Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Damík
|
Zaslal: út 08. listopadu 2005 15:20 Předmět: Opěnka: měnlivá: nebezpeční dvojníci |
 |
|
Tohle je evergreen, ale velmi důležitý - život nebo smrt. Našel jsem to už v jednom atlasu: čepičatka má lupeny u třeně vykrojené (nevím zda připojené nebo volné), zatímco opěnka je má sbíhavé. Může to někdo potvrdit nebo doplnit. Mám to z jediného atlasu a z jedné fotografie na webu mi to z toho také plyne, ale ...
Naposledy upravil Damík dne čt 09. srpen 2007 12:02, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: út 08. listopadu 2005 15:45 |
 |
|
rkhonza
Takle z hlavy to nevím, ale hlavní určovací znak podle mě je vůně. Kdo zná vůni opeňky, nikdy si ji nemůže splést s moučnou vůní čepičatky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 08. listopadu 2005 16:24 |
 |
|
Tak tak, ta vůně je výborným rozlišovacím znakem. Pokud si ještě vzpomínám, tak u Opěnky v trsu spodky třeňů srůstají, zatímco u Čepičatky ne.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
blbek58 Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 4 Bydliště: Kladno-Mimoň-Praha
|
Zaslal: út 08. listopadu 2005 16:36 |
 |
|
Joooo vůůůůně - považuji to za vlemi subjektivní určovací znak
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 09. listopadu 2005 23:23 Předmět: od JETHRO |
 |
|
Opěnku sbírám dobrých 20let,takže mám svoje padlé stromy a staré pařezy,když je dobrá sezona rodí i 3krát do roka.Opěnka je celkem hojná,o čepičatce se to říct nedá našel jsem ji pouze jednou v západních čechách a docela jsem ji snadno určil,je jinačí než opěnka,šla u ní stáhnout pokožka z klobouku,u opěnky nejde,dále nemá šupinkatý třen,opěnka ano,opěnka má specifickou vůni,čepičatka voněla moučně asi jako starší májovky,opěnka má docela sbíhavě připojené lupeny ke třeni,u čepičatky se mi zdáli kratší připojení,myslím,že to jsou celkem dobré rozlišovací znaky.V některých atlasech se uvádí opěnka listnáč,čepičatka jehličnan,na to bych moc nespolehal a někdy to ani nejde určit.Asi znak je ten šupinkatý třen a částečné stažení pokožky klobouku u čepičatky,to u opěnky nejde.
Díky za informace JETHRO.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
umelec

|
Zaslal: so 12. listopadu 2005 22:28 Předmět: opěnka |
 |
|
tak tahle informace JETHRA o loupání klobouku by mohla být rozhodující abych překonal strach z ní jsem si na 95% jistej že je to ona ale těch 5% stačí abych ji nevzal vůně se mě taky zdá nespolehlivá (rýma atd.) pak tu ještě padlo srůstání do trsů čepičatka prý roste jednotlivě to by všechno mělo být napsáno v dokonalym atlasu.Jako třeba o špičce travní se řiká že má gumovou nohu která se neláme + vůně
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: so 12. listopadu 2005 22:35 |
 |
|
Má někdo fotky těhle dvou houbiček? Hlavně by byly fajn nějaké detaily. No a na špičky by jsme měli založit nové Téma. Takže třeba Špička obecná vs. jedovaté strmělky a jiné podobné houby
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: po 14. listopadu 2005 9:21 |
 |
|
Linky na fotky Opěnky měnlivé jsou tady:
http://www.idsetas.com/kuehneromyces.mutabilis.htm
a na Čepičatku jehličnanovou tady:
http://www.idsetas.com/galerina.marginata.htm
Jinak souhlasím s Jethrem v tom, že Opěnka je mnohem hojnější - troufám si tvrdit, že Čepičatku jsem snad nikdy nenašel (je ovšem fakt, že jsem ji nehledal) a kdo má Opěnku takříkajíc "v oku", ten se nesplete.
