě.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru