Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 20. června 2006 19:55 |
|
|
Jojo, to je prima lokalitka. Já jsem tam loni fotil dokonce nějaký Leucocoprinus na ztrouchnivělém kmeni!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
empe
Založen: 03. 07. 2006 Příspěvky: 66 Bydliště: Velká Lhota okr. Jindřichův Hradec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: pá 15. září 2006 0:23 Předmět: Re: Lentinus strigosus - Hlíva chlupatá |
|
|
út září 05, 2006 4:10 pm empe napsal: |
Přidám jednu z Velké Lhoty u Dačic. |
Není to takhle náhodou čechratka sklepní?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: pá 15. září 2006 0:29 |
|
|
A ještě jednu připomínku - podnět k zamyšlení. Píši-li Lentinus, pak je to česky rod houževnatec.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: po 18. září 2006 14:50 |
|
|
Ale měli bychom říkat Panus, neb s rodem Lentinus to (kromě historických souvislostí a podobnosti) nemá nic společného.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: pá 17. května 2013 19:59 Předmět: Hlíva fialová |
|
|
Tuto hlívu jsem našel už 11. 5. (atlasy udávají růst až od července; zde na Damyku už od června -dle loňského příspěvku) na bukovém pařezu (průměr tohoto pařezu je asi 76 - 84 cm) přímo ve městě ValMezu na břehu Rožnovské Bečvy. Myslím, že je tak jedinečná, že záměna je vyloučená. Jak je starý onen pařez, to nevím. Nadmořská výška asi 298 m. Dle příspěvků zde, usuzuji, že bude spíše vzácnější.
Bohužel je toto místo hodně frekventované, tak si na ní někdo zřejmě pokoušel pochutnat ač je tato uváděna jako nejedlá. Jestli si myslel, že hlíva jako hlíva....???? Každopádně je to škoda. Prostřední snímek je ze 14. kdy byla ořezaná jen část; dolní snímek dva dny poté, kdy (jestli ten samý či někdo jiný) ořezal prakticky veškeré zbytky ..... Šipkami (oranžovými) jsem se snažil ukázat na místa, kde ony trsy rostly. Bylo jich minimálně 9 (7 přímo nahoře a 2 na boku -zprava a zleva. Ale možná jich bylo i více. Škoda, že jsem hned 1. den nepořídil celkovou fotku tohoto pařezu. Z větší vzdálenosti to vypadalo jako by ten pařez kvetl.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 17. května 2013 20:14 |
|
|
Ještě k té hlívě: Utrhl jsem si 2 kloboučky na exsikát. Měl-li by někdo zájem, mohu mu jeden po řádném proschnutí zaslat. Akokrát že zasycháním se z nich ztrácí ta typická fialová.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: st 29. května 2013 19:44 |
|
|
Tak jsem si znova prošel sem vložené fotky a hlodá ve mně červík pochybnosti. Jestli to, co tu prezentuji jako h. fialovou není ve skutečnosti h. chlupatá. Hned toho 11. 5. jsem si ji na místě nálezu určil jako fialovou a pak se toho držel. Teď jsem si ale ve VELALHUBU všiml h. chlupaté. Tuším, že příliš mnoho lidí zde tyto dvě hlívy asi nebude mít moc nakoukáno. Mají být obě (asi) dosti vzácnější a zároveň jsou si i podobné. Rozdílem má být ochlupení klobouku. Tak nevím. Mám dva klobouky na exsikát, tak mohu případně zaslat. Může-li to někdo třeba podle tohoto rozhodnout.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 29. května 2013 20:30 |
|
|
Nemohl bys sem dát v lepší kvalitě fotku, která je v té trojité uplně nahoře?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 30. května 2013 8:18 |
|
|
No já myslím že stačí, asi by to ta hlíva chlupatá být mohla, protože hlíva fialová má hladký klobouk a tady je jasně patrné, že hladký nebyl.... Petr Hrouda uvádí v klíči, že se od hlívy fialové liší basidiemi. U hlívy chlupaté jsou většinou separované, u hlívy fialové většinou ve skupinkách.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: so 01. června 2013 20:16 |
|
|
čt 30. května 2013 9:18 Teri napsal: |
No já myslím že stačí, asi by to ta hlíva chlupatá být mohla, protože hlíva fialová má hladký klobouk a tady je jasně patrné, že hladký nebyl.... Petr Hrouda uvádí v klíči, že se od hlívy fialové liší basidiemi. U hlívy chlupaté jsou většinou separované, u hlívy fialové většinou ve skupinkách. |
Teri, tak mě napadá to, jestli, náhodou, nejsou h. fialová a h. chlupatá ve své podstatě jeden a ten samý druh, který se liší jen tím, že jedna má klobouk chlupatý a druhá ne. A k tomu se liší v mikroskopických znacích (nemám k dispozozici mikroskop) Obě nejedlé. Jak už jsem se zmínil dříve, asi málo lidí, a to i zde na Damyku, má tento (nebo tyto) druh(y) "nakoukaný", aby hned věděli, že je to ta nebo ona. Navíc jsem ve svých atlasech vyčetl to, že obě se vyskytují spíš vzácně, než běžně, a to nejčastěji na bukových pařezech,případně na jejich zbytcích (větve apod.) a sem tam i na jiných dřevinách.
. Ale toto je bukoý pařez, který obě dvě (jak h. chlupatá tak fialová) dle mne milují. Já jsem ji zde potkal úplně prvně ve scém houbařském životě, A můžu napsat: krásná, už jenom tím, jak je vybarvená. Ale jestli je to h. fialová nebo chluipatá .... Fakt nevím. Spíš se přikláním k tomu, že to asi bude h. chlupatá.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: so 01. června 2013 21:36 |
|
|
Navíc, Teri, mi připadá, že nálezy h. fialové/chlupaté, jsou zde i na Damyku spíše vyyjímkou už proto, že se každý z nás rád pochlubí tím, že tuto našel.. Hodně lidí zná hlívu ústřičnou. Ale odkud? Jen ze super - hyper a podobných nesmyslných obchodů, kde ta hlíva ústřičná (uměle vypěstovaná), vypadá naprosto jinak, než ta, kterou si člověk sklidí ve volné přírodě.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
|