Naposledy upravil Sley dne čt 16. listopadu 2006 8:05, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 14. listopadu 2005 9:59 |
 |
|
S tou vzácností cepicatky bych to neprehanel, vsak on ji jednou nekdo najde a pak ... az budu mit cas, tak zkusim ze vsech tech poznamek co tu jsou sepsat nejaky kus textu, kde by se to pekne shrnulo ... Abych vysvetlil ... vsechny tyto diskuse by měly být jakýmsi pracovním prostorem pro všechny koho zajímají houby hlouběji (samosebou i pro ostatní je tu místo). Až nějaké téma vyřešíme, tak se z toho udělá permanentní stránka na web. Taková je myšlenka. Z některých témat samosebou nic nebude. Ale treba Atlas diskuse se rozjíždí velmi pěkně. Navíc každý kdo tam bude významně přispívat, dostane vždy kopii doplněného webu - casem by to mohlo byt hodne uzitecnych informaci. Samosebou, cil je velice ambiciozni, ale nekladme si male cile
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
Zaslal: po 14. listopadu 2005 10:47 |
 |
|
Naprosto souhlasím. Já bych dokonce navrhoval, aby se informace odsud, až se nějak uzavřou, přesunuly právě do Atlasu diskuze k příslušné houbě. Možnosti záměny za jedovaté druhy je podle mě velmi důležitá informace, která by u popisu houby neměla chybět.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Chochel Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: po 14. listopadu 2005 13:36 |
 |
|
Ale co objektivita? Nevím, jak u openěk, ale v případě zelánky nebo např. slizečky kořenující je objektivita zapeklitým problémem. Slizečka, coby věčná houba v sobě může hromadit veškeré metabolity parazitických plísní, aniž by to na ní bylo vidět, a pak může být zatraceně škodlivá. Zelánka, to je přeci otázaka visící ve vzduchu. Co když bude oponentů méně, než těch, co budou nevinně prosazovat sice svůj, ale vzápětí obecně přejímatelný milný názor. Co se třeba stane, až se začnou konzumovat čirůvky fialové zasyrova jenom proto, že někomu to náhodou nic neudělá?
Má kritika má ale také závěr: chtělo by to odborné rozhřešení v podobě odborně superzdatného sudího.
_________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 14. listopadu 2005 14:12 |
 |
|
Martine, asi nikdo na světě by nemá právo říci co je ok a co už ne ... holt je to na každém z nás. Ale bylo by fajn shromáždit ty podstatné názory a dostupná data. Závěr je pak na každém jednom onom.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
umelec

|
Zaslal: po 04. září 2006 10:48 Předmět: Re: od JETHRO |
 |
|
st listopadu 09, 2005 11:23 pm Bob napsal: |
Opěnku sbírám dobrých 20let,takže mám svoje padlé stromy a staré pařezy,když je dobrá sezona rodí i 3krát do roka.Opěnka je celkem hojná,o čepičatce se to říct nedá našel jsem ji pouze jednou v západních čechách a docela jsem ji snadno určil,je jinačí než opěnka,šla u ní stáhnout pokožka z klobouku,u opěnky nejde,dále nemá šupinkatý třen,opěnka ano,opěnka má specifickou vůni,čepičatka voněla moučně asi jako starší májovky,opěnka má docela sbíhavě připojené lupeny ke třeni,u čepičatky se mi zdáli kratší připojení,myslím,že to jsou celkem dobré rozlišovací znaky.V některých atlasech se uvádí opěnka listnáč,čepičatka jehličnan,na to bych moc nespolehal a někdy to ani nejde určit.Asi znak je ten šupinkatý třen a částečné stažení pokožky klobouku u čepičatky,to u opěnky nejde.
Díky za informace JETHRO. |
Tak už nevim našel jsem konečně pařez opěnky vůně byla opravdu aromatická ale to stažení klobouku nějak nesedí nemá to být obráceně protože tady to krásně šlo
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 30. října 2006 9:36 |
 |
|
Tož asi je třeba trochu oprášit toto téma, a to hlavně z toho důvodu, že tu máme už i fotky těchto zaměnitelných hub.
Opěnka měnlivá
Čepičatka přesněji neurčená
Čepičatka jehličnanová
další kvantum fotek naleznete v atlase na slovenkém www.nahuby.sk
Poté co jsem je držel vedle sebe ... pokud nejsou znaky na třeni jednoznačně viditelné tak bych to nesebral ani za jackpot ve sportce
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